Jumaat, 24 April 2020

Sira Pisang Santan

Rasa yang lemak dan manis. Lazat rasanya tidak terperi.

Kuih pencuci mulut pertama di hari pertama pada bulan Ramadhan.

Lazimnya kuih-muih manis tidak dilupakan sepanjang bulan puasa. Bahkan kehadiran kuih-muih manis ini menjadi satu kemestian pada bonda dan ayahanda Mak Hencik.


Sebelum menjamah hidangan nasi dan selepas menikmati kurma sebaik sahaja azan berbunyi, kuih-muih manis jadi pilihan. Cukup diambil semulut dua sebelum beralih menikmati hidangan utama.


Sebaik sahaja selesai menunaikan solat terawih, sekali lagi kuih-muih manis ini akan dicari. Sambil berbual bersama ahli keluarga semasa menonton TV, kuih ini akan dimakan sekali lagi.

Walaupun biasa sahaja menunya tapi rasanya mmm.. sedap sekali.


RESEPI SIRA PISANG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

5 biji pisang nangka
1 cawan santan pekat
2 cawan air
1 biji telur
2 sudu besar gula
1/2 kepung nisan
5 tangkai bunga cengkih
2 helai daun pandan
Sedikit garam

Cara-cara membuatnya


Pisang dikupas kulitnya dan dipotong tiga bahagian secara serong.


Sediakan 5 tangkai bunga cengkih.


Pecahkan sebiji telur dan godek sedikit. Ketepikan.

Cara memasak.


Sediakan periuk yang sesuai.

Masukkan 1 cawan santan pekat, 2 cawan air, 1/2 keping nisan, 2 sudu besar gula dan sedikit garam.

Masukkan sekali daun pandan yang disimpul dan bunga cengkih. Buka api.

Biarkan santan menggelegak sambil dikacau selalu.


Bila sudah menggelegak, baharulah masukkan pisang.


Biarkan pisang masak sambil dikacau sekali-sekala.


Bila pisang dah masak, bolehlah kita tuang telur yang telah digodek sambil dikacau dengan cepat.

Kuah akan jadi pekat.


Biarkan sekejap sehingga telur benar-benar masak.


Bila sudah masak, bolehlah tutup api.


Boleh dihidangkan. Mak Hencik masukkan ke dalam bekas kecil supaya senang dimakan.

Untuk rasa yang lebih enak, kita simpan dia dalam peti sejuk.

Jom makan kenkawan..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan