Jumaat, 18 Mei 2018

Pulut Bangkok atau Pulut Pisang

Lama sangat dah nak buat pulut Bangkok ni. Tapi itu la.. bila nak buat pisang tak ada laa. Beras pulut habis laa. Santan tak cukup laa. Kelapa parut tak beli laa. Uihhh banyaknya kau punya laaa.. 😂😂😂




Nampak keadaan bentuk badan dia.. dengan warna dia.. tengok pun rasa macam dah sedappp jer. Menggoda you.. hahaha. Sangat sesuai sekali untuk sesiapa yang gemarkan menu pulut. 👍👍




RESEPI PULUT BANGKOK @ PULUT PISANG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

5 biji pisang, kukus separuh masak
*2 cawan beras pulut
*1 keping asam gelugur
*2 cawan air atau secukupnya
*1 sudu kecil pewarna hijau 
Bahan bertanda * direndam kurang lebih 30 minit.

1 cawan santan
1/2 cawan santan
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan - dipotong 3 inci panjang atau disimpul

Kelapa parut manis untuk disalut pada pulut pisang

1/2 biji kelapa parut
1/2 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
1 helai daun pandan - dipotong 3 inci panjang atau disimpul
sedikit air atau 1/8 cawan air

Cara-cara membuatnya

Marilah kita membuat kuih hari ini.. Jom..



Rendam beras pulut dengan air dan asam gelugur selama lebih kurang 30 minit.


Bila warna hijau sudah melekat cantik kat beras pulut, buang air rendaman dan masukkan beras pulut ke dalam periuk untuk ditanak. Mak Hencik tanak atas gas sahaja.

Kalau nak kukus pun boleh, lagi cantik kejadiannya.


Masukkan 1 cawan santan dan daun pandan yang telah dipotong.
.

Tutup periuk dan buka api perlahan. Tanak pulut sehingga separuh masak.


Bila sudah hampir kering, buka tudung periuk. Tutup api.


Tuang ke dalam periuk 1/2 cawan santan lagi. Gaul rata menggunakan sudip kayu.



Kemudian tutup lagi periuk dengan tudung periuk dan buka api perlahan. Tunggu sehingga pulut masak sempurna.


Bila sudah masak, tutup api dan sejukkan sekejap. 


Alas dengan plastik, letakkan pulut, tekan-tekan dan ratakannya untuk memuatkan sebiji pisang. Pisang hendaklah yang masak tetapi jangan ranum. Pilih pisang yang manis.


Gulung elok-elok, biar pulut tu padat. Lepas tu letak dalam bekas dan ulangi lagi sehingga pisang habis.

Seeloknya ikat kiri dan kanan plastik tu. Dan kalau ada daun pisang, lebih baik guna daun pisang. Semulajadi dan aroma yang sedap. 


Panaskan pengukus dan kukus pulut pisang yang dibalut dengan plastik lebih kurang 30 minit atau agak-agak pisang tu masak. Bila dah masak, tutup api dan sejukkan.

Biarkan dulu bab kukus-mengukus ni sambil kita buat kelapa parut manis untuk disalut pada pulut pisang.


Di dalam kuali, masukkan 1/2 cawan gula, sedikit garam, daun pandan dan air. Sebelum tu sediakan kelapa parut di dalam bekas yang sesuai.


Buka api dan kacau sehingga gula hancur, kemudian tutup api.


Tuangkan air gula panas itu ke dalam bekas kelapa parut.


Gaul sehingga rata dan sebati.


Ambil sebatang pulut pisang yang sudah disejukkan terlebih dahulu dan salutkan dengan kelapa parut manis.


Macam gitulah lebih kurang gayanya..Salutlah kesemua pulut pisang kita tu. Lepas tu bolehlah kita potong dan hidangkan. Mak aihhh banyak pulalah jadinya bila dipotong ni..


Letak dan susun di dalam pinggan hidang untuk dinikmati.. 

Jemput makan semua..

Bismillah..

Tapi hari ni first day puasa.. mana boleh makan lagi ni. Tunggu azan maghrib dulu. Hihihi. Okebai..!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan