Kita masak sambal, kita masukkan udang, kemudian kita pecahkan telur di dalamnya.. Apa rasanya ya? Hurm.. 😋😋😋
Bukan sahaja udang galah, masakan sambal letak telur ni juga sesuai untuk mana-mana jenis udang dan seafood yang lain.
Biasa kita makan di kedai Tom yam, hari ni kita cuba masak sendiri pula. Mana tau kot-kot lebih sedap dari yang kat kedai. 🤣🤣🤣
UDANG GALAH MASAK PEDAS BERTELUR
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
7 ekor udang galah
*2 biji bawang putih
*1/2 biji bawang merah besar
Bahan bertanda * dikisar atau ditumbuk halus
3 sudu besar cili kisar
1/2 biji bawang besar Holland, dihiris
1 biji cili hijau, dipotong serong
1 biji telur, dipecahkan dan digodek sedikit
2 sudu besar sos cili
1 sudu kecil sos tiram
1/2 cawan air atau secukupnya
1/2 sudu kecil serbuk pati ikan bilis
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara membuatnya
Jom.. Jom.. Jom kita memasak!
Udang galah, berehat-rehat di dalam bilik rehat tanpa perabut. 😉😉😉
Potong janggutnya yang panjang mengurai. Basuh bersih dan toskan airnya.
Antara bahan-bahan yang digunakan.
Bawang putih dan bawang merah besar yang ditumbuk, cili kisar dan sebiji telur.
Mula-mula panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga garing.
Masukkan udang.
Masukkan sos cili, sos tiram, garam, gula dan serbuk pati ikan bilis secukup rasa. Gaul sebati.
Masukkan sedikit air.
Tutup kuali dan biarkan sekejap supaya udang cepat masak.
Sementara itu, pecahkan telur dan godek sedikit.
Buka penutup dan pastikan udang masak. Kalau belum masak, tunggu sampai masak. Kalau kering, tambah air secukupnya.
Bila udang sudah masak, tuang bancuhan telur sambil dikacau.
Gini rupanya.
Masukkan bawang besar Holland yang dihiris dan lada hijau hiris.
Gaul sehingga rata, sehingga kering sedikit.
Dah siap! Alamak comotnya kuali. 😂😂😂
Masukkan ke dalam mangkuk hidang. Sedia untuk dijamu..
Jemput makan semua..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan