Rasa rangup di luar macam biskut, lembut di dalam. Sedap walaupun dimakan begitu sahaja.
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
3 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
Butter seketul tu -bahagi 3(ambik 1)
1 biji telur, digodek sikit
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan choc chip + kismis
Sedikit pewarna kuning
💚💚💚Gaul2..tekap2 n bakar
Cara-cara menyediakannya
Jom.. jom.. kita ke dapur..
💚 Mentega tu seeloknya masih sejuk lagi dan dipotong kiub.
💚Gaul semua bahan tersebut sehingga menjadi serbuk yang kasar.
💚Gaul sehingga rata menggunakan spatula.
💚Sekiranya adunan lembik sangat sampai tak boleh nak bentuk, tambahlah tepung gandum sedikit. Adunan seharusnya lembik tapi boleh dibentuk.
💚Kalau nak letak chocolate chip sahaja pun tak apa. Atau kalau nak letak kismis sahaja pun tak apa. Atau kalau nak biarkan kosong tanpa letak apa-apa pun tak apa juga.. pilihan terletak di tangan kita sendiri.
💚 Kemudian keluarkan adunan dan letak di atas plastik pencanai.
💚Taburkan sedikit tepung gandum di atas adunan.
💚Penerap tu pun dicelup dahulu ke dalam tepung sebelum diterap nak bagi mudah ia keluar.
💚Dah siap tetap, susun elok-elok di atas dulang yang dialas dengan baking paper.
💚Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 180°C.
💚Boleh terus dimakan.
💚 Bismillah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan