Khamis, 1 November 2018

Donat Bavarian Inti Kastard yang Sedap

Sedap tau donat berinti kastard ni. Tak pernah buat pun sebelum ni sebab kurang rajin nak buat inti kastard. Tapi rupanya sangat senang pula. Tu lerrr.. lain kali jangan malas. 😂😂😂




Tak aci betul kan asyik tengok orang jer buat donat bavarian ni. Jadi, kita pun kenalah cuba juga. Kalau buat sekali tidak menjadi, kita buat lagi sekali. Kita buat sampai jadi. Yeahhhh! 💪💪💪💪

Tapi ni resepi donat jer pun.. semua orang boleh buat dan menjadi dengan jayanya. Kan?


RESEPI DONAT BAVARIAN
oleh Dapur Cempakasari
(Menghasilkan 15-16 biji donat)

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
2 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu kecil bread softener
1/2 sudu kecil baking powder
1 biji kuning telur
*2 sudu besar gula
*1 sudu besar susu pekat manis
*1 sudu besar yis segera
*1/2 cawan air suam
Bahan bertanda * dicampur, dikacau dan dibiarkan sehingga yis berbuih.

Bahan inti kastard

2/3 cawan susu segar
2 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar mentega
Sedikit esen vanila

Hiasan
Gula aising atau snow powder


Cara-cara menyediakannya.

Jom jom jom

Cara buat inti kastard yang senang sangat. Cuma kalau ada penyakit rajin atau malas sahaja kita ni 😅😅😅


Dalam pan yang sesuai, masukkan susu segar, tepung kastard, gula dan esen vanila. Mentega ajer jangan masukkan. Kacau menggunakan whisk. Bila tepung dah sebati baharulah buka api perlahan. Kacau sehingga kuah kastard menjadi likat.

Bila kuah menjadi likat dan pekat yang dikehendaki, tutup api. Kemudian masukkan mentega dan kacau rata. Sejukkan.


Bila sudah sejuk, masukkan dalam piping bag. Biarkan dulu, nanti kita akan guna dia kemudian.

Jom kita buat adunan donat pula.


Langkah 1
Di dalam bekas yang sesuai, masukkan air suam, yis segera, gula dan susu pekat. Kacau sehingga sebati dan biarkan bancuhan yis ni sehingga kembang atau berbuih.


Langkah 2
Di dalam mangkuk adun atau bekas yang sesuai, masukkan tepung gandum, minyak, bread softener, baking powder dan kuning telur. Gaul menggunakan hujung jari sehingga menjadi serbuk roti.

Buatkan lubang di tengahnya. Lepas tu tuangkan larutan yis yang telah kembang dan gaul.


Gaul-gaul-gaul sebati sehingga membentuk satu adunan yang lembut.


Langkah 3
Tutup adunan dengan kain maslin. Tunggu sehingga ia kembang sekali ganda.


Haaaaa.. dah kembang pun dia.


Langkah 4
Kita tumbuk-tumbuk adunan untuk buang angin.


Langkah 5
Bentukkan bulat dan leperkan dia. Lepas tu biarkan sehingga kembang lagi sekali.


Langkah 6
Panaskan minyak dengan api sederhana dan goreng donat sehingga masak.


Langkah 7
Toskan minyak.


Langkah 8
Tebuk lubang pada donat menggunakan pisau yang hujungnya kecil.

Kemudian ambillah inti kastard dalam piping bag tadi. Lepas tu paipkan ke dalam lubang donat sehingga penuh. Lepas  dah bubuh inti kastard dalam donat, taburkan pula gula aising atau snow powder.


Okeyyy.. dah siap donat bavarian kita hari ini. Jemput makan semua..

Bismillah..

2 ulasan:

  1. Alhamdulillah ❤️ sedap baru je try resepi ni mmmg bole follow
    Tq.... Minta halal yerrr

    BalasPadam