Rabu, 25 Disember 2019

Putu Halba Acuan Lompang

Kuih pebret room mate saya ialah kuih dalam kain. Apa??? Kuih dalam kain? 😆😆😆

Kuih ni sangat sedap dimakan terutamanya pada musim hujan. Kuih ni diperbuat daripada ubi kayu parut.

Kuih ni secara tradisinya dikukus menggunakan pengukus khas. Sebelum dikukus, parutan ubi di masukkan ke dalam kain serta ditabur dengan nisan yang diracik kemudian ditutup pula dengan parutan ubi. Akhirnya kain tu ditutup dan dikukus sehingga masak.


Pada musim hujan, para petani yang menanam ubi kayu terpaksa menggali pokok ubi kayu untuk mengelakkan ubi kayu daripada rosak terendam dalam air.

Jadi, pada musim hujan pada bulan November dan Disember terdapat banyak bekalan ubi kayu.

Dari sini lah penduduk akan membuat dan menjual kuih putu halba. Masa ni lah juga kita dapat melihat banyak gerai yang tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan di sepanjang jalan menjual kuih dalam kain. 😄😄😄

Kita takde pengukus tu, Jadi kita buat la guna acuan lompang ni.. 😁😁😁


RESEPI PUTU HALBA
Oleh Dapur Cempakasati
Kredit resepi : Noor Amirah via Facebook Masak Apa Hari Ni

Bahan-bahan

4 cawan ubi kayu parut
1 sudu besar halba
2 kerek manisan@nisan Kelantan - diracik halus

Kelapa parut dicampur dengan sedikit garam

Moh ler kita menyediakannya.


🎩Sediakan ubi kayu parut.

🎩Mak Hencik gunakan ubi kayu parut yang telah disimpan dalam freezer. Jadi, biarkan dahulu pada suhu bilik.


🎩Sediakan 1 sudu besar halba. Basuh bersih dan toskan air.


🎩Sediakan 2 kerek manisan@nisan Kelantan.


🎩Ricih atau racik nisan sehingga halus.

🎩Kalau tiada nisan Kelantan tu boleh diganti dengan gula merah.


🎩Sediakan acuan lompang. Oles dengan minyak masak.


🎩Ubi kayu parut frozen tadi sudah lembut, Jadi tibalah masanya untuk kita ke proses memerah ubi kayu parut pula.


🎩Mak Hencik perah guna kain. ☝️☝️adalah hasilnya.


🎩Masukkan ubi kayu yang diperah tadi ke dalam bekas dan masukkan halba. Gaul sehingga rata dan berderai.

Cara membuatnya.


🎩Masukkan sedikit parutan ubi kayu ke dalam acuan lompang tadi.


🎩Taburkan nisan yang diracik halus atau gula merah.


🎩Tutup nisan tadi dengan sedikit parutan ubi kayu.


🎩Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 15 minit.


🎩Bila sudah masak, ubi kayu kelihatan kuning dan jernih, keluarkan dari pengukus.


🎩Ini☝️☝️pula, pusingan kedua.

🎩Kelapa parut yang dicampur dengan sedikit garam dikukus sebentar supaya ia tahan lama.


🎩Inilah hasil pada hari ini. Dapat banyak juga.


🎩Untuk menghidang, masukkan putu halba ke dalam pinggan bersama kelapa parut.


🎩Jemput makan semua..

🎩Bismillah..

Selasa, 24 Disember 2019

Daging Kicap Masak Rempah

Siap dalam masa 30 minit. Leburkan sahaja segala dan tunggu sampai daging empuk. Boleh terus dinikmati.. 😋😋😋


Bila terpandang resepi Daging Masak Rempah di dinding Facebook beberapa hari yang lalu, terus rasa nak buat.

Nampak bahan pun simple sahaja. Stok daging pun masih ada 1 kilogram dalam peti ais. Jadi kita on sahaja menu ni untuk hari ini.

Puan Wan Roslita bt Wan Alwi.. Terima kasih share kan resepi. Saya dah buat. Hehehe 😝😝😝


RESEPI DAGING MASAK REMPAH
Oleh Dapur Cempakasari
Kredit resepi : Masni Bahari via FaceBook Kuali Mama

Bahan-bahan

1/2 kg daging - dipotong nipis
1 biji bawang merah besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 hiris halia - dimayang halus
3 cawan air

1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 tangkai bunga cengkih
1 biji buah pelaga

3 sudu besar tempah kari
1 batang serai - diketuk
2 tangkai daun kari
2 sudu besar minyak masak

1/3 cawan kicap manis
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Bahan hiasan
1 biji tomato - dipotong empat
1/2 biji bawang besar Holland - dihiris besar
1 tangkai lada hijau - dipotong serong

Jom kita ke dapur untuk menyediakan bahan dan seterusnya memasak. Jom.. Jom..


🌼Serai diketuk, daun kari, tomato di belah empat, lada hijau dipotong serong, bawang putih dihiris, bawang merah dihiris, bawang besar Holland dihiris besar dan tempah 4 sekawan.

🌼Resepi asalnya bahan hiris seperti bawang putih, bawang merah dan halia tu dikisar halus. Tapi Mak Hencik hiris jer sebab nak jimatkan air basuh blender. Hihihi 😆😆😆


🌼Kicap manis, air asam jawa dan rempah kari. 

Cara-cara menyediakannya..


🌼Di dalam kuali atau periuk, masukkan daging, tempah kari, serai, daun kari, tempah 4 sekawan, minyak masak, bawang putih hiris, bawang merah hiris, halia mayang dan air.

🌼Buka api dan biarkan sehingga daging empuk.

🌼Kacaulah sekali-sekala kalau rajin. Kalau malas, biarkan ajer.. Tapi pastikan jangan sampai hangus pula. Kikiki


🌼Tutup kuali atau periuk supaya daging cepat masak.


🌼Bila daging sudah empuk, masukkan air asam jawa, kicap manis dan bahan hiasan seperti tomato, lada hijau dan bawang besar Holland. Amboiii! Main campak-campak nampak. 😀😀😀

🌼Kalau air dah kurang, boleh tambah air.

🌼Masukkan gula dan bahan perasa lain secukup rasa. Mak Hencik masukkan gula sahaja sebab masin tu dah ada dari kicap tadi. Mak Hencik suka rasa manis sikit.

🌼Biarkan kuah mereneh dan pekat.


🌼Agak-agak kuah dah pekat, boleh tutup api.

🌼Pastikan rasanya dah sempurna sedapnya ya!


🌼Nampak macam sedap pula. Alahaiii.. Perasannya. Kikiki 😂😂😂


🌼Masukkan ke dalam mangkuk hidang.

🌼Sedia untuk dinikmati..

🌼Bismillah.. 😋😋😋

Isnin, 23 Disember 2019

Cucur Sosej Kembung

Cucur yang jahat. Rangup di luar. Lembut di dalam. Makan satu terus tak boleh berhenti. Memang jahatlah kan. 😂😂😂

Masa menggoreng tu jangan sampai hangus pula ya. Tapi kalau dah terhangus tu harap dapat dimaafkan.

Kalau kita gi rumah orang pula, tak yah lah nak tegur tuan rumah tu pula kalau dia tergoreng hangus sikit. Jaga lah air muka tuan rumah. Jaga hati dan perasaannya. Buat-buat tak nampak atau buat-buat tak tau ajer..

Tak payah lah kita dok menuduh dan mengajar dia dengan kata-kata seperti

Awak goreng api besar ke?

Kena goreng biar kuning-kuning sikit jer..

Kenapa sampai jadi macam ni?

Kalau kita nak tunjuk pandai tu, tunjuk kat dapur sendiri jer walaupun kita memang pandai memasak. Boleh jadi time awak datang tu jer yang dia goreng terhangus, hari-hari lain elok jer agaknya.

Atau dia sengaja goreng hangus sebab nak bagi awak makan tak? Hahaha
😂😂😂 Awak pula tak faham bahasa sarcastic. 🤣🤣🤣

Maaflah kalau tak setuju dengan pendapat tu, tak apa. Setiap orang ada pandangan masing-masing. Tapi mohon hormati perasaan dan pendapat orang lain juga. ✌️✌️

Hihihi Meluah rasa pulak hari ni.
😂😂😂

Marilah kita buat cekodok. Sebelum tu maafkan semua orang sebab kita pun tak sempurna..


CUCUR SOSEJ KEMBUNG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 - 1 1/2 cawan air suam
1 sudu kecil yis segera
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu kecil serbuk cukup rasa Maggi
6 batang sosej - dipanggang atas kuali, dihiris nipis
1 batang karot saiz kecil - disagat
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara menyediakannya

Jom..


🥐Satukan tepung gandum, tepung jagung, garam, gula, serbuk perasa Maggi, yis segera di dalam mangkuk adunan.

🥐Tuang air suam sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga sebati dan adunan menjadi sangat likat.

🥐Tutup adunan dengan kain maslin.

🥐Biarkan selama 30 minit.


🥐Sementara itu, panggang sosej di atas kuali dan balik-balikkan supaya masak sekata.

🥐Bila sudah masak, sejukkan dahulu sebelum dihiris nipis.

🥐Karot pula disagat guna penyagat.


🥐Apabila adunan sudah kembang, masukkan sosej hiris dan karot sagat.


🥐Panaskan minyak untuk menggoreng.

🥐Bila minyak sudah panas, basah kan jari dengan air dan jemput sedikit adunan lalu dimasukkan ke dalam kuali.

🥐Apabila sudah garing, balikkan cucur guna sudip. Guna sudiplah kan.. Nak guna apa lagi.. 😄😄😄


🥐Bila cucur sudah berwarna keperangan, bolehlah angkat.

🥐Toskan minyak.

🥐Teruskan goreng cucur untuk round kedua dan sampai habis..

🥐Lepas tu?

🥐Lepas tu kita makanlah ramai-ramai, makan sesama anak beranak kita..

🥐Jemput makan semua..

🥐Bismillah..

Ahad, 22 Disember 2019

Tempe Goreng Sambal

Pedas-pedas manis. Sedap sangat! Buat menambah selera makan.

Tempe goreng sambal ni telah menjadi favourite Mak Hencik sekeluarga walaupun kami ni bukan orang Jawa.


Biasanya masakan tempe ni dijadikan hidangan tambahan. Tapi kalau nak dijadikan hidangan utama pun tak ada masalahnya. Yang jadi masalahnya ialah bila makan nasi bertambah-tambah sehingga bertambah-tambah berat badan..
😂😂😂


RESEPI TEMPE GORENG SAMBAL YANG RINGKAS DAN SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 keping tempe - dihiris dan digoreng
Sedikit ikan bilis - digoreng
Sedikit kacang tanah - digoreng
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1/2 biji bawang merah besar - ditumbuk halus
3 sudu besar cili kering kisar
1/4 biji bawang besar Holland - dihiris
1 biji lada hijau - dipotong serong
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa.
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara-cara menyediakannya

Marilah kita ke dapur.. Jom..

Menyediakan bahan..


🌵Tempe dihiris nipis.


🌵Goreng tempe dengan minyak yang banyak sehingga keperangan. Kemudian angkat dan toskan.


🌵Goreng juga ikan bilis dan kacang tanah dengan minyak yang banyak. Bila sudah masak, angkat dan toskan.


🌵Sediakan cili kering kisar.
🌵Tumbuk bawang putih dan bawang merah sehingga lumat.


🌵Hiris bawang besar Holland dan lada hijau.
🌵Sediakan juga sedikit air asam jawa

Cara memasak. Ajom..


🌵Panaskan tiga sudu besar minyak masak.
🌵Tumiskan cili kering kisar dan bawang putih serta bawang merah yang telah ditumbuk tadi.
🌵Biarkan sehingga garing.


🌵Bila sudah garing, masukkan air asam jawa.
🌵Perasakan dengan sedikit garam dan gula secukupnya. Biar ada rasa manis-manis pedas gitew.
🌵Biarkan sehingga ia kering sedikit sambil dikacau sekali-sekala supaya tidak hangus.


🌵Bila sudah hampir kering, masukkan pula bawang besar Holland dan lada hijau yang telah dihiris.
🌵Gaul sehingga layu.
🌵Bila bawang dan lada hijau sudah layu, boleh tutup api.
🌵Tunggu biar sambal sejuk dahulu untuk mendapatkan tempe goreng yang rangup.
🌵Kalau nak tempe yang lembut, tak nak garing, boleh terus masukkan tempe, ikan bilis dan kacang tanah yang telah digoreng tadi.


🌵Akhir sekali bila sambal sudah sejuk, masukkan tempe, ikan bilis dan kacang tanah goreng.


🌵Gaul sehingga rata. Siap.
🌵Boleh dihidangkan dalam pinggan.


🌵Hidangan tengahari pada hari ini. Seadanya.. Jemput makan kawan-kawan semua..

🌵Bismillah..

Sabtu, 21 Disember 2019

Cara Defrost Daging dalam 5 minit

Hanya perlu 5 minit saja!

Menggunakan cara ini, anda hanya perlu lima minit saja untuk menyahbekukan daging. Kaedah ini memang agak rare tapi cukup mudah. Apa yang diperlukan hanya dua buah periuk jenis steel. Caranya:


1. Terbalikkan periuk yang pertama.

2. Letakkan daging yang ingin dilembutkan atas permukaan belakang (bahagian punggung) periuk tadi.

3. Letakkan periuk yang satu lagi di atas daging tadi. (Kedudukan daging diapit oleh dua periuk)

4. Isikan air ke dalam periuk tersebut.

5. Tunggu sehingga daging beku tersebut menjadi lembut. Masa yang diambil bergantung kepada ketebalan daging. (Biasanya 5- 10 minit)

INFO

Kenapa periuk logam boleh lembutkan daging? Sebabnya logam khususnya aluminium adalah konduktor haba yang sangat baik. Dan haba yang dihasilkan melalui proses ni cukup kuat nak lembutkan daging tu. Lagi luas permukaan daging yang bersentuhan dengan konduktor (periuk) lebih cepat daging defrost

Sumber: http://www.womenshealthmag.com/food/defrost-meat-in-minutes

Sumber dan gambar : FB Vanilla Kismis

Jumaat, 20 Disember 2019

Apam Balik Ekspress

Nampak sedap pula tengok orang buat apam balik di wall facebook!

Teringat pula pada seorang adik yang jual apam balik di pasar basah Taman Semarak. Dia baru jer lepas sekolah dah pandai buat dan jual apam balik ni. Apam balik dia pun sedap. Cukup ketebalan, cukup bahan tabur. Minat orang ni berbeza, cabang rezeki yang Allah berikan pun luas.


Resepi apam balik ni pada saya dah ok. Lembut dah cukup lembut, cuma pada tekak ni tidak ada rasa lemak. Untuk makan time terdesak tu bolehlah.. 😄😄😄  Dari pada tak ada benda nak makan musim hujan gaya gini, baiklah buat dan ada makanan  Dapatlah makan! 😄😄😄


RESEPI APAM BALIK EKSPRESS
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 biji telur
1/2 cawan gula
1 1/2 cawan air
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit garam
Sedikit marjerin atau minyak masak untuk melengser pada kuali

Bahan tabur

1/2 tin jagung krim
1/2 cawan kacang tanah hancur kasar
Gula, jika suka manis

Cara-cara membuatnya

Jom.. Jom.. Jom kita ke dapur.


🍁Mula-mula pukul 1 biji telur, 1 1/2 cawan air dan 1/2 cawan gula hingga kembang.

(boleh guna blender atau pengisar juga)


🍁Bila dah kembang, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit di selang-seli dengan baking powder dan soda bikarbonat.


🍁Bila adunan sudah berbuih seperti di atas, bolehlah berhenti mengisar.

🍁Perap adunan sekejap, dalam 15 minit gitew.. Sebab tu lah namanya ekspress. 😁😁😁


🍁Sediakan serbuk kasar kacang tanah dan jagung krim sebelum memulakan operasi. Jika sukakan manis, sediakan juga gula.

🍁Serbuk kacang tanah tu Mak Hencik beli yang sudah siap dijual di kedai bakeri atau pasaraya.

🍁Kalau tak ada kena lah buat. Hihihi. Kena goreng kacang tanpa minyak sehingga masak. Kemudian buang kulit dan tumbuk atau kisar kasar kacang tanah. Tapi macam jadi lambat la pulak.. Dah tak Jadi ekspress dah pulak dah.. 😄😄😄

🍁Jagung krim tu pun beli yang dah siap dalam tin.


🍁Panaskan kuali. Oles kuali dengan marjerin atau minyak masak

🍁Tuang satu senduk adunan. Biarkan ia separuh masak.

🍁Bila sudah separuh masak, taburkan serbuk kacang dan jagung. Jika suka manis, taburkan juga gula.

🍁Tutup kuali dengan tudung periuk.


🍁Bila sudah masak, lipat dua seperti di atas. ☝️☝️


🍁Boleh angkat dan masukkan ke dalam pinggan. Sapu kulitnya dengan marjerin.


🍁Boleh potong apam balik menggunakan pisau yang dibasahkan dengan air.

🍁Sedia untuk dimakan. Jom.. Apa ditunggu lagi.

🍁Bismillah..

Rabu, 18 Disember 2019

Bubur Pulut Hitam yang Sedap

Lemak dan manis. Mmm.. Sedap sangat!


Berkurun lama tak buat benda alah ni. Kebetulan pergi pasaraya hari tu ternampak berat pulut hitam siap bungkus. Jadi, Mak Hencik capai satu. Sebelum buat tu sempat lagi perap beras pulut hitam tu dua minggu. Hihihi 😆😆😆


Selepas tu pergi Aeon, pergi makan. Masa makan tu ada seorang budak perempuan datang dekat Mak Hencik jual kerepek ubi pedas. Pernah beli tapi kat Tesko rasanya. Sedap juga kerepek budak ni. Anak-anak pun suka makan, jadi Mak Hencik pun beli jer la.

Lepas tu anak-anak nak beli roti. Jadi, diorang pergi ke tempat roti. Mak Hencik pula pergi ke bahagian pasar raya. Sajer jer nak ronda-ronda. Masa tu ternampak beras pulut hitam. Cantik sangat kualiti berasnya. Tapi kat rumah dah ada, jadi tak lah beli.  Hehehe😆😆😆

Hari ni terjadilah.. Jadi nyata..
 😄😄😄


BUBUR PULUT HITAM
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 cawan beras pulut hitam
3 cawan air
1/2 cawan gula
1 cawan santan pekat - Mak Hencik guna 1 kotak kecil santan segera
1 sudu kecil garam

Cara-cara membuatnya

Jom kita ke dapur


🌱Basuh bersih beras pulut hitam.

🌱Rebus bersama air.

🌱Biarkan sehingga beras pulut hitam lembut atau masak.


🌱Bila beras pulut hitam sudah lembut, masukkan gula, garam dan santan.

🌱Biarkan sehingga mendidik sambil dikacau sekali-"sekala


🌱Bila sudah mendidik, sempurnakan rasa dahulu sebelum tutup api.


🌱Boleh masukkan ke dalam mangkuk hidang.

🌱Sedia untuk dinikmati

🌱Bismillah..