Ahad, 26 April 2020

Ikan Patin Masak Asam Rebus

Masam-masam, masin-masin dan sedikiiit manis. Mabeles!


Nak masak asam rebus ni senang. Lebur jer segala dalam periuk. Perasakan dengan asam garam, tunggu jer mendidih. Siappp..!


Kalau nak masak asam rebus ni, paling Mak Hencik suka bila letak daun kesum. Daun kesum ya.. Bukan daun ketum tau. Jangan tertukar pula. Boleh masuk jel nanti!😭😭😭


Bau daun kesum ni juga boleh menghilangkan bau hanyir ikan darat. Jadi, mari kita petik daun kesum di belakang rumah.

Yang kat atas tu daun kesum yang Pak Hencik tanam supaya senang Mak Hencik nak masak. Thank you, darling.. 😊😊


RESEPI ASAM REBUS IKAN PATIN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 keping ikan patin
3 cawan air
💚1 ulas bawang putih
💚3 ulas bawang merah kecil
💚5 biji cili padi
💚2 tangkai cili kering
💚3 hiris lengkuas
💚1 inci kunyit
Bahan bertanda 💚di kisar sehingga hancur.
1 keping asam gelugur
7 tangkai daun kesum
Garam, gula dan serbuk perasan jika suka

Mari kita mulakan

Kita buat persediaan sebelum memasak.

💜Ikan dibasuh bersih. Basuh dengan air asam dan garam untuk menghilangkan hanyir ikan. Toskan.


💜Sediakan asam keping dan daun kesum.


💜Bawang putih, bawang merah, lengkuas, kunyit, cili padi, cili kering dikisar sehingga halus

Cara memasak


💜Masukkan ikan ke dalam periuk, tukang bahan kisar ke atasnya.


💜Tuang air
💜Masukkan asam keping atau asam gelugur.


💜Biarkan sehingga kuah mendidih.


💜Bila kuah sudah mendidih, masukkan daun kesum.
💜Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.


💜Tunggu sehingga mendidih lagi sekali.
💜Bila ikan sudah masak, rasa pun sudah sedap (eh! hari ni pose.. ) Agak2 sedap, bolehlah tutup api.


💜Boleh dihidangkan buat juadah berbuka puasa

💜Alhamdulillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan