Isnin, 14 Mei 2018

Sayur Lemak Putih Labu

Ada sebiji labu tergolek kat tepi tangga dapur. Bentuk lonjong pula. Budak-budak ni yang taburkan biji labu bulan Jan hari tu, sekarang bulan lima, sudah boleh dipetik buahnya.




Diorang ni pun main-main sahaja tabur benih. Tak sangka pula, menjadi juga.
Kalau berbudi pada tanah, adalah hasilnya.



RESEPI SAYUR LEMAK PUTIH LABU
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1/4 biji labu saiz sederhana - dikopek kulit dan dipotong kiub
7 tangkai pucuk labu - dipotong
1/2 biji bawang merah - ditumbuk
1/2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk
4 cawan santan
1 ekor ikan kembung kecil - dipanggang dan diasingkan isi dengan tulang
2 sudu kecil garam atau secukupnya
2 sudu kecil gula, jika suka

Cara menyediakannya

Marilah kita ke dapur..



Inilah rupanya labu bentuk lonjong.



Isi labu yang telah dipotong kiub.



Pucuk labu yang baru dipetik tadi.



Kobis tu tumpang ajer yea.. nak tunjuk gambar si pucuk labu yang segar dari ladang ni..



Ikan kembung diasingkan isinya. Nak guna ikan lain pun boleh contohnya ikan sardin atau selayang, pealing dan lain-lain. 



Tumbuk lada hitam sehingga lumat. Kemudian, masukkan bawang merah dan isi ikan. Tumbuk lagi sehingga lumat.



Di atas dapur, masukkan santan dan bahan tumbuk. Kacau selalu supaya santan tidak berketul. Kacau sehingga kuah mendidih.

Sambil itu masukkan garam secukupnya dan gula jika suka.



Apabila kuah sudah mendidih, masukkan buah labu. Kacau selalu sambil menantikan buah labu empuk.



Kemudian, masukkan pula pucuk labu. Biarkan sehingga ia layu.



Bila sudah layu, rasa pun sudah sedap, bolehlah tutup api.



Masukkan dalam mangkuk hidang. Bolehlah dinikmati dengan nasi dan lauk-lauk lain yang mana ada..

Jemput makan..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan