Ahad, 13 Mei 2018

Asam Pedas Rebus Ikan Kerisi

Semalam sudah goreng dua ekor ikan kerisi. Ada lagi dua ekor ikan kerisi ni kita masak berkuah pula. 🎏 🎏 🎏


Inilah masakan mak yang paling aku sukai. Kalau mak yang masak, rasa masam, masin, pedas dan manis seimbang. Tiada orang boleh challenge masakan mak. Selamat hari ibu, mak.


RESEPI ASAM PEDAS REBUS IKAN KERISI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 ekor ikan kerisi - disiang, dibersihkan dan ditoskan
*1 biji bawang putih
*1/2 biji bawang merah
*1/2 inci kunyit
*2 hiris lengkuas
*2 tangkai cili kering - kalau nak pedas, boleh tambah cili padi
Semua bahan bertanda * dikisar halus dengan sedikit air

4 cawan air
5 tangkai daun kesum
1 biji tomato - dibelah empat
1 keping asam gelugur
2 sudu kecil garam atau secukupnya
3 sudu kecil gula, jika suka
1/2 sudu kecil serbuk perasa, jika suka.

Cara-cara menyediakannya

Mari kita ke dapur..


Sepasang ikan kerisi dua sejoli, duduk bersanding di atas pinggan.


Daun kesum yang dipetik di belakang rumah, asam keping, lengkuas, kunyit, bawang merah, bawang putih dan cili kering.

Cili kering, bawang putih, bawang merah, kunyit dan lengkuas dikisar halus.


Tuang bahan kisar dalam periuk dan masukkan air. Buka api. Kemudian masukkan gula, garam, serbuk perasa dan asam keping. Biarkan sehingga mendidih.

Ish ish ish.. kalau mak mentua tengok aku kisar lada kering cam gitu 👆👆, kena menyorok dalam almari. 😂😂😂


Bila kuah sudah mendidih, masukkan ikan seekor demi seekor ke dalam periuk.


Biarkan mereka berenang di situ seketika.


Sambil itu kita masukkan dengan lemah lembut, sopan santun dan dengan penuh gaya, mutu dan keunggulan. Eh masuk apa ni? Dok berbahasa pujangga sampai hilang ingatan nih!!

Masukkan daun kesum dan tomato 🍅 yang dibelah empat tadi. Bukan madu empat tauuu.. 🙊🙊🙊


Biarkan ia mendidih seketika, kemudian bolehlah tutup api.


Akhirnya masukkan ke dalam pinggan. Er er er pasangan ikan di atas tu memang suami-isteri ke? 😎😎😎


Jemput menjamu selera dengan rezeki yang dikurniakan seadanya.

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan