Sedap juga lepat pisang kalau ianya lembut. Nak bagi lembut perlulah letak pisang secukupnya. Kalau nak bagi keras, letaklah tepung lebih! 😂😂😂
Lepat stail ni adalah kegemaran suami berbanding yang berintikan kelapa. Eh tak ori ler kalau camtu! Habis... Nak buat camana.. dah suka gaya gini.. 😁😁😁
RESEPI LEPAT PISANG
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 1/2 cawan pisang lenyek - tak perlu hancur sangat
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa parut putih muda
2 sudu besar gula
2 sudu besar gula merah
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen pisang
Cara-cara menyediakannya
Di dalam bekas, masukkan pisang lenyek kasar, tepung gandum, kelapa parut putih (seeloknya dari kelapa muda), gula, gula merah, garam dan esen pisang.
Gaul sehingga sebati. 👆👆 Ketepikan dahulu.
Daun pisang dilayur atau lalukan atas api untyk melembutkannya dan tak pecah bila dilipat.
Kalau malas nak layur, korang gosok ngan seterika. Hihi.
Setelah dilayur, belah daun pisang kepada saiz kecil yang dikehendaki.
Letak daun pisang di tempat rata dan sudukan satu atau dua sudu besar ke atasnya.
Mak Hencik gulung jer. 👆👆. Pastikan kemas dan daun pisang tidak pecah.
Lipat hujung kiri dan kanan dengan kemas. Pastikan adunan pisang tidak terkeluar.
Buat sampai habis dan susun di dalam pengukus.
Kukus selama 20 minit.
Sudah masak lepat pisang kita hari ini. Cuba kita buka satu. Mmm.. sedang elok lembutnya. Sedap.
Jemput makan kawan-kawan.
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan