Jumaat, 4 Mei 2018

Sotong Masak Lemak Cili Padi

Pada minggu yang lalu, kami pergi mencandat sotong. Nasib kami baik pula, murah rezeki kata orang. Masakan tidak. Sotong tak lari pun bila kami cuba menangkapnya.


Yang paling menyeronokkan ialah ia sungguh jinak. Kami berjaya mengaupnya  dengan tangan dan terus masukkan ke dalam plastik. Nak tahu apa rahsianya? Mestilah kami gunakan umpan..


Umpan jenis apa? Umpan ni tak ada jenis tapi ada pelbagai warna. Warna hijau, biru merah dan kalau ada yang warna ungu berkeping-keping, maunya rasa macam orang kaya.. 😂😂😂


RESEPI SOTONG MASAK LEMAK CILI PADI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

6 ekor sotong saiz besar
3 cawan santan sederhana pekat
1 batang serai - diketuk
7 tangkai cili padi - kalau nak lagi pedas, tambah lagi cili padi
1 keping asam keping
1/2 inci kunyit
Garam secukup rasa.
Gula jika uols suka, jika tidak tak perlu

Cara-cara menyediakannya

Jommmmmm..


Sotong diasingkan kepala dan buangkan kantung hitam serta biji di kepalanya tu.
Basuh bersih dan potong ikut suka masing-masing.


Guna 3 bahan ni jer. Kunyit dan cili padi ditumbuk atau kisar hingga lumat. Serai diketuk.


Di atas dapur, letak periuk. Masukkan santan, asam keping, serai dan bahan tumbuk atau kisar tadi. Buka api.


Masukkan juga garam secukupnya. Biarkan sehingga ia menggelegak.


Bila sudah menggelegak, masukkan sotong dan kepala sotong tadi. Biarkan sehingga sotong tu masak.


Rasa dulu sedap ke tak. Kecuali bulan puasa atau tak puasa..hehe.

Dah masak,dah sedap, bolehlah tutup api.


Masukkan ke dalam mangkuk hidang. Sedia untuk menjamu selera..

Jemput makan kawan-kawan..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan