Rabu, 2 Mei 2018

Tauhu Bergedil Nak Oii yang Sedap

Mudah juga nak buat tauhu bergedil ni.. kalau kau rajinlah, nak oii. Kalau kau malas, semua benda jadi susah, nak oii. Ingatlah pesan mak ni, nak oii..! 😂😂😂


Cara buat pun macam buat bergedil jer pun. Penambahbaikan ialah kita sumbat bergedil tu ke dalam tauhu kering yang sudah kita buang isi dalamnya. Isi dalam tauhu tu jangan kau buang pula nak oii..


Habis tu nak letak di mana?

Masukkan sekali ke dalam bergedil tu tadi. Eh awak faham tak ni? Awak faham tak ni, nak oii..


RESEPI TAUHU BERGEDIL
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

10 biji tauhu kering - dipotong dua, bentuk segitiga.
1 biji bawang putih - dicincang
1/2 labu bawang besar - dicincang
1 cawan isi ayam
1/2 ketul kiub ayam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
Sedikit minyak untuk menumis
3 ketul ubi kentang - direbus dan dilecek
Sedikit daun sup - dihiris halus
Sedikit bawang goreng - diramas
Sedikit garam

Cara buat inti


Tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga layu.


Kemudian masukkan isi ayam kisar, kiub ayam, serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam.


Gaul sehingga rata dan sebati. Bila ayam sudah masak, tutup api. Ketepikan.


Tauhu kering dipotong tiga segi. Buang isi dalamnya. Isi dalamnya disimpan, jangan dibuang. Ketepikan.


Kentang direbus sehingga masak. Kemudian ditoskan airnya. Selepas itu dilenyek semasa masih panas.


Masukkan isi ayam dan isi tauhu kering. Bubuh sedikit garam dan gula secukup rasa.


Bubuh serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah.


Bubuh juga daun sup yang dihiris halus dan bawang goreng. Gaul hingga rata.


Rupa paras tauhu yang sudah di operate. Huhu.


Ambil sedikit adunan bergedil tadi dan sumbatkan ke dalam tauhu kering. Kemaskan supaya tidak terkeluar. Buat sampai habis.


3 biji telur dipecahkan dan dipukul sedikit menggunakan garpu.


Panaskan minyak. Celupkan tauhu bergedil ke dalam telur dan goreng. Bila telur sudah berwarna perang, balikkan.


Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak. Gorenglah sehingga habis. Sekejap sahaja, tak lama pun. Hehe


Sekarang bolehlah kita makan bersama sos kicap pedas. Tapi hari ni kami cicsh guna pencicah yang dibeli atau dibuat ajer.. Pastinya enak sekali makan bersama keluarga tersayang..

Jemput menikmati hidangan kawan-kawan semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan