Ahad, 23 September 2018

Gulai Tempoyak Pucuk Ubi

Gunakan tempoyak yang segar baharulah rasa sedapnya sentiasa segar di ingatan!




Setelah empat hari menggantung periuk kerana pergi berkursus di Bandar Tenggara, Kulai, Johor Darul Takzim, hari ni kita dah tak sabar memasak.

Pagi-pagi lagi selepas bersarapan di medan selera Desa Cempaka, ajak suami pergi ke pasar Nilai. Nak beli santan segar untuk stok minggu ini. Santan di situ tak campur air..



Bila sampai di pasar, santan, beli ikan keli untuk buat lauk, beli ikan sardin nak buat laksa dan sedikit sayur-sayuran kampung, termasuklah pucuk ubi. Stok tempoyak sudah ada di rumah lagi pula baru lepas musim durian. Segar lagi.

Gulai ni Mak Hencik buat stail bubuh bawang. Ada yang satu lagi jenis tak bubuh bawang. Jangan bergaduh pula kata tak payah bubuh bawang. Ikut sukalah ya. Stail masing-masing..kata orang, kita raikan persamaan, kita raikan juga perbezaan..
🤗🤗🤗



GULAI TEMPOYAK PUCUK UBI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

4 ikat pucuk ubi
1 cawan tempoyak

*3 biji cili padi, kalau nak pedas tambahlah lagi ikut selera
*1 biji bawang putih
*1/2 biji bawang besar merah saiz sederhana
*2 inci kunyit
*1 cawan air
Bahan bertanda * dikisar halus

Sedikit ikan bilis
1 cawan santan pekat
1 biji cili merah, dipotong serong
Garam secukup rasa
Kalau korang suka gula bubuhlah
Kalau korang biasa letak serbuk perasa pun letaklah

Cara-cara menyediakannya..

Jom..



Pucuk ubi beli di pasar tadi. Satu ikat lima puluh sen sahaja. Mak Hencik beli empat.



Pucuk ubi dihiris sederhana halus, basuh bersih, bilas dan toskan airnya. Kalau uols nak potong halus macam bunga rampai pun boleh. Kalau tak nak potong boleh? Boleh aihhh... cuma batang tu jangan ambil ya.. 😂😂😂



Antara bahan-bahan yang akan digunakan. Ikan bilis, lada merah, santan dan bahan kisar.

Kisar bawang putih, bawang merah, kunyit hidup dan  cili padi sehingga lumat.



Bahan paling istimewa, tempoyak.



Langkah 1
Dalam kuali yang sesuai atau periuk, masukkan santan, bahan kisar, tempoyak dan ikan bilis. Buka api.



Kacau selalu sehingga menggelegak. Sambil itu masukkan garam secukupnya. 



Langkah 2
Bila kuah sudah menggelegak, masukkan pucuk ubi dan cili merah yang dipotong serong tadi.



Kacau sehingga daun pucuk ubi layu. Biarkan kuah menggelegak dan pekat, sebati dengan pucuk ubi.



Langkah 3
Bila kuah sudah pekat, bolehlah tutup api. Ambillah mangkuk hidang untuk menghidang.. Jeng jeng jeng



Inilah rupamu wahai gulai tempoyak pucuk ubi..



Hidangan hari ni menemani gulai tempoyak, ayam goreng bawang putih halia, ikan keli berlada, sambal belacan dan dalam perjalanan ialah ikan belanak masin.

Jemput kawan-kawan..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan