Gulai lemak ni sangat sedap. Ditambah pula dengan tempoyak yang segar dari ladang. Hantu lalu depan mata pun boleh tak nampak..!😁😁
Masakan berasaskan tempoyak ni adalah masakan kegemaran keluarga suami. Mulanya pelik jugalah rasanya, sebab keluarga kita tak biasa makan. Kata orang kalau tak rasa tak tahu..kan. hihi
Oleh kerana sudah biasa masakkan untuk suami, lama-lama tekak kita pun dah boleh terima. Sedap juga rasanya bukan? Wahai geng tempoyak, saya nak join group kamu..😎😎
GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahannya
1 ekor ikan patin - dipotong 5
1 inci kunyit hidup
3 biji cili padi (kalau nak pedas bubuhlah banyak)
1/2 cawan tempoyak
5 tangkai daun kesum
4 cawan santan
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara menyediakannya
Jom kita masak
Langkah 1
Ikan patin dibasuh bersih. Untuk hilangkan hanyir ikan ni, kita basuh dengan air beras, garam dan asam jawa. Ramas-ramas semua tu dalam air beras kemudian kita basuhlah ikan patin tu.
Cara macam ni jugalah Mak Hencik buat kalau nak masak ikan darat atau ikan yang kuat bau hanyirnya.
Dah basuh dengan air beras tadi, basuhlah dengan air bersih pula. Kemudian toskan.
Langkah 2
Sediakan bahan untuk memasak, antaranya seperti di atas.
Langkah 3
Di dalam periuk, masukkan ikan. Tuang bahan kisar, santan dan asam gelugur.
Buka api dan masak sampai mendidih. Kacau-kacau selalu.
Langkah 4
Sambil itu, boleh masukkan tempoyak. Kacau rata. Masukkan juga garam dan gula jika suka. Kalau masukkan gula tu, masukkan sikit jer tau. Jangan buat macam air kopi pulak. Huhu
Langkah 5
Masukkan daun kesum. Biarkan sehingga mendidih buat seketika.
Langkah 6
Bila sudah mendidih, bolehlah rasa asam garamnya. Bolehlah tambah yang mana kurang. Bila dah puas hati bolehlah ditutup api.
Langkah 7
Masukkan gulai tempoyak kita yang sedap iteww ke dalam mangkuk hidangan yang paaaling cantik. Pasai apa yang paling cantik? Sebab mangkuk tu kita yang punya. Haha
Jemput makan semua..
Bismillah..