Bila digigit, keluar air guna di dalamnya.😂😂😂 Tapi bukan air liur tau..Hahahaha
Eh! Tak masak ke ni.. Keluar air ni..
Ish budak-budak nih. Itu air gula... Jangan komplen macam - macam pula. Makan jer anak-anakku. Nanti lain kali mak bubuh cheese pula dalam tu ya. 😂😂😂
Hari ni kita makan kuih Cek Mek molek yang pernah dibuat oleh nenek moyang kita dahulu. Kuih ini adalah sejenis kuih tradisional dari negeri Kelantan Darul Naim.
Sangat mudah untuk menyediakannya. Guna keledek dan tepung gandum jer. Gula sikit dan minyak untuk menggoreng. Oh! Satu lagi bahan utama iaitu R. R ialah rajin. 😁😁😁
KUIH CEK MEK MOLEK
Oleh Dapur Cempakasari
(menghasilkan 20 biji kuih)
Bahan-bahan
3 cawan keledek yang telah dilenyek
1 1/2 cawan tepung gandum
Sedikit gula untuk dibuat inti.
Minyak secukupnya untuk menggoreng
Cara-cara menyediakannya
Jom.. Jom.. Jom kita menguih hari ini.
Empat lima ketul keledek kita kupas dan basuh bersih. Lepas tu kita rebus keledek tersebut sehingga empuk. Sesudah empuk, kita toskan airnya. Lepas tu kita lenyek keledek rebus tersebut. Er.. Er.. Berapa banyak lepas tu daaa..
Campurkan tepung gandum ke dalam keledek lenyek. Haa.. Lepas tu?
Lepas tu uli ler sehingga menjadi adunan yang lembut. Dia melekat kat tangan kita sikit - sikit, tapi tak apa. Kita sapu jer dengan tepung gandum sikit.
Dah siap uli, buatlah bulat-bulat sebesar bola ping pong.
Ambil sebiji bebola dan leperkan. Masukkan gula di tengahnya dan tutup semula.
Bentukkan leper dan runcingkan kedua-dua hujungnya. Buat sampai habis.
Pastikan Cek Mek ni dicantum dengan rapi untuk mengelakkan daripada bocor dan terkeluar air gula semasa menggoreng nanti.
Bila sudah siap membentuk kuih Cek Mek, bolehlah kita panaskan minyak dan mula menggoreng.
Goreng sampai hangus.. Eh silap! 😂😂😂 Goreng sampai masak dan balikkan supaya masak dengan sekata.
Apabila badan cek mek berwarna perang keemasan, bolehlah diangkat dan ditoskan minyak.
Dah siap untuk dimakan! Mudah bukan nak buat kuih Cek Mek ni..
Jemput makan semua..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan