Butir nangka ni adalah sejenis kuih tempatan yang terkenal di Kelantan, negeri Cik Siti Wan Kembang. Senang sangat nak membuatnya dan tidak memerlukan kemahiran pun. Yang perlu ada ialah sedikit kerajinan.. 😂😂
Kalau tiba bulan puasa, mak selalu juga buat kuih butir nangka nih. Aku laa tukang gentel. 😂😂😂
Sekarang pula giliran anak-anak kita pula. Daripada asyik dok berkepit dengan gajet tu, lebih elok tolong menggetel kuih ni. Nanti bolehlah kita makan. Kenyang perut kita juga.. 🌈🌈🌈
RESEPI BUTIR NANGKA
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahannya
*2 cawan tepung beras pulut
*1 sudu besar tepung beras
*1 cawan air dicampur dengan sedikit pewarna hijau
*1 sudu besar air kapur
Bahan bertanda * dicampur dan diadun sehingga membentuk adunan.
2 cawan santan pekat
2 cawan air
1 sudu kecil halba
1/3 cawan gula
2 sudu besar tepung beras dicampur dengan 1/2 cawan air
Secubit garam
2 helai daun pandan
Cara-cara membuatnya
Langkah 1
Masukkan semua tepung ke dalam mangkuk adunan. Kemudian, masukkan air hijau dan air kapur sedikit demi sedikit sambil diuli dengan tangan.
Bila adunan sudah cukup lembut, jangan masukkan air lagi.
Langkah 2
Cubit sedikit adunan, bentukkan bulat dahulu kemudian buatkan leper memanjang seakan bentuk butir nangka.
Susun butir nangka di atas dulang yang ditabur sedikit tepung beras pulut. Apa-apa tepung pun boleh.. janji butir nangka palsu tu tak melekat pada dulang.
Langkah 4
Bolehlah kita panaskan air di dalam periuk dan dimasukkan daun pandan yang disimpul. Nak simpul reben ke, nak simpul mati ke, er terpulanglah ya.. Tunggu sampai mendidih. Sambil tu terus menggentel.
Langkah 5
Apabila air sudah mendidih, masukkan butir nangka tadi. Biarkan di dalam periuk sehingga ia timbul.
Langkah 6
Bila butir nangka sudah timbul, angkat dan toskan atau masukkan ke dalam bekas yang mengandungi air sejuk. Air sejuk biasa jer, bukan ais.
Kalau duduk berhimpit macam ni 👆👆 nanti dia melekat sesama sendiri.
Jadi masukkan dia ke dalam bekas yang ada air.
Halba dibasuh bersih dan ditoskan.
Langkah 7
Di dalam periuk, masukkan santan, daun pandan simpul, halba, gula dan secubit garam. Masak sampai mendidih.
Sementara itu sediakan tepung beras yang dibancuh dengan sedikit air.
Langkah 8
Apabila santan sudah mendidih, masukkan bancuhan tepung beras. Kuah akan jadi pekat.
Langkah 9
Toskan butir nangka di dalam air sejuk tadi dan perlahan-lahan tuang ke dalam periuk santan. Kacau sikit.
Langkah 10
Apabila butir nangka sudah timbul di permukaan, bolehlah kita tutup api.
Langkah 11
Tunggu dia sejuk sikit barulah kita cedokkan ke dalam mangkuk kecil. Mangkuk besar boleh? Tak boleh.. kenapa??!
Mangkuk besar tu untuk hidang.. mangkuk kecil tu pula untuk makan.. Oooooo
Jom makan semua..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan