Hari ni kita masak gulai ikan masin. Gulai ini istimewa kerana ikan masin tu adalah buah tangan dari insan istimewa juga iaitu sahabat akrab, Nidah Pok Meri.
Masakan ini juga merupakan masakan kegemaran suami saya. Kalau ikan masin digoreng begitu sahaja, dia kurang gemar pula.
Isi ikan masin ni sedap rasanya, tapi saya kurang pasti apa namanya. Tahu makan sahaja. 😂😂😂 Ia dari jenis ikan besar, isinya tebal juga.
Nenas tu pula saya beli di kedai Acheh berdekatan rumah. Manis sangat rasanya. Sedap.
GULAI KUNING NENAS IKAN MASIN
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
10 keping ikan masin - direndam dalam air yang dimasukkan secubit garam.
2 keping nenas atau secukupnya dipotong kecil
*1 biji bawang merah besar saiz sedang
*1 biji bawang putih
*2 tangkai cili kering
*3 hiris lengkuas
*1 inci kunyit
Bahan bertanda * dikisar halus
1 cawan santan pekat
3 cawan air
2 tangkai lada hijau
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara menyediakannya
Mari.. mari kita ke dapur..
Antara bahan-bahan yang digunakan. Bawang putih, bawang merah, cili kering, kunyit dan lengkuas dikisar halus, asam gelugur, ikan masin, nenas dan santan.
Mula-mula kita panaskan santan, masukkan bahan kisar, lada hijau, asam gelugur atau asam keping. Masukkan juga sedikit garam. Sedikit sahaja kerana ikan masin ni memang sudah masin. Masukkan juga gula untuk seimbangkan rasa masin tadi.
Kacau perlahan-lahan sehingga kuah mendidih.
Bila kuah dah mendidih, masukkan kepingan ikan masin dan nenas.
Biarkan gulai kita menggelegak seketika. Rasalah.. sedap tak?
Bila dah masak,rasa pun sudah sedap.. tutup api. Eh dah siap ke? Cepatnya. Cepatnya.
Bolehlah masukkan gulai kuning nenas ikan masin ke dalam mangkuk hidangan. Hidangan lain ialah ayam goreng rempah, sambal belacan dan ulam timun. Mmm.. sedapnya. Jemput makan semua..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan