Khamis, 12 Disember 2019

Murtabak Maggi yang Mudah dan Sedap

Menu savouri pilihan untuk breakfast atau minum petang. Mudah dan sedap! Sesuai juga untuk dihidangkan kepada tetamu yang muncul tanpa dijangka! 😋😋😋



Sejak cuti sekolah ni, semua bergoreng sudah dimasak. Bihun goreng, maggi goreng, nasi goreng, macaroni goreng dan spaghetti goreng. Habis bahan dah nak goreng. Hihihi 😆😆😆

Beberapa hari lepas, terpandang murtabak maggi di Wall FB. Terus mentol lampu menyala terang-benderang untuk menyediakannya.

Jadi, tunggu apa lagi..


RESEPI MURTABAK MAGGI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 keping maggi - dicelur dan ditoskan
6 biji telur
7 helai daun sup - dihiris halus
1 biji lada merah - dicincang. Kalau suka pedas boleh tambah cili padi
1/2 biji bawang besar - dicincang
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk cukup rasa maggi
1/2 sudu kecil garam
Sedikit minyak untuk melengser pada kuali.

Cara-cara membuatnya

Jom.. Jom.. Jom kita ke dapur

Mula-mula kau buat dulu persediaan awal sebelum memasak. Atau dalam bahasa Perancis disebut mise en place.

Jom..


Celur maggi sampai lembut dan toskan air.


Telur 5 biji lepas tu tambah lagi sebiji. Jadi berapa? Kau pikir ambiklah sendiri. ðŸĪŠðŸĪŠ


Hiris daun sup, cincang bawang besar Holland, cincang lada merah, serbuk perasa maggi, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam dan sedikit garam.


Sedikit daging yang telah direbus empuk dan dicincang.

Kalau kau rasa tak suka daging, boleh ajer ditukarkan kepada sumber protein lain macam ayam ke udang ke.. Atau tak nak letak sumber protein pun tak perr


Langkah 1

Dalam bekas yang sesuai, satu kan semua benda kecuali minyak masak tu. Sebab minyak tu untuk disapu pada kuali.


Godek dengan garpu sehingga sebati.


Langkah 2

Sediakan pan, sapu sedikit minyak. Kalau nak senang hidup kau, guna kuali non stick. Biarkan panas sekejap.

Tuang adunan secukupnya ke dalam pan. Tutup dengan tudung periuk. Biarkan sehingga telur berubah ke warna keperangan.


Langkah 3

Balikkan murtabak dan biarkan ia masak sempurna.


Langkah 4

Apabila sudah masak, kau jangan biar dia jadi rentung pula. Cepat-cepatlah kau angkat masuk ke dalam pinggan.

Lepas ulang langkah 2 hingga 4 untuk murtabak maggi yang kedua dan ketiga.


Langkah 5

Murtabak maggi dalam pinggan tu kita hiaslah dengan sos cili dan dan mayonnaise. Eh.. Eh.. Eh.. Asal kita lak? Kau lah yang hias.. Kau yang buatkannnnnm . 😜😜😜


Ambillah sekeping untuk dirasa. Kau rasalah.. Sedap ke tidak?

Bismillah..

Mmmm.. Sedapnya. Eh! Aku pulak yang rasa. Hahaha 😂😂😂

Tiada ulasan:

Catat Ulasan