Jumaat, 23 November 2018

Sotong Rebus Ketuk Serai

Inilah masakan yang paling mudah dalam dunia. 😱😱😱 Benarkah?



Yang susah sikit mungkin masa kita nak tangkap sotong. Itu pun kalau kita ni pergi ke laut.

Tapi lain halnya jika kita pergi menangkap sotong di pasar atau pasaraya. Kerjanya jadi mudah giler! Menggunakan umpan duit atau pitis, kita tangkap guna tangan jer. Terus dimasukkan ke dalam plastik. Ikat dan timbang. 😂😂😂


RESEPI SOTONG MASAK KETUK SERAI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

7 ekor sotong saiz sedang
*1/2 biji bawang merah besar
*1/2 sudu kecil lada hitam
Bahan-bahan bertanda * ditumbuk halus

1 batang serai, diketuk
1 keping asam gelugur
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

CARA-CARA MENYEDIAKANNYA

Jom.. Jom.. Jom kita memasak!


Keluarkan bekas sotong dari peti sejuk. Sotong tu sudah siap dibuang tulang, kantung hitam dan biji kat kepala dia tu. Apatah nama dia..

Basuh bersih dan toskan air ya.


Tumbuk lada hitam dan bawang merah besar sehingga lumat.


Masukkan air dalam periuk, diikuti dengan bahan-bahan tumbuk, serai yang diketuk serta asam gelugur. Tunggu sehingga mendidih.


Bila sudah mendidih, masukkan sotong. Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.


Biarkan kuah mendidih dan sotong masak.


Masukkan dalam mangkuk hidang.


Hahhh! Ini dia lauk tengahari ini. Sempoi gilerrr!
Jemput makan semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan