Cara nak buat mee sizzling ni memang simple giler tapi rasanya fullamak.. meletops sedap gais!
Masakan Ringkas. Resepi Mudah. Rasa yang pasti Sedap. Berkongsi menu harian yang lazat dengan langkah bergambar.
Jumaat, 11 Jun 2021
Mee Sizzling Simple
Sebab ini adalah pengalaman seorang rakan yang cuba-cuba belajar berniaga untuk membantu suami. Hasil penat-lelah dan gigihnya bertahun-tahun tu akhirnya dia berjaya menyewa lot gerai di pusat beli-belah. You know what guys! Dia dapat 30k sebulan hasil jualan ni. Best dengar kan.. 💪💪. Itulah yang diceritakan.. Cerita benar ni.. Kalau dia tipu, maka Mak Hencik pun tipu lah ni...😆😆😆
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
8 ulas bawang putih, dihiris
5 keping halia, dihiris
10 tangkai cili kering, dipotong 3 (boleh kurang atau tambah ikut kepedasan masing-masing)
6 cawan air
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap masin/manis
3 sudu besar kicap cair
2 ketul kiub ayam
garam dan gula secukupnya
3 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
1 sudu besar minyak bijan
Sawi Jepun
Yee mee
Telur
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara membuatnya.
Jom.. jom kita ke dapur.
🤍Kalau suka cendawan ni, bubuh banyak-banyak pun ok, tak ada orang marah rasanya.
🤍Sediakan bahan-bahan lain seperti bawang putih hiris, halia hiris, cili kering dipotong tiga dan dibasuh bersih, isi ayam dipotong kecil dan sawi Jepun.
🤍 Bahan-bahan lain, kita ada 2 ketul kiub ayam, 1 sudu besar serbuk lada hitam kasar dan 1 sudu besar minyak bijan.
🤍Bila bahan tumisan dah garing, masukkan isi ayam. Kacau seketika sehingga isi ayam masak.
🤍Bila isi ayam sudah masak, masukkan air rendaman cendawan dan air berjumlah 6 cawan. Biarkan sehingga mendidih.
🤍Sawi jepun sebelum dicelur.
🤍Air rendaman tu simpan. Tambah air untuk cukupkan 6 cawan.
🤍Dalam mangkuk kecil tu adalah bancuhan tepung jagung dengan sedikit air.
Dah sedia bahan segala mari kita mulakan..
🤍 Panaskan sedikit minyak masak, tumis cili kering potong diikuti oleh halia hiris dan bawang putih hiris.
🤍Masukkan juga bahan perasa seperti garam, gula, kiub ayam, sos tiram, serbuk lada hitam kasar dan kicap manis atau masin. Mak Hencik guna kicap manis jer sebabnya budak-budak ni tak makan kicap masin.
🤍Jangan lupa, masukkan juga garam dan gula secukup rasa.
🤍Biarkan seketika sambil dikacau sekali-sekala.
🤍Akhir sekali masukkan 1 sudu besar minyak bijan. Kacau sehingga rata.
🤍Rasakan dulu kuahnya biar sempurna. Mesti kita bak rasa yang sedap meletops kan. Ha3
🤍Bila rasa dah sempurna, kuah pun dah pekat elok, maka bolehlah kita tutup api.
Sebab Mak Hencik nak terus makan gitu ajer, jadi Mak Hencik celur dulu sayur sawi Jepun.
🤍Kalau nak guna hot plate, yee mee dan sawi tu tak payah dicelur.
Akhirnya.. bolehlah dihidangkan.
🤍Jemput makan kawan-kawan semua..
🤍 Bismillah..
Kalau guna hot plate, letak hot plate atas dapur, tuang satu senduk kuah lepas tu letak seketul yee mee. Buka api. Kemudian letakkan lagi kuah atas yee mee, diikuti oleh sawi jepun dan pecahkan sebiji telur. Bila yee mee dah separuh lembut, tutup api. Ready to serve.❤️❤️
Rabu, 9 Jun 2021
Scones Coklat Cip Lagi
Ada lagi tak kuih tu?
Kuih? Kuih apa..? Owhhh. scones ke?Dah habis dah..
Buat lagi boleh???
Oleh Dapur Cempakasari
3 cawan tepung gandum
3 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/3 ketul mentega
1/2 cawan whipping cream/susu cair
1/2 cawan gula
2 biji telur
2 sudu teh esen vanila
1 sudu kecil garam
Cara-cara membuatnya
Jom.. jom.. kita ke dapur.
(Mentega yang 250gm tu kita bahagi tiga dan ambik 1 jer). Senang kerja. Ki3
🖤Gaul rata semua bahan tersebut bersama 1 sudu kecil garam dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.
🖤 Dalam bekas lain, godekkan 2 biji telur bersama 1/2 cawan gula dan 2 sudu kecil esen vanilla. Biar semua bercampur sebati.
🖤Ambik 1 sudu besar campuran telur tadi untuk diglis atas scone nanti. (,Mengelat cikit. Kikiki) Ketepikan.
🖤Kacau menggunakan spatula atau sudip kayu.
🖤Masa ni dah boleh panaskan oven selama 10 minit pada suhu 180°C
🖤Sapu atas dia dengan campuran telur tadi.
Selasa, 8 Jun 2021
Pulut Pagi
Pulut pagi ni rasanya manis. Diregukan dengan kelapa muda parut yang dibubuh sedikit garam. Jadi rasanya akan jadi manis, lemak dan sedikit masin. Suka tak makan pulut ni di waktu pagi? Kalau suka, kita boleh membuatnya sendiri. Ajom!
Eh eh dah cakap macam ahli ekonomi plak kali ni. Kih3
RESEPI PULUT PAGI
🧡Di dalam sauce pan, masukkan secawan air dan 2 keping manisan yang dipatah-patahkan supaya cepat hancur.
🧡Kelapa muda parut putih digaul dengan sedikit garam. Sedia untuk dikukus juga supaya tahan lama dan lambat basi.
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 cawan beras pulut - direndam sekurang-kurangnya 2 jam
2 keping kecil nisan Kelantan
3 sudu besar gula
1 cawan air
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan, disimpul
1/2 biji kelapa parut putih sahaja
1/2 sudu teh garam
Cara-cara membuatnya
🧡Kita gunakan nisan seperti di atas☝️
🧡Buka api dan kacau sehingga manisan @ nisan tadi hancur.
🧡Dah masak, ketepikan.
🧡Keluarkan loyang berisi pulut dari pengukus.
🧡 Sekiranya suka warna pulut pagi yang lebih gelap, masukkan satu ke dua sudu besar air kopi.
🧡Bila dah masak, boleh tutup suis dan sedia untuk dihidangkan.
Jumaat, 4 Jun 2021
Scone Chocolate chip dan kismis
Rasa rangup di luar macam biskut, lembut di dalam. Sedap walaupun dimakan begitu sahaja.
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
3 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
Butter seketul tu -bahagi 3(ambik 1)
1 biji telur, digodek sikit
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan choc chip + kismis
Sedikit pewarna kuning
💚💚💚Gaul2..tekap2 n bakar
Cara-cara menyediakannya
Jom.. jom.. kita ke dapur..
💚 Mentega tu seeloknya masih sejuk lagi dan dipotong kiub.
💚Gaul semua bahan tersebut sehingga menjadi serbuk yang kasar.
💚Gaul sehingga rata menggunakan spatula.
💚Sekiranya adunan lembik sangat sampai tak boleh nak bentuk, tambahlah tepung gandum sedikit. Adunan seharusnya lembik tapi boleh dibentuk.
💚Kalau nak letak chocolate chip sahaja pun tak apa. Atau kalau nak letak kismis sahaja pun tak apa. Atau kalau nak biarkan kosong tanpa letak apa-apa pun tak apa juga.. pilihan terletak di tangan kita sendiri.
💚 Kemudian keluarkan adunan dan letak di atas plastik pencanai.
💚Taburkan sedikit tepung gandum di atas adunan.
💚Penerap tu pun dicelup dahulu ke dalam tepung sebelum diterap nak bagi mudah ia keluar.
💚Dah siap tetap, susun elok-elok di atas dulang yang dialas dengan baking paper.
💚Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 180°C.
💚Boleh terus dimakan.
💚 Bismillah.
Langgan:
Catatan (Atom)