Kuah mi rebus versi Mak Hencik ni tidak cair dan tidak pula pekat. Pada Mak Hencik, kalau pekat sangat kuahnya, akan jadi muak pula. Jadi elok sederhana sahaja..
Mak Hencik ni suka memasak tetapi agak malas orangnya. Hehe. Jadi, bahan untuk masakan ini dimudahkan semudah-mudahnya.
RESEPI MI REBUS KELEDEK
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
500 g mi kuning - dicelur dan toskan airnya
2 ketul isi ayam - dipotong kecil
2 biji bawang putih
1 biji bawang merah besar
1/2 cawan udang kering - ditumbuk atau kisar kering kasar
5 sudu besar cili kering kisar
6 cawan air
3 biji keledek - direbus dan dilenyek semasa masih panas atau dikisar halus.
1 ketul kiub ayam
Garam dan gula secukupnya
Bahan sayuran
Tauge - dicelur
Sawi - dicelur
Tauhu - digoreng dan dihiris nipis
Telur - direbus
Daun bawang dan sup - dihiris halus
Bawang goreng
Cara-cara menyediakannya
Jom masak mi rebus..
Bawang putih dan bawang merah dikisar halus.
Udang kering ditumbuk kasar.
Langkah 1
Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar dan cili kering kisar sehingga garing.
Masukkan udang kering dan kacau sehingga rata dan kering.
Langkah 2
Masukkan pula isi ayam. Kacau sehingga rata, sehingga air ayam kering.
Langkah 3
Masukkan air secukupnya. Masukkan juga garam, gula dan kiub ayam.
Masukkan juga keledek yang dikisar tadi. Kacau sehingga rata dan biarkan kuah mendidih.
Langkah 4
Bila kuah sudah sedap, pekat pun sudah elok, bolehlah tutup api. Senangkan.
Langkah 5
Mi kuning dicelur dan ditoskan.
Langkah 6
Bahan-bahan sampingan.
Sepinggan mi rebus super mudah yang akan dirasai kelazatannya sekejap lagi. Jemput makan kawan-kawan..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan