Ahad, 13 Mei 2018

Ikan Bawal Kipas Rebus Ketuk Serai

Misi minggu ini ialah mengurangkan masakan berlemak dalam masakan. Masak rebus guna air sahaja. Rasanya sesuai dah masakan ni dengan tema, kan. 😂😂😂


Bila dimasak, rupa ikan ni tak berapa nak cantik pulak. Tapi tak apa lah ikan, beauty is in the eyes of the beholders. 😁😀😁😀


RESEPI REBUS KETUK SERAI IKAN BAWAL KIPAS
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 ekor ikan bawal kipas - disiang, dibersihkan dan ditoskan
*1/2 biji bawang merah besar
*1/2 sudu kecil lada hitam
Bahan bertanda * ditumbuk halus
4 cawan air
1 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugur
2 sudu kecil garam atau secukupnya
2 sudu kecil gula atau secukupnya
1/2 sudu kecil serbuk perasa

Cara-cara membuatnya

Jom.. jom kita ke dapur..


Ya ke ikan ni namanya bawal kipas? Ya la kot sebab nama tu ler yang tertulis kat pelekat harga. Hehe


Ikan yang telah disiang dan dibersihkan. Kita toskan dia.


Bawang merah, lada hitam, serai dan asam gelugur. Serai tu kita ketuk sikit.


Tumbuk lada hitam sehingga lumat diikuti dengan bawang merah. Tumbuk lagi sehingga lumat.


Di atas dapur, tenggek periuk dan masukkan air, bahan tumbuk, serai yang diketuk dan asam gelugur.

Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa. Biarkan sehingga kuah mendidih.


Bila kuah sudah mendidih masukkan ikan.


Agak-agak ikan lambat nak masak, ko balikkanlah ikan tu ek. Biar kedua belah masak sempurna.

Bila dah masak, bolehlah tutup api.


Masukkan ke dalam mangkuk hidang.


Sedia untuk dimakan. Ada daging goreng untuk anak-anak dan sayur kobis serta brokoli. Ini sahaja.

Selamat menjamu selera..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan