Masakan Ringkas. Resepi Mudah. Rasa yang pasti Sedap. Berkongsi menu harian yang lazat dengan langkah bergambar.
Ahad, 9 April 2023
Kuih Siput Empat Langkah yang mudah
Selasa, 31 Mei 2022
Tips Simpan Udang Sentiasa Segar
Susah hati betul kalau nak simpan Udang. Beli mahal-mahal, bila nak masak jadi tak segar pula.
Jom.. ikut petua yang dikongsikan ini!
Bos Saya Bg Petua..
Kalau Nak Simpan Udang Tahan Lama & Fresh Isinya..Taburkan Gula Sebelum Simpan Dlm Peti Ais..Sya Ikut Petua Nie Dr Dulu..
Mmg Betul..Isi Udang Tak Lembik2 & Lembut..
Korang Kalau Nak Cuba..Boleh Cuba..
Credit : Zai Norizah
Sabtu, 30 April 2022
Petua dan tips masakan
Macam-macam petua ada ni..
PETUA DAN TIPS MASAKAN
1. Elak Pedih Mata Kupas Bawang Merah
Rendam bawang dalam air garam 5-10 minit lepas tu dah boleh membawang tanpa rasa sedih.
2. Elak Ikan Goreng Melekat Di Kuali
Panaskan minyak, goreng 2,3 keping asam keping then baru goreng ikan like a boss tak payah pakai helmet sebab minyak juga takkan terpercik.
3. Warna Sambal Cantik
Nak sambal merah sedap cantik, masak lada lama + gunakan gula merah.
4. Buat Rendang
Nak buat rendang gunakan bawang kecil dari bawang besar, sebab bawang besar boleh buat makanan cepat basi.
5. Kurangkan Masin Makanan
Kalau masak tapi masakan tu terlalu masin sebab terlebih garam, cara nak kurang kan rasa masin tu letak lah kentang sampai masak, rasa akan kurang masinnya.. tak caya cuba lah.
6. Tomato Kekal Segar
Nak simpan tomato supaya tomato tak cepat busuk/lembik, simpan dalam bekas bertutup jangan basuh tomato tu. Nak masak baru basuh.
7. Daging Cepat Empuk
Daging nak cepat empuk, rebus sekali sudu kecil dalam rebusan, bukan sudu
8. Timun Rangup
Merangupkan timun untuk buat jelatah timun, potong siap-siap timun tu, rendam dalam air kapur sirih, lepas tu bilas. Kesannya timun rangup walaupun berejam simpan, selalu mak buat sebab menu nasi minyak ada jelatah timun.
9. Elak Nasi Cepat Basi
Nak elak nasi cepat basi, cuci beras bersih-bersih, masak masak nasi letak 2,3 cubit garam. Nasi boleh tahan lama, satu lagi nak elak nasi mentah renjis kan air garam atas nasi tu, balik-balik kan nasi tu dan tutup sampai berwap.
10. Taugeh Kekal Segar
Nak simpan taugeh untuk kekalkan segar, rendam dalam air garam simpan dalam peti ais.
11. Mudah Kupas Telur Rebus
Selepas rebus sejuk kan dulu telur, rendam dalam ais batu, nak kupas kulit telur semudah abc.
12. Ayam Goreng Sedap
Nak dapatkan ayam goreng yang sedap, tumbuk lumat 2,3 ulas bawang putih untuk setengah ekor ayam, lumur garam dan kunyit.Masak sampai garing, ayam goreng lebih sedap/garing.
13. Ayam Goreng Rangup
Nak merangup kan ayam goreng hendak lah mengoreng ayam dengan perah sebiji asam limau nipis ke dalam minyak, melompat lah sekejap kemudian masukkan ayam.
14. Nasi Lemak Cepat Masak
Nak nasi lemak cepat masak, masukkan sebatang garpu atau sudu ke dalam periuk nasi yang bakal di masak. Biarkan di dalam beras sehingga nasi masak. InsyaAllah nasi lemak cepat dimasak.
15. Tahu Tahan Lama
Nak simpan tahu supaya tahan lama, rendam tahu dalam air panas sampai dah sejuk, lepas tu baru boleh simpan dalam peti ais, simpan berhari-hari masih elok lagi tahu tu.
16. Pekatkan Kuah Sup
Kadang-kadang terbubuh banyak air sehingga sup menjadi cair. Nak memekatkan sup mak masukkan sedikit kentang rebus yang dilecek, sup lebih sedap/pekat tau.
17. Mata Pisau Blender Kekal Tajam
Kisarkan garam biasa di dalam blender sehingga beberapa minit. Buat setiap bulan. Mata pisau blender akan kekal tajam, tak yah beli baru ye
Selamat mencuba
Sabtu, 19 Mac 2022
Kuih Nagasari yang sedap
Rasa lemak santan dan manis pisang yang sangat sedap. Jom buat!
Separuh lagi ada di rumah ni lah. Hihihi. Beberapa hari lepas dah buat muffin, hari ni nak cuba buat kuih traditional pula.
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 cawan tepung beras
1 cawan santan pekat, Mak Hencik guna 1 kotak kecil santan kotak.
4 cawan air
2 sudu besar membukit tepung jagung
5 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
Bahan inti
Pisang dibelah dua
Daun pisang secukupnya sebagai pembungkus kuih.
Cara-cara menyediakannya.
Jom.. jom.. jom.. kita ke dapur!
💚 Sediakan daun pisang untuk membungkus kuih nagasari.
💚Daun pisang dilayur dan dipotong mengikut saiz yang sesuai.
💚Pisang. Nak guna pisang apa pun terpulang. Pisang yang tak boleh digunakan ialah pisang rosak. Hihihi
💚Pisang dibelah dua, Ketepikan.
💚Dalam sebuah bekas merah, campurkan semua bahan kecuali gula. Kacau sehingga rata dan tidak berbintil.
💚Masukkan gula.
💚Buka api dapur.
💚Kacau sehingga adunan menjadi pekat dan meletup-letup.
💚Bila dah meletup-letup tu, dah boleh tutup api.
💚Bila adunan dah sejuk sikit, bolehlah kita mula membungkus.
💚Ambil sekeping daun pisang, letakkan adunan santan ke atasnya.💚 Kemudian letakkan sekeping pisang yang dibelah tadi..
💚Gulung adunan beserta pisang tadi dan lipat bahagian kiri dan kanan. Siap.
💚Biarkan sejuk sedikit sebelum dikeluarkan dari pengukus dan hidangkan
💚Jom makan kawan-kawan.
💚 Bismillah..
Selasa, 15 Mac 2022
Muffin Pisang Kayangan
Mafin pisang ni kita tambah coklat chip premium dan kacang walnut. Rasanya memang macam kat kedai bakeri weh.. Kayangan sangat! 😂😂😂
Ahad, 27 Februari 2022
Biskut Cornflake Crunchy
Cara buat yang mudah, guna beberapa bahan asas sahaja, tapi rasanya sedap dan rangup!
Resepi ni versi rangup ya!
Biasa kita buat biskut untuk sambut raya. Tapi kali ni Mak Hencik buat biskut tak perlu tunggu Hari Raya. Kadang-kadang kita boleh buatkan untuk minum petang, untuk kudapan semasa menonton televisyen atau boleh juga dijadikan buah tangan untuk melawat saudara-mara dan rakan-rakan. Q
Ni kali pertama Mak Hencik buat guna resepi ni. Mak Hencik save di sini.
BISKUT CORNFLAKES CRUNCHY
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal: Adiah Adam via FB Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan
Bahan-bahan
💛1 3/4cwn tepung gandum (1 cawan + 3/4 cawan)
💛1/4 cwn tepung jagung
💛1/2 sudu teh baking powder
💛 2 cawan cornflakes ramas kasar
💛200g butter (suhu bilik)
💛1/2cwn gula kastor
💛1 biji kuning telor
Cara-cara membuatnya.
Jom!
❤️Gula dan butter di pukul dalam 5 minit... Boleh guna whisk dan masukkan telur
❤️Kemudian masukkan Campuran tepung dan cornflakes serta Baking powder
❤️Gaul sebati
❤️Panaskan oven terlebih dahulu 170 selama 10 minit
❤️Lengser loyang dengan sedikit butter atau alas dengan cooking paper.
❤️Sudukan sedikit adunan pada loyang dan buat sampai habis
❤️Bakar selama 15-20 minit guna api atas bawah.
❤️Dah masak, keluarkan dari ketuhar. Sejukkan sekejap sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.
❤️Senangkan!
P/s: selepas bulatkan adunan, golek dulu dalam cornflakes yg diramas. Lagi sedap & rangup rasa biskut tu 😘
Isnin, 24 Januari 2022
Wadai Kepeng Buah Nangka
Resepi ni sangat mudah dibuat dan sangat sedap dimakan sebagai pencuci mulut.
Rasa dan bau buah nangka memang membangkitkan rasa dan aroma kuah bubur kepek hidung ini!
Bila buat kuih ni, terus teringatkan bulan Ramadhan..