Isnin, 12 Februari 2018

Resepi Kuih Baulu @ Bahulu Evergreen

Baulu ni sangat lembut. Sangat sedap. Sungguh mudah untuk membuatnya. 😋😋


Kuih baulu adalah sejenis kuih tradisional orang Melayu. Dahulunya dihidangkan semasa hari raya. Buat awal-awal, kemudian simpan dalam tin. Kalau tepung yang digunakan betul-betul kering, kuih baulu boleh tahan sampai sebulan.


Zaman sekarang ni, kuih baulu boleh dibeli di mana-mana, boleh dimakan bila-bila masa sahaja. Tapi kalau kita buat sendiri, lebih segar tau. Boleh makan panas-panas pula. Yang lebih tu boleh disimpan untuk dimakan di lain hari pula..


RESEPI KUIH BAULU
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 biji telur
3/4 cawan gula halus
1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil ovallete
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
Sedikit minyak untuk disapu pada acuan

Cara-cara membuatnya

Jom kita buat


Langkah 1
Putar telur, ovallete dan gula hingga kembang.
Kemudian masukkan esen vanilla. Putar lagi.


Langkah 2
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diputar. Masukkan juga baking powder.


Adunan baulu yang telah diputar.


Langkah 3
Mak Hencik masukkan ke dalam piping bag untuk mudahkan tuang ke dalam acuan. Kalau nak guna sudu ke scoop ke boleh ajer. Terpulang pada skill uols.


Langkah 4
Acuan baulu hendaklah disapu sedikit minyak dan dipanaskan dalam oven selama 10 minit supaya baulu tidak melekat pada acuan dan mudah tanggal.


Langkah 6
Masukkan adunan baulu ke dalam acuan baulu. Mak Hencik guna acuan kuih cara dan juga acuan baulu cermai.


Langkah 7
Bakar pada suhu 200 C selama 20 minit.


Langkah 8
Bila sudah keperangan, bolehlah dikeluarkan dari oven dan keluarkan baulu dari acuan.

Acuan baulu disapu minyak dan dibubuh adunan, kemudian dibakar. Ulangi proses sehingga habis.


Langkah 9
Sejukkan dulu baulu sebelum disimpan di dalam balang. Sebelum tu baik kita rasa dulu baulu kita sebiji dua. Mmm.. sedap. Ha ha ha

Jemput makan.

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan