Ahad, 25 November 2018

Kentang Goreng Celup Tepung Ala Wedges

Kentang yang tergolek tu boleh dimanfaatkan. Menyedapkan mulut dan mengenyangkan perut. 😂😂😂




Ubi kentang yang tersandar di dalam bakul jarang tu tidak kelihatan seksi, tidak juga kelihatan seksa. Ia kelihatan kesian pula. Sebabnya? Sebabnya kentang tu macam terbiar tidak dipedulikan.. tak apalah..

Nanti ada seorang wira yang akan datang menyelamatkanmu dan menjadikan kamu seorang yang berguna kepada orang lain. Wira tu tentunya tidak lain dan tidak bukan.. aku sendiri! Hihihi

Hari ini keadaanmu yang terbiar akan bertukar menjadi tarikan kepada ahli keluargaku! Akan kugoreng kamu bersalut tepung. Kau akan dimakan sampai tidak meninggalkan kesan lagi. Hahahahaha

Dah kenapa Mak Hencik hari ini? Buang tabiat ker ni.. Hahaha



KENTANG GORENG CELUP TEPUNG
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

8 biji kentang
*1 cawan tepung goreng ayam
*1/2 cawan air atau secukupnya
Bahan bertanda * dibancuh menjadi bancuhan.
1 cawan tepung goreng ayam, untuk disadur
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara-cara menyediakannya.

Marilah kita menggoreng-goreng hari ini..



Kentang dikupas kulit dan dipotong wedges.



Rebus kentang sehingga separuh empuk.



Angkat dan toskan air.



Bancuhkan tepung goreng ayam dengan air. Campurkan sedikit demi sedikit sambil dikacau untuk mendapatkan kepekatan yang sesuai.
Macam kita bancuh untuk goreng pisang tu jer.



Masukkan kentang rebus tadi ke dalam bancuhan tepung. Kalau nak tebal salutannya, bubuh sikit-sikit. Kalau nak nipis salutannya, bubuh banyak-banyak sekaligus. Try and error! 😂😂😂



Sediakan tepung goreng ayam untuk menyalut kentang.

Golekkan kentang yang telah disalut bancuhan tepung tadi.



Kentang yang sudah digolekkan dengan tepung goreng ayam.



Panaskan minyak. Goreng kentang bersalut tepung tadi sehingga masak.



Angkat dan toskan minyak.



Sedia untuk dimakan. Boleh makan dengan cheezy sauce atau sambal kicap pedas.

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan