Jumaat, 11 Jun 2021

Mee Sizzling Simple

Cara nak buat mee sizzling ni memang simple giler  tapi rasanya fullamak.. meletops sedap gais!


Kalau pandai masak mee sizzling ni jangan pendamkan bakat tu. Open order dalam group-group taman atau kampung untuk berniaga. Mee Sizzling ni ramai peminatnya, kalau kena cara pengurusan dan pemasaran, rezeki akan datang bergolek-golek.

Sebab ini adalah pengalaman seorang rakan yang cuba-cuba belajar berniaga untuk membantu suami. Hasil penat-lelah dan gigihnya bertahun-tahun tu akhirnya dia berjaya menyewa lot gerai di pusat beli-belah. You know what guys! Dia dapat 30k sebulan hasil jualan ni. Best dengar kan.. 💪💪. Itulah yang diceritakan.. Cerita benar ni.. Kalau dia tipu, maka Mak Hencik pun tipu lah ni...😆😆😆


RESEPI YEE MEE SIZZLING
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

8 ulas bawang putih, dihiris
5 keping halia, dihiris
10 tangkai cili kering, dipotong 3 (boleh kurang atau tambah ikut kepedasan masing-masing)

6 cawan air
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap masin/manis
3 sudu besar kicap cair 
2 ketul kiub ayam
garam dan gula secukupnya

3 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
1 sudu besar minyak bijan

Sawi Jepun
Yee mee
Telur
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya.

Jom.. jom kita ke dapur.


🤍Basuh bersih cendawan shitake kemudian rendam  cendawan sehingga lembut.

🤍Kalau suka cendawan ni, bubuh banyak-banyak pun ok, tak ada orang marah rasanya.


🤍Potong cendawan shitake ikut suka korang. Mak Hencik potong nipis. 

🤍Air rendaman tu simpan. Tambah air untuk cukupkan 6 cawan.


🤍Sediakan bahan-bahan lain seperti bawang putih hiris, halia hiris, cili kering dipotong tiga dan dibasuh bersih, isi ayam dipotong kecil dan sawi Jepun.


🤍 Bahan-bahan lain, kita ada 2 ketul kiub ayam, 1 sudu besar serbuk lada hitam kasar dan 1 sudu besar minyak bijan.

🤍Dalam mangkuk kecil tu adalah bancuhan tepung jagung dengan sedikit air.

Dah sedia bahan segala mari kita mulakan..


🤍 Panaskan sedikit minyak masak, tumis cili kering potong diikuti oleh halia hiris dan bawang putih hiris.


🤍Bila bahan tumisan dah garing, masukkan isi ayam. Kacau seketika sehingga isi ayam masak.


🤍Bila isi ayam sudah masak, masukkan air rendaman cendawan dan air berjumlah 6 cawan. Biarkan sehingga mendidih.


🤍Bila kuah sudah mendidih, masukkan cendawan shitake. 

🤍Masukkan juga bahan perasa seperti garam, gula, kiub ayam, sos tiram, serbuk lada hitam kasar dan kicap manis atau masin. Mak Hencik guna kicap manis jer sebabnya budak-budak ni tak makan kicap masin.

🤍Jangan lupa, masukkan juga garam dan gula secukup rasa.

🤍Biarkan seketika sambil dikacau sekali-sekala.


🤍Bila cendawan shitake tu agak-agak dah masak, tuang bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.

🤍Akhir sekali masukkan 1 sudu besar minyak bijan. Kacau sehingga rata.


🤍Rasakan dulu kuahnya biar sempurna. Mesti kita bak rasa yang sedap meletops kan. Ha3

🤍Bila rasa dah sempurna, kuah pun dah pekat elok, maka bolehlah kita tutup api.

Sebab Mak Hencik nak terus makan gitu ajer, jadi Mak Hencik celur dulu sayur sawi Jepun.


🤍Sawi jepun sebelum dicelur.


🤍Sawi jepun selepas dicelur. (Buruknya. 😆😆😆)

Lepas tu operasi mencelur yee mee pula..


🤍Kami nak makan terus, jadi Mak Hencik celur yee mee sehingga lembut. 

🤍Kalau nak guna hot plate, yee mee dan sawi tu tak payah dicelur.


🤍Ni hasilnya 5 keping yee mee yang dah siap dicelur.

Akhirnya.. bolehlah dihidangkan.


🤍Untuk satu hidangan, masukkan yee mee ke dalam pinggan, sendukkah kuah dan letakkan sawi jepun celur. 

🤍Jemput makan kawan-kawan semua..

🤍 Bismillah..

Kalau guna hot plate, letak hot plate atas dapur, tuang satu senduk kuah lepas tu letak seketul yee mee. Buka api. Kemudian letakkan lagi kuah atas yee mee, diikuti oleh sawi jepun dan pecahkan sebiji telur. Bila yee mee dah separuh lembut, tutup api. Ready to serve.❤️❤️

Tiada ulasan:

Catat Ulasan