Hidangan ni adalah untuk sarapan pagi dan makan tengahari kami sekeluarga. Suami dan anak-anak menggemarinya. Saya pun juga makan lontong ni, dulu tak makan. Hehe
Dulunya pelik bila orang makan nasi impit dengan gulai lemak kuning ni. Memang tak leh pergi, orang kata. Tapi suami suka, jadi kenala buat juga. Bila dah ada anak, mereka pun suka. Lama-lama sedap lah pula.
RESEPI KUAH MASAK LODEH YANG SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1/2 biji kobis sederhana besar - dipotong kecil
1/2 cawan udang kecil - ditumbuk kasar
2 biji bawang putih - dimayang
1 biji bawang merah besar - dimayang
1 sudu kecil kunyit
4 cawan santan
1 biji karot
1 pek tempe - digoreng kemudian dihiris nipis
1 biji tauhu - digoreng dan dipotong kiub
1 biji lada hijau atau merah - dipotong serong
1 bungkus kecil fucuk dan suun
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara menyediakannya
Nasi impit ni dah direbus malam tadi. Lontong yang sebenar setahu saya ialah nasi impit berbentuk silinder dibalut daun pisang.
Antara bahan-bahan yang digunakan.
Tempe dan tauhu yang digoreng dan dipotong.
Langkah 1
Panaskan minyak. Tumis bawang dan bawang merah sehingga kekuningan.
Langkah 2
Masukkan udang kering yang ditumbuk kasar. Kacau seketika.
Langkah 3
Masukkan santan. Lepas tu masukkan kunyit serbuk, garam dan gula secukupnya. Kacau selalu dan tunggu sehingga kuah mendidih.
Langkah 4
Bila sudah mendidih masukkan kobis, karot dan lada hijau.
Biarkan sehingga mendidih.
Langkah 5
Akhir sekali masukkan fucuk yang diramas sikit dan suun.
Langkah 6
Bila fucuk dan suun sudah layu, bolehlah tutup api.
Masukkan ke dalam mangkuk hidang.
Hidangan yang disediakan. Nasi impit, kuah kacang, sambal tumis ikan bilis dan kuah lodeh. Jom menjamu selera..
Eh mana telur rebus ni? Hihi. Kitaorang tak makan.. Makan yang ni jer..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan