Khamis, 2 April 2020

Ayam Masak Thai

Rasa yang sangat sedap. Tak boleh nak move on! πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹



Ramai pula yang share masakan ayam masak Thai di Wall facebook. Kebetulan hari ini, tak ada idea pula nak masak apa. 

Pagi tadi kami sekeluarga sarapan pagi dengan pau sahaja. Masing-masing dah tanya menu untuk tengahari ni. 

Nampak resepi ni pun mudah sahaja. Bahan-bahan yang digunakan pun yang basic sahaja. Tak ada bahan yang pelik-pelik. Jadi, baik kita cuba. 

Apabila sudah dirasa..ya ampunn sedapnya. Berbaloi-balik sangat uols. Trust me!! 


RESEPI AYAM MASAK THAI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

🎈10 ketul ayam
🎈Sedikit garam
🎈Sedikit serbuk kunyit
Bahan bertanda 🎈 digaul sehingga sebati

πŸ‘’5 biji bawang merah kecil
πŸ‘’5 biji bawang putih
πŸ‘’5 tangkai lada hijau
πŸ‘’3 tangkai lada merah
πŸ‘’5 biji cili padi
Bahan bertanda πŸ‘’ dikisar hingga hancur.

2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 cawan air
1/2 biji bawang besar Holland - dipotong besar
2 batang serai - diketuk
5 helai daun limau purut
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit mi

Cara-cara menyediakannya

Jom kita masuk ke dapur kita yang paling lawa di dunia..

Mula-mula kita buat persediaan bahan dahulu ya.


Ayam dibasuh bersih dan ditoskan. Kemudian lumurkan dengan garam dan kunyit.

Goreng ayam sehingga masak, tetapi tidak perlu garing.


Sudah masak, angkat. Toskan minyak dan masukkan ke dalam pinggan. Ketepikan.


Hiris bawang besar Holland, ketuk serai dan ramas sikit daun limau purut.


Bawang merah, bawang putih, lada besar hijau semua sebab lada Merah besar tak ada, cili api secukupnya. Kalau nak pedas tambah jer cili padi banyak-banyak.


Semua bahan di atas dikisar sehingga hancur lumat.

Cara memasak.


Panaskan minyak masak. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing.


Bila sudah garing, masukkan serai, sos tiram dan sos cili. Kacau sedikit.


Kemudian masukkan ayam yang telah di goreng tadi. Gaul sebati.

Lepas tu masukkan secawan air. Masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.

Biarkan kuah mereneh.


Bila kuah sudah hampir kering, masukkan hirisan bawang besar Holland dan daun limau purut.


Gaul hingga rata dan sebati.


Bila bawang besar sudah layu, bolehlah tutup api.


Hidangkan ke dalam mangkuk hidang. Sedia dinikmati bersama nasi putih.

Jom menjamu selera semua..

Bismillah..

2 ulasan: