Ada lagi tak kuih tu?
Kuih? Kuih apa..? Owhhh. scones ke?Dah habis dah..
Buat lagi boleh???
Kali ini Mak Hencik mencuba resepi omputih pula. Resepi ni memang secukupnya. Kalau yang sebelum ni adunan lembik sikit pastu kena pandai-pandai tambah tepung gandum sendiri, resepi yang ni pula memang ngam elok jer..
Rasa pun sedap. Sebab Mak Hencik ada banyak lebihan whipping cream, jadi lagi sekali Mak Hencik gunakan, resepi asal letak susu segar. 😎😎
RESEPI SCONE
Oleh Dapur Cempakasari
3 cawan tepung gandum
3 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/3 ketul mentega
1/2 cawan whipping cream/susu cair
1/2 cawan gula
2 biji telur
2 sudu teh esen vanila
1 sudu kecil garam
Cara-cara membuatnya
Jom.. jom.. kita ke dapur.
🖤Dalam bekas, masukkan 3 cawan tepung gandum yang diayak dengan 3 sudu kecil baking powder dan soda bikarbonat bersama 1/3 ketul mentega.
(Mentega yang 250gm tu kita bahagi tiga dan ambik 1 jer). Senang kerja. Ki3
🖤Gaul rata semua bahan tersebut bersama 1 sudu kecil garam dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.
🖤Sediakan 1/2 cawan whipping cream. Resepi asal letak susu segar. So, boleh pilihlah nak letak mana-mana pun.
🖤 Dalam bekas lain, godekkan 2 biji telur bersama 1/2 cawan gula dan 2 sudu kecil esen vanilla. Biar semua bercampur sebati.
🖤Ambik 1 sudu besar campuran telur tadi untuk diglis atas scone nanti. (,Mengelat cikit. Kikiki) Ketepikan.
🖤Ambil besen tepung gandum tadi, buatkan lubang di tengah kemudian tuang campuran telur tu pula.
🖤Kacau menggunakan spatula atau sudip kayu.
🖤 Kemudian masukkan pula whipping cream atau susu segar. Kacau lagi.
🖤 Adunan memang lembik tetapi boleh dibentuk.
🖤Sediakan alas plastik atau alas yang sesuai. Tabur sedikit tepung gandum.
🖤 Keluarkan adunan dari bekas dan letakkan atas alas tadi. Alamak! Mak Hencik terlupa nak masukkan coklat cip tadi jadi Mak Hencik bubuh sekarang dan gaul rata. 😆😆😆
🖤 Canaikan setebal 1 inci Dan Dan terap dengan acuan atau bentuk yang disukai.
🖤Masa ni dah boleh panaskan oven selama 10 minit pada suhu 180°C
🖤 Susun atas dulang yang dialas dengan baking paper.
🖤Sapu atas dia dengan campuran telur tadi.
🖤Bakar dalam oven selama 18 ke 20 minit pada suhu 180°C
🖤Bila dah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar.
🖤Enak dimakan bersama teh o panas.
🖤 Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan