Isnin, 3 September 2018

Resepi kambing bakar lada hitam

Cara mudah buat kambing bakar. Guna sos lada hitam jer.. 😁😁😁

Sedap ker kambing bakar sempoi-mempoi gini? Hurmmm.. Sedapla juga.. Ya ke? Iya laa.. Kalau tak caya, cubalah buat dulu. Citarasa kita ni kadang-kadang memerlukan kelainan.. 💚💛💜💓💕💞


RESEPI KAMBING BAKAR LADA HITAM
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

6 keping daging kambing slice
1/2 cawan atau secukupnya sos lada hitam
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar serbuk lada hitam kasar - boleh kurangkan atau lebihkan ikut suka

Cara-cara menyediakannya


Daging kambing ni dibersihkan dahulu, kemudian ditoskan airnya.


Taburkan serbuk lada hitam kasar, sos tiram, sos lada hitam dan minyak zaitun.


Sapu semuanya pada daging kambing sehingga rata dan mestilah menyelaputi keseluruhan daging.


Simpan dalam bekas bertutup dan masukkan dalam peti sejuk. Senang.
Kalau nak guna, boleh keluarkan dan bakar. Kalau tak habis, simpan semula dalam peti sejuk beku.

Tapi hari ini kita tak simpan dalam peti sejuk. Kita terus bakar atas kuali 👇👇


Kami bakar atas kuali jer. Kuali yang tak ajaib pula tu. Nak cari kuali ajaib tu entah dekat mana ler Mak Hencik sorok. 

Jadi korang bolehlah bakar guna peralatan yang sesuai.. Pakai arang ke.. Pakai oven ke.. Pakailah yang mana-mana pun,janji memudahkan diri-sendiri. 😂😂😂


Sudah masak kambing bakar lada hitam ni, angkat..


Kami makan begini sahaja.. Kambing panggang, sos lada hitam dan kentang goreng.

Jemput makan!

Bismillah...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan