Jumaat, 11 Jun 2021

Mee Sizzling Simple

Cara nak buat mee sizzling ni memang simple giler  tapi rasanya fullamak.. meletops sedap gais!


Kalau pandai masak mee sizzling ni jangan pendamkan bakat tu. Open order dalam group-group taman atau kampung untuk berniaga. Mee Sizzling ni ramai peminatnya, kalau kena cara pengurusan dan pemasaran, rezeki akan datang bergolek-golek.

Sebab ini adalah pengalaman seorang rakan yang cuba-cuba belajar berniaga untuk membantu suami. Hasil penat-lelah dan gigihnya bertahun-tahun tu akhirnya dia berjaya menyewa lot gerai di pusat beli-belah. You know what guys! Dia dapat 30k sebulan hasil jualan ni. Best dengar kan.. 💪💪. Itulah yang diceritakan.. Cerita benar ni.. Kalau dia tipu, maka Mak Hencik pun tipu lah ni...😆😆😆


RESEPI YEE MEE SIZZLING
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

8 ulas bawang putih, dihiris
5 keping halia, dihiris
10 tangkai cili kering, dipotong 3 (boleh kurang atau tambah ikut kepedasan masing-masing)

6 cawan air
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap masin/manis
3 sudu besar kicap cair 
2 ketul kiub ayam
garam dan gula secukupnya

3 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
1 sudu besar minyak bijan

Sawi Jepun
Yee mee
Telur
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya.

Jom.. jom kita ke dapur.


🤍Basuh bersih cendawan shitake kemudian rendam  cendawan sehingga lembut.

🤍Kalau suka cendawan ni, bubuh banyak-banyak pun ok, tak ada orang marah rasanya.


🤍Potong cendawan shitake ikut suka korang. Mak Hencik potong nipis. 

🤍Air rendaman tu simpan. Tambah air untuk cukupkan 6 cawan.


🤍Sediakan bahan-bahan lain seperti bawang putih hiris, halia hiris, cili kering dipotong tiga dan dibasuh bersih, isi ayam dipotong kecil dan sawi Jepun.


🤍 Bahan-bahan lain, kita ada 2 ketul kiub ayam, 1 sudu besar serbuk lada hitam kasar dan 1 sudu besar minyak bijan.

🤍Dalam mangkuk kecil tu adalah bancuhan tepung jagung dengan sedikit air.

Dah sedia bahan segala mari kita mulakan..


🤍 Panaskan sedikit minyak masak, tumis cili kering potong diikuti oleh halia hiris dan bawang putih hiris.


🤍Bila bahan tumisan dah garing, masukkan isi ayam. Kacau seketika sehingga isi ayam masak.


🤍Bila isi ayam sudah masak, masukkan air rendaman cendawan dan air berjumlah 6 cawan. Biarkan sehingga mendidih.


🤍Bila kuah sudah mendidih, masukkan cendawan shitake. 

🤍Masukkan juga bahan perasa seperti garam, gula, kiub ayam, sos tiram, serbuk lada hitam kasar dan kicap manis atau masin. Mak Hencik guna kicap manis jer sebabnya budak-budak ni tak makan kicap masin.

🤍Jangan lupa, masukkan juga garam dan gula secukup rasa.

🤍Biarkan seketika sambil dikacau sekali-sekala.


🤍Bila cendawan shitake tu agak-agak dah masak, tuang bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.

🤍Akhir sekali masukkan 1 sudu besar minyak bijan. Kacau sehingga rata.


🤍Rasakan dulu kuahnya biar sempurna. Mesti kita bak rasa yang sedap meletops kan. Ha3

🤍Bila rasa dah sempurna, kuah pun dah pekat elok, maka bolehlah kita tutup api.

Sebab Mak Hencik nak terus makan gitu ajer, jadi Mak Hencik celur dulu sayur sawi Jepun.


🤍Sawi jepun sebelum dicelur.


🤍Sawi jepun selepas dicelur. (Buruknya. 😆😆😆)

Lepas tu operasi mencelur yee mee pula..


🤍Kami nak makan terus, jadi Mak Hencik celur yee mee sehingga lembut. 

🤍Kalau nak guna hot plate, yee mee dan sawi tu tak payah dicelur.


🤍Ni hasilnya 5 keping yee mee yang dah siap dicelur.

Akhirnya.. bolehlah dihidangkan.


🤍Untuk satu hidangan, masukkan yee mee ke dalam pinggan, sendukkah kuah dan letakkan sawi jepun celur. 

🤍Jemput makan kawan-kawan semua..

🤍 Bismillah..

Kalau guna hot plate, letak hot plate atas dapur, tuang satu senduk kuah lepas tu letak seketul yee mee. Buka api. Kemudian letakkan lagi kuah atas yee mee, diikuti oleh sawi jepun dan pecahkan sebiji telur. Bila yee mee dah separuh lembut, tutup api. Ready to serve.❤️❤️

Rabu, 9 Jun 2021

Scones Coklat Cip Lagi

Ada lagi tak kuih tu? 

Kuih? Kuih apa..? Owhhh. scones ke?Dah habis dah..

Buat lagi boleh???


Kali ini Mak Hencik mencuba resepi omputih pula. Resepi ni memang secukupnya. Kalau yang sebelum ni adunan lembik sikit pastu kena pandai-pandai tambah tepung gandum sendiri, resepi yang ni pula memang ngam elok jer..


Rasa pun sedap. Sebab Mak Hencik ada banyak lebihan whipping cream, jadi lagi sekali Mak Hencik gunakan, resepi asal letak susu segar. 😎😎


RESEPI SCONE
Oleh Dapur Cempakasari

3 cawan tepung gandum
3 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/3 ketul mentega 
1/2 cawan whipping cream/susu cair
1/2 cawan gula
2 biji telur
2 sudu teh esen vanila
1 sudu kecil garam

Cara-cara membuatnya

Jom.. jom.. kita ke dapur.


🖤Dalam bekas, masukkan 3 cawan tepung gandum yang diayak dengan 3 sudu kecil baking powder dan soda bikarbonat bersama 1/3 ketul mentega. 
(Mentega yang 250gm tu kita bahagi tiga dan ambik 1 jer). Senang kerja. Ki3

🖤Gaul rata semua bahan tersebut bersama 1 sudu kecil garam dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.


🖤Sediakan 1/2 cawan whipping cream. Resepi asal letak susu segar. So, boleh pilihlah nak letak mana-mana pun. 


🖤 Dalam bekas lain, godekkan 2 biji telur bersama 1/2 cawan gula dan 2 sudu kecil esen vanilla. Biar semua bercampur sebati.


🖤Ambik 1 sudu besar campuran telur tadi untuk diglis atas scone nanti. (,Mengelat cikit. Kikiki) Ketepikan.


🖤Ambil besen tepung gandum tadi, buatkan lubang di tengah kemudian tuang campuran telur tu pula.

🖤Kacau menggunakan spatula atau sudip kayu.


🖤 Kemudian masukkan pula whipping cream atau susu segar. Kacau lagi.


🖤 Adunan memang lembik tetapi boleh dibentuk.


🖤Sediakan alas plastik atau alas yang sesuai. Tabur sedikit tepung gandum.


🖤 Keluarkan adunan dari bekas dan letakkan atas alas tadi. Alamak! Mak Hencik terlupa nak masukkan coklat cip tadi jadi Mak Hencik bubuh sekarang dan gaul rata. 😆😆😆


🖤 Canaikan setebal 1 inci Dan Dan terap dengan acuan atau bentuk yang disukai.

🖤Masa ni dah boleh panaskan oven selama 10 minit pada suhu 180°C


🖤 Susun atas dulang yang dialas dengan baking paper. 

🖤Sapu atas dia dengan campuran telur tadi.


🖤Bakar dalam oven selama 18 ke 20 minit pada suhu 180°C

🖤Bila dah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar.

🖤Enak dimakan bersama teh o panas.

🖤 Bismillah..

Selasa, 8 Jun 2021

Pulut Pagi

Pulut pagi ni rasanya manis. Diregukan dengan kelapa muda parut yang dibubuh sedikit garam. Jadi rasanya akan jadi manis, lemak dan sedikit masin. Suka tak makan pulut ni di waktu pagi?  Kalau suka, kita boleh membuatnya sendiri. Ajom!


Kalau balik kampung, pulut pagi ni akan dibungkus dalam kelongsong daun pisang dan dijual dengan harga serendah 30 sen sahaja sebungkus pada tahun 80-an. Selepas tu, harga pun semakin meningkat sesuai dengan kenaikan taraf hidup. Akhirnya pada tahun 2021, harganya mencapai RM1 ke RM2 sebungkus, sesuai dengan kenaikan kos harga barang.

Eh eh dah cakap macam ahli ekonomi plak kali ni. Kih3


RESEPI PULUT PAGI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan beras pulut - direndam sekurang-kurangnya 2 jam
2 keping kecil nisan Kelantan
3 sudu besar gula
1 cawan air
1/2  sudu kecil garam
2 helai daun pandan, disimpul

1/2 biji kelapa parut putih sahaja
1/2 sudu teh garam

Cara-cara membuatnya


🧡Beras pulut dibasuh bersih dan direndam lebih kurang 2 jam.


🧡 Toskan beras pulut dan masukkan ke dalam loyang. Letakkan daun pandan simpul di atas pulut tu.


🧡Kukus selama 30 minit.


🧡Sementara menunggu beras pulut yang dikukus tadi masak, kita sediakan air manisan.

🧡Kita gunakan nisan seperti di atas☝️


🧡Di dalam sauce pan, masukkan secawan air dan 2 keping manisan yang dipatah-patahkan supaya cepat hancur.

🧡Buka api dan kacau sehingga manisan @ nisan tadi hancur.

🧡Dah masak, ketepikan.


🧡Selepas 40 minit, pulut dah separuh masak. Tutup suis pengukus 

🧡Keluarkan loyang berisi pulut dari pengukus.


🧡Ambil air manisan tadi lalu dituang ke dalam loyang yang berisi pulut.

🧡 Sekiranya suka warna pulut pagi yang lebih gelap, masukkan satu ke dua sudu besar air kopi.


🧡Gaul hingga rata dan sebati.


🧡Taburkan 3 sudu besar gula. Gaul sehingga rata.


🧡Air manisan dan pulut dah sebati dan rata. Sedia untuk dikukus untuk kali kedua.


🧡Kelapa muda parut putih digaul dengan sedikit garam. Sedia untuk dikukus juga supaya tahan lama dan lambat basi.


🧡 Masukkan dulang pulut dan kelapa parut ke dalam pengukus.


🧡Kukus selama 30 minit sehingga betul-betul masak.

🧡Bila dah masak, boleh tutup suis dan sedia untuk dihidangkan.


🧡Dalam pinggan, masukkan secawan pulut dan diletakkan kelapa parut putih di  atasnya. Sedia untuk dinikmati.

🧡 Jemput makan semua kawan2

🧡 Bismillah..



Jumaat, 4 Jun 2021

Scone Chocolate chip dan kismis

Rasa rangup di luar macam biskut, lembut di dalam. Sedap walaupun dimakan begitu sahaja. 


Kalau pergi Cameron Highland pastinya kita tidak akan melepaskan peluang untuk merasai kelazatan scone bersama jem 🍓 strawberry.


Versi scone ini ada rasa manis sedikit sebab Mak Hencik letak chocolate chip dan ditabur gula di atasnya. Susu segar pula Mak Hencik gantikan dengan whipping cream. Rasa lemak dan sedikit manis. Memang sedap dimakan begitu sahaja.


RESEPI SCONE
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
3 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
Butter seketul tu -bahagi 3(ambik 1)
1 biji telur, digodek sikit
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan whipping cream

1/2 cawan choc chip + kismis
Sedikit pewarna kuning

💚💚💚Gaul2..tekap2 n bakar


Cara-cara menyediakannya

Jom.. jom.. kita ke dapur..


💚Sediakan bahan-bahan


💚Di dalam bekas, masukkan 2 cawan tepung gandum bersama 2 sudu kecil baking powder dan 1/3 ketul mentega.

💚 Mentega tu seeloknya masih sejuk lagi dan dipotong kiub.

💚Gaul semua bahan tersebut sehingga menjadi serbuk yang kasar.


💚 Masukkan gula, kemudian gaul rata.


💚Masukkan pula sebiji telur yang digodek tadi bersama 1 sudu kecil esen vanilla. (Tinggalkan dua sudu besar telur dan campur dengan sedikit pewarna kuning, Ketepikan)

💚Gaul sehingga rata menggunakan spatula.


💚 Kemudian masukkan pula whipping cream sedikit demi sedikit dan gaul sehingga sebati.

💚Sekiranya adunan lembik sangat sampai tak boleh nak bentuk, tambahlah tepung gandum sedikit. Adunan seharusnya lembik tapi boleh dibentuk.


💚 Akhir sekali masukkan coklat chip dan kismis.

💚Kalau nak letak chocolate chip sahaja pun tak apa. Atau kalau nak letak kismis sahaja pun tak apa. Atau kalau nak biarkan kosong tanpa letak apa-apa pun tak apa juga.. pilihan terletak di tangan kita sendiri.


💚Kacau sehingga rata dengan sudip kayu atau spatula.


💚Sediakan plastik pencanai. Tabur sedikit tepung gandum di atasnya

💚 Kemudian keluarkan adunan dan letak di atas plastik pencanai.

💚Taburkan sedikit tepung gandum di atas adunan. 


💚 Canaikan adunan setebal 1 inci sebelum diterap dengan bentuk yang disukai.

💚Penerap tu pun dicelup dahulu ke dalam tepung sebelum diterap nak bagi mudah ia keluar.

💚Dah siap tetap, susun elok-elok di atas dulang yang dialas dengan baking paper.


💚Ambil telur yang dicampur dengan pewarna kuning tadi.


💚Sapu telur tadi di atas scone dan tabur dengan sedikit gula di atasnya.

💚Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 180°C.


💚Bakar pada suhu 180°C selama 15 - 20 minit atau sehingga warnanya bertukar ke warna keperangan.


💚Bila sudah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sedikit.


💚Dah sejuk sikit, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara.. atau..

💚Boleh terus dimakan.

💚 Bismillah.