Ahad, 5 April 2020

Puding Karamel Tanpa Telur

Mmmmm.. Sedap bagai nak gila! Hahahaha


Ya betul, Mel. Aku gilakan kau. Sekali jer ku rasa kemanisanmu buat aku teringat-ingat dan rindu pada mu selalu. Mel.. Mel.. Jangan habis...



Adoiii. Begitulah dialog drama Puding Karamel yang sedap giler katanya.
 😂😂😂

Asal terjadinya puding karamel tanpa telur ni ialah apabila terjumpa sepaket agar-agar. Mak Hencik pun tak tau bila Mak Hencik beli. Tambah lagi warna agar-agar tu hijau. Hairan pula rasanya kenapa laa dibeli kaler hijau.




Nasib baik ada PKP ni, sempatlah buat stock take kat dalam stor kering. Ada beberapa barang tu nampaknya dah expired, terpaksalah dengan berat hatinya dibuang. Mak Hencik cepat-cepat buang takut Pak Hencik nampak tentulah kena bebel nanti. 
😂😂😂


RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan karamel

1 cawan gula
1  cawan air panas

Bahan-bahan  puding

1 paket agar-agar serbuk
1 liter air
1 tin susu sejat
1/2 cawan susu pekat (saya tambah 2 sudu besar susu pekat) 
3 sudu besar tepung kastard
Secubit garam


Cara-cara membuatnya.

Mula-mula kita buat karamel dia dulu.



🍥Ambil pan, buka api. Masukkan 3/4 cawan gula. Biarkan gula cair.



🍥Kacau menggunakan whisk sehingga gula cair sepenuhnya.



🍥Bila gula sudah cair sepenuhnya, tutup api.

🍥Dengan cermat dan perlahan-lahan masukkan secawan air panas. Kacau sehingga rata.

🍥Buka api dapur semula dan masak sehingga gula hancur sepenuhnya.

🍥Bila gula dah hancur sepenuhnya, tutup api dan sejukkan.



🍥Bila sudah sejuk, masukkan ke dalam bekas kecil.



🍥Inilah dia sebungkus serbuk agar-agar



🍥Di atas dapur, letakkan periuk. Masukkan satu liter air.

🍥Masukkan 3 sudu besar tepung  dan kastard dan kacau rata. 



🍥Kemudian masukkan pula bahan-bahan lain seperti serbuk agar-agar, 1 tin susu sejat, 1/2 cawan susu pekat manis dan secubit garam. Biarkan sehingga mendidih dan serbuk agar-agar hancur.



🍥Biarkan mendidih  sekejap, kemudian  bolehlah tutup api



🍥Kemudian bolehlah ambik senduk dan tuang puding ke dalam bekas yang mengandungi karamel tadi.



🍥Tuang sampai habis.

🍥Biarkan ia sejuk sedikit baharulah kita boleh masukkan ke dalam peti sejuk.



🍥Puding karamel ni sedap dimakan sejuk-sejuk.

🍥Jemput makan kawan-kawan.

🍥Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan