Sabtu, 30 April 2022

Petua dan tips masakan

 Macam-macam petua ada ni..

PETUA DAN TIPS MASAKAN 

1. Elak Pedih Mata Kupas Bawang Merah  

Rendam bawang dalam air garam 5-10 minit lepas tu dah boleh membawang tanpa rasa sedih. 

 

2. Elak Ikan Goreng Melekat Di Kuali  

Panaskan minyak, goreng 2,3 keping asam keping then baru goreng ikan like a boss tak payah pakai helmet sebab minyak juga takkan terpercik.  

 

3. Warna Sambal Cantik  

Nak sambal merah sedap cantik, masak lada lama + gunakan gula merah. 

 

4. Buat Rendang  

Nak buat rendang gunakan bawang kecil dari bawang besar, sebab bawang besar boleh buat makanan cepat basi. 

 

5. Kurangkan Masin Makanan  

Kalau masak tapi masakan tu terlalu masin sebab terlebih garam, cara nak kurang kan rasa masin tu letak lah kentang sampai masak, rasa akan kurang masinnya.. tak caya cuba lah.  

 

6. Tomato Kekal Segar  

Nak simpan tomato supaya tomato tak cepat busuk/lembik, simpan dalam bekas bertutup jangan basuh tomato tu. Nak masak baru basuh. 

 

7. Daging Cepat Empuk  

Daging nak cepat empuk, rebus sekali sudu kecil dalam rebusan, bukan sudu 

 

8. Timun Rangup  

Merangupkan timun untuk buat jelatah timun, potong siap-siap timun tu, rendam dalam air kapur sirih, lepas tu bilas. Kesannya timun rangup walaupun berejam simpan, selalu mak buat sebab menu nasi minyak ada jelatah timun.  

 

9. Elak Nasi Cepat Basi  

Nak elak nasi cepat basi, cuci beras bersih-bersih, masak masak nasi letak 2,3 cubit garam. Nasi boleh tahan lama, satu lagi nak elak nasi mentah renjis kan air garam atas nasi tu, balik-balik kan nasi tu dan tutup sampai berwap. 

 

10. Taugeh Kekal Segar  

Nak simpan taugeh untuk kekalkan segar, rendam dalam air garam simpan dalam peti ais. 

 

11. Mudah Kupas Telur Rebus  

Selepas rebus sejuk kan dulu telur, rendam dalam ais batu, nak kupas kulit telur semudah abc. 

 

12. Ayam Goreng Sedap  

Nak dapatkan ayam goreng yang sedap, tumbuk lumat 2,3 ulas bawang putih untuk setengah ekor ayam, lumur garam dan kunyit.Masak sampai garing, ayam goreng lebih sedap/garing. 

 

13. Ayam Goreng Rangup  

Nak merangup kan ayam goreng hendak lah mengoreng ayam dengan perah sebiji asam limau nipis ke dalam minyak, melompat lah sekejap kemudian masukkan ayam.  

 

14. Nasi Lemak Cepat Masak  

Nak nasi lemak cepat masak, masukkan sebatang garpu atau sudu ke dalam periuk nasi yang bakal di masak. Biarkan di dalam beras sehingga nasi masak. InsyaAllah nasi lemak cepat dimasak. 

 

15. Tahu Tahan Lama  

Nak simpan tahu supaya tahan lama, rendam tahu dalam air panas sampai dah sejuk, lepas tu baru boleh simpan dalam peti ais, simpan berhari-hari masih elok lagi tahu tu.  

 

16. Pekatkan Kuah Sup  

Kadang-kadang terbubuh banyak air sehingga sup menjadi cair. Nak memekatkan sup mak masukkan sedikit kentang rebus yang dilecek, sup lebih sedap/pekat tau. 

 

17. Mata Pisau Blender Kekal Tajam  

Kisarkan garam biasa di dalam blender sehingga beberapa minit. Buat setiap bulan. Mata pisau blender akan kekal tajam, tak yah beli baru ye 


Selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan