Jumaat, 13 September 2019

Sotong Masak Sambal yang ringkas

Sotong oh sotong! Encik Sotong ke.. Puan Sotong ke.. Tak kisah.. Ada apa dengan title korang tu ya. Asalkan namanya sotong, kau tetap jadi lauk untuk santapan.. 

😅😅😅



Sambal sotong ni sedap kalau kita makan dengan nasi putih. Kalau makan dengan nasi lemak pun sedap terangkat!


SOTONG MASAK SAMBAL
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

10 ekor sotong saiz besar, disiang dan dibasuh bersih serta ditoskan

3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang merah besar
5 sudu besar cili kering kisar
1/2 biji bawang besar Holland, dihiris
1 biji lada hijau besar, dipotong serong.
Sedikit minyak untuk menumis

Cars-cara membuatnya

Persediaan bahan atau mise en place


Sotong disiang. Biji di kepala dia tu kita huang. Tulang dia kita buang. Kantung hitam dia pun kita buang. Lepas tu kita potong bulat ke.. Potong memandang ke.. Ikut suka korang.

Begitu juga dengan kulit. Ada orang buang. Ada juga orang yang tak buat. Jadi ikut suka korang laa..


Kisar bawang putih, bawang merah dan masukkan sekali cili kering kisar. Hah..! Kisar lagi sekali.

Jom memasak pula.


Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan garing.


Bila bahan tumisan sudah garing, masukkan sotong. Kacau sehingga sebati.

Air dari badan sotong akan mengalir keluar. Teruskan sahaja mengacau.


Kemudian masukkan pula sedikit air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.


Akhir sekali masukkan bawang besar Holland dan lada hijau. Kacau lagi sehingga rata. Biarkan kuah menjadi sedikit kering dan pekat.


Bila kuah sudah pekat dengan rasanya yang aummm sedap.. Bolehlah tutup api.


Masukkan ke dalam mangkuk hidangan. Hiasan dengan daun sup dan tangkap gambar. 😬😬😬

Jemput makan wahai sahabat..

Bismillah.. 😋😋😋

Khamis, 12 September 2019

Pancake Popia K-Pop

Pancake Popia K-Pop? Hmmm.. Sedap apabila dimakan semasa panas.



Percubaan pertama. Yang paling sedap ialah rasa intinya. Campuran telur dan isi ayam tu sedap betul bila dicicah dengan sos pencicah.

Lepas tu ada pula rasa rangup di tepinya, rangup kulit popia.

Apa lagi.. Marila kita buat sendiri..


RESEPI PANCAKE POPIA K-POP
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Majalah Rasa

Bahan-bahan

Kulit popia

1 ketul dada ayam, dicincang
2 biji telur ayam
4 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil lada sulah
5-6 helai daun sup, dihiris halus
1 biji lada hijau atau merah, dicincang
1 biji bawang merah besar, dicincang
Sedikit garam
Minyak secukupnya untuk menggoreng jeluk

Bahan pelekat

*1 sudu besar tepung gandum
*2 sudu besar air
Bahan beranda * dibancuh sehingga sebati untuk dijadikan gam

Cara-cara menyediakannya


Isi ayam dicincang, digaul dengan serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam kemudian digoreng dengan sedikit minyak. Bila isi ayam sudah masak, angkat dan sejukkan sebentar.

Resepi asal letak udang tetapi ada antara anak Mak Hencik tidak makan seafood. Jadi, Mak Hencik gantikan dengan isi ayam.


Kulit popia. Ceraikan siap-siap supaya senang untuk digunakan. 


Tepung gandum dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan sebagai gam. 


Lima enam tangkai daun sup. Sebiji lada hijau kemerahan dan sebiji bawang merah besar.


Bawang merah besar, lada merah kehijauan besar dan daun sup dicincang halus.

Resepi asal letak daun kucai tapi Mak Hencik tidak letak.


Dalam mangkuk adunan, masukkan semua bahan cincang, serbuk lada sulah, telur dan tepung jagung. Jangan lupa bubuh sedikit garam.


Kacau sehingga rata dan sebati.


Untuk buat popia K-Pop, kita bentangkan sekeping kulit popia dan sapu bancuhan tepung di tepinya.

Sudukan bancuhan telur tadi kat sebelah kulit popia.


Lipat kulit popia menutupi bancuhan telur tadi.

Bahagian tepinya akan melekat kerana tadi kita sudah sapu bancuhan tepung.


Panaskan minyak masak dan goreng popia K-Pop sehingga keperangan. Balikkan popia K-Pop supaya masak sekata.


Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak.

Goreng sehingga selesai.


Hidangan bersama sos cili Thai atau sos pencicah keropok dari Kelantan.

Jemput makan kawan-kawan..

Bismillah..

Rabu, 11 September 2019

Ketam Masak Lemak

Sedap sungguh rasanya. Apa lagi nak kata.. Sedap sungguh!



Ketam ni adalah masakan kegemaran puteri bongsu Mak Hencik. Kebetulan kami ke pasaraya CS sama-sama untuk membeli bahan basah untuk persiapan sempena BBQ pada malamnya.


Udang saiz besar harganya rm29.90/kg, sotong saiz besar rm25. 90/kg, kerang saiz besar rm15. 00/kg. Ikan cencaru pula rm7. 90/kg. Berpatutan juga harganya. Amboiii macam senarai harga barang pula.
😁😁😁

Tengok harga ketam pun agak Berpatutan juga, rm29. 90 sekilogram. Jadi ambillah 3 ekor. Harga kurang lebih rm15. 00.

Jadi tengahari ni kita masak ketam dan malam nanti pula ada makan- makan BBQ.


KETAM MASAK LEMAK
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 ekor ketam, dibasuh bersih dan ditoskan
*1 biji bawang putih
*1/2 biji bawang merah besar
*5 biji cili padi, boleh tambah kalau suka pedas
*5 hiris lengkuas
*1/2 inci Kunyit hidup
Bahan beranda * dikisar hingga lumat

1 cawan santan pekat
2 cawan air
1 keping asam keping
1 batang serai, diketuk
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara membuatnya

Jom kita sediakan bahan dahulu.


Ketam dibasuh bersih dan ditoskan.


Di dalam periuk, masukkan santan, air, bahan kisar, serai yang di Ketuk dan asam keping.

Kacau sehingga kuah mendidih. Kacau selalu supaya santan tidak berketul.


Apabila kuah sudah mendidih, masukkan ketam.


Kacau sehingga sebati, sehingga ketam masak, sehingga ketam berubah warna, dari warna kelabu ke warna merah.

Sambil tu, masukkan juga bahan perkasa seperti garam dan gula jika suka secukupnya.


Bila ketam sudah masak, rasa pun sudah sedap maka bolehlah tutup api.
Lepas tutup api tu, boleh terus ambil mangkuk untuk menghidang.


Hidangan ketam masak lemak sedia untuk dinikmati..

Jemput makan semua..

Bismillah..

Selasa, 10 September 2019

Sandwich Sardin yang mudah

Kudapan sarapan pagi dan minum petang atau supper yang pasti memenuhi selera sekeluarga!



Balik dari kerja tadi, perut ni terasa lapar pula. Mulut pun terasa nak mengunyah juga. Jadi Mak Hencik pun menyelongkar kabinet stok simpanan barang kering. Ada la ternampak tin sardin bersandar di dinding kabinet.

Apa yang diterjah di kotak fikiran ialah sandwich sardin. Roti sandwich pun ada tu..

Jadi.. Apa lagi.. Marila mulakan misi membuat sandwich sardin.


SANDWICH SARDIN YANG SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 bungkus besar roti sandwich
1 tin besar sardin
2 biji bawang putih
1/2 biji bawang  merah besar
1 biji lada hijau, dicincang
Sedikit air asam jawa
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan sampingan
Sedikit mentega untuk disapu pada roti
Daun salad secukupnya

Cara-cara membuatnya

Jom...

Penyediaan bahan


1 tin besar sardin dibuka dan keluarkan ikan sardin. Buang tulang. Kalau rajin lenyek sikit. Kalau malas biarkan ajer. Sos tu ambil separuh sahaja.


Cincang bawang merah besar, bawang besar Holland dan lada hijau besar.

Langkah-langkah menyediakannya


1. Panaskan 2 sudu besar minyak masak dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan lada hijau.


2. Bila bahan tumisan sudah kekuningan, masukkan ikan sardin dan kuahnya. Kacau dan lenyekkan sehingga rata dan hancur.


3. Masukkan air asam jawa. Kacau lagi.


Kacau lagi sehingga rata.


4. Sudah siap, tutup api dan sejukkan.

Jom teruskan buat sandwich


Hiris kasar daun salad. Kalau nak letak sehelai-helai pun boleh juga. Ikut citarasa masing-masing.


1. Ambil roti keping dan susun di dalam dulang atau bekas yang sesuai. Sapu mentega di atasnya. ( untuk tutup)

2. Kemudian ambil satu sudu besar rumbu inti sardin tadi dan sapukan di atas kepingan roti sehingga rata.


3. Letakkan salad di atasnya.


4. Tutup roti dengan roti yang disapu mentega tadi.


5. Potong tepi roti dengan pisau yang tajam supaya tepinya cantik.


Siap untuk hidangan. Siap untuk dimakan.

Jadi.. Apa di tunggu lagi. Jemputlah makan.

Bismillah... 😋😋😋

Sabtu, 7 September 2019

Sayur Lemak Putih Daun Ranti

Rasa lemak-lemak pahit. Kepada yang gemar, ohohoho terangkat!




Kali pertama makan daun ranti ni Semasa bekerja di Tanjong Sepat, Kuala Langat selangor. Pelik juga pada mulanya tapi dah tak ada pilihan lain, maka cuba lah dulu. Dah namanya lauk untuk dimakan, maka kita try la kan..



Inilah rupa daun ranti. Saya ingat pokoknya besar macam pokok rambutan ke.. dokong ke.. Tapi kak Ros kata pokoknya renek sahaja. Renek macamana tak pasti la pula. Cuma boleh bayangkan sahaja dalam kepala otak nih. 😁😁😁




SAYUR LEMAK DAUN RANTI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 ikat daun ranti
1/2 biji bawang merah besar
1 sudu kecil lada hitam
1 cawan santan pekat
2 cawan air
1 biji lada merah, dihiris serong
Sedikit ikan bilis

Cara-cara membuatnya

Persediaan bahan..



Siang daun ranti. Ambil daun yang muda termasuk pucuk. Kalau daun keras jangan diambil.




Dah siap, ambil daun ranti tadi pergi basuh kat sinki. Kemudian toskan airnya.



Seterusnya kita sediakan bawang merah, ikan bilis, lada hitam, lada merah dan santan.



Kita tumbuk lada hitam sehingga hancur. Lepas tu masukkan bawang merah dan tumbuk lagi sehingga lumat.

Jom masak pula..



Masukkan santan dan air ke dalam periuk yang sesuai. Masukkan juga bahan tumbuk, ikan bilis dan lada merah yang dihiris serong tadi.

Buka api dan kacau selalu sehingga kuah mendidih.



Bila kuah telah mendidih, masukkan daun ranti. Kacau lagi. Sambil itu masukkan juga bahan perkasa seperti garam secukupnya. Kalau biasa masak suka letak gula, letaklah. Rasa ni boleh ubahsuai ikut kehendak atau mulut sendiri.



Bila daun ranti tu sudah layu, bolehlah tutup api. Lepas tu bolehlah masukkan sayur lemak putih daun ranti ke dalam mangkuk hidang.



Hidangan tengahari ini.. Kami orang kampung makan lauk biasa jer. Dah ada lauk pun alhamdulillah..

Jemput makan semua..

Bismillah..