Jumaat, 3 April 2020

Cornflakes Pedas

Rangup. Rasa pedas-pedas manis. Bila makan takleh berhenti.. 😂 😂 😂


My best friend, Maswani lah yang mula perkenalkan kerepek cornflakes sambal ni. Sedap sangat dia buat. Resepi ni dia la yang bagi, Iols ikut jer.


Mujur juga menjadi. Sebab nak membuatnya sangat senang. Kalau nak buat berniaga pun boleh, cuma kena cuba dululah untuk dapatkan rasa yang sedap. Lepas tu praktis supaya rasa tak lari. Quality control mesti ada, baharulah customer asyik repeat order jer.

Masa pergi Kuching hari tu, iols tengok ramai yang jual kerepek cornflakes pedas ni. Memang famous agaknya kat sana kan. Tapi memang sedap!


RESEPI CORNFLAKES PEDAS MANIS
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

250 gm cornflakes
1/3 cawan minyak masak
8 sudu makan cili kering kisar
8 sudu makan gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu teh serbuk perasa
1/2 cawan kacang tanah goreng
1/2 cawan ikan bilis goreng

Cara-cara menyediakannya

Jom.. Jom..

Sediakan bahan-bahan dahulu


Bahan utama iaitu cornflakes


Ikan bilis yang telah digoreng


Kacang tanah yang telah digoreng


Cili kering kisar. 

Cara-cara menyediakannya.


🌷Panaskan 1/3 cawan minyak

🌷Tumis lada kering kisar sehingga wangi.


🌷Masukkan 1/2 sudu kecil garam, 1 sudu kecil serbuk perasa dan 8 sudu besar gula.


Kacau sehingga gula jadi cair dan likat.


🌷Bila dah likat tutup api.

🌷Biarkan suam sebenar. Jangan sampai sejuk.


🌷Masukkan cornflakes diikuti dengan kacang tanah goreng dan ikan bilis goreng.


🌷Gaullah sehingga sebati.

🌷Lepas tu bolehlah dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.

🌷Sedia untuk dikunyah sambil tengok TV..

Bismillah..

2 ulasan:

  1. menarik.
    bila bila free ada bahan blh try ni
    nice sharing tq akak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau akak 'm' bila time goreng kacang dan anak bilis jer. 😝😝😝

      Padam