Resepi ni sangat mudah dibuat dan sangat sedap dimakan sebagai pencuci mulut.
Rasa dan bau buah nangka memang membangkitkan rasa dan aroma kuah bubur kepek hidung ini!
Bila buat kuih ni, terus teringatkan bulan Ramadhan..
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
Bahan wadai kipang
2 cawan tepung beras pulut
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
Bahan kuah
4 sudu besar gula, tambah jika nak lebih manis
3 cawan santan
6 ulas nangka, dipotong kecil
1/2 sudu kecil garam
Bahan pemekat
1/2 cawan air dibancuh dengan 2 sudu besar tepung beras
Cara-cara membuatnya
Jom.. jom kita ke dapur
Masukkan secawan air, gaul menggunakan jari sehingga membentuk adunan yang lembut dan boleh dibentuk.
Jika adunan masih keras, tambah air sedikit demi sedikit untuk mbentuk adunan yang lembut.
Letak atas dulang yang ditabur dengan tepung gandum.
Buat sehingga habis adunan.
Bila ia dah timbul, angkat menggunakan pengetos dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air. Tujuannya adalah supaya ia tidak melekat sesama sendiri. Ketepikan.
Sediakan bahan pemekat iaitu membancuh 2 sudu besar tepung beras dengan 1/2 cawan air. Ketepikan.
Selepas itu, dalam sebuah periuk, masukkan santan, gula dan sedikit garam untuk menaikkan rasa lemak santan.
Kacau sehingga kuah mendidih. Bila sudah mendidih, tuang bahan pemekat iaitu bancuhan tepung jagung tadi. Kacau perlahan sehingga kuah menjadi pekat
Kacau seketika sehingga buah nangka lembut.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan