Selasa, 9 Januari 2018

Gulai Lemak Telur Ikan yang sedap

Gulai lemak ni tidak jemu dimakan.



Rasa macam wujud dalam drama jer bila dengar cerita dari kawan ni. Peminat setia tahap antarabangsa pada gulai lemak. Dari udang, sotong,ikan, ayam, daging hinggalah ke pucuk paku, pucuk ubi hatta kang kung dibuat gulai lemak. Sambal belacan dan ulam-ulaman pula mengiringi hidangan. Sedap katanya. Senyum jer kita mendengarnya. Memang sedap pun gulai lemak..


MASAK LEMAK TELUR IKAN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 ketul telur ikan saiz besar - dipotong 3 atau 4
3 cawan santan
*1/2 biji bawang merah besar
*1 biji bawang putih
*2 hiris lengkuas
*3 tangkai cili kering - dibuang biji dan dipotong kecil
Bahan bertanda * dikisar

1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
1 biji tomato - dibelah 4
1 atau 2 biji lada hijau atau merah
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara menyediakannya

Jom jom jom


Telur ikan dibasuh bersih dan ditoskan. Tak tahulah ikan apa, yang pasti ikan betina.


Telur ikan dipotong 3 atau empat.
Bukan apa.. supaya senang nak makan. Anak-anak pun tak berebut.


Antara bahan-bahan yang digunakan. Tidak bergambar bersama ialah asam gelugur atau asam keping.


Kisar bawang merah, bawang putih, lengkuas dan cili kering. Kalau ada kunyit hidup lagi sedap gulai kita.

Kalau rajin boleh jer kalau nak tumbuk.


Mula-mula ambil periuk, masukkan santan, bahan kisar dan serbuk kunyit. Buka api.


Masukkan lada hijau dan tomato.
Kacau selalu supaya tidak berketul.


Kacau sehingga kuah mendidih.


Apabila kuah sudah mendidih, masukkan telur ikan. Masukkan juga garam dan gula jika suka. Kacau lagi perlahan-lahan.


Biarkan telur ikan masak dengan sempurna. Apabila telur ikan sudah masak, rasa pun sudah sedap, bolehlah tutup api.


Masukkan ke dalam mangkuk hidangan. Nampak telur ikannya pun dah telan air  liur. Sedap juga kalau ada kentang balado nih. Jom makan kawan-kawan.

Bismillah..

Ahad, 7 Januari 2018

Keledek Goreng Rangup

Rasa manis keledek dan rangup tepung goreng memang kena dengan selera.


Seorang kawan yang sangat pandai melukis bercerita mengenai suaminya yang suka makan goreng-goreng ni.. Goreng pisang.. goreng ubi keledek.. goreng cempedak.. goreng sukun..

Dia akan makan goreng-goreng tu bersama secawan kopi. Waktu bila dia nak makan tu? Waktu sahur pada bulan puasa.. Huhu


KELEDEK GORENG RANGUP
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 cawan tepung goreng pisang segera
1/3 cawan tepung beras
1 cawan air
Sedikit garam

Cara-caranya

Jom kita menggoreng


Ubi keledek oren sedang tidur lena..


Kupas kulit keledek. Mak Hencik guna peeler. Kalau nak kikis kulit dia pun ok gak. Terpulang kepada kebiasaan dan keselesaan masing-masing.

Potong pun ikut suka uols. Mak Hencik potong halus panjang supaya cepat masak. Basuh bersih, toskan dan ketepikan.


Di dalam mangkuk adunan, campurkan tepung goreng pisang segera, tepung beras, air dan sedikit garam.


Gaul sebati. Agak-agak adunan tidak cair dan tidak pekat.


Agak-agak boleh menyalut keledek kita. Pastu bolehlah masukkan beberapa ketul keledek.

Panaskan minyak. Gorenglah keledek tadi.
Balik-balikkan supaya masak sekata.

Mak Hencik pass baton pada anak dara. Biar dia yang goreng. Hihi.


Bila sudah masak, angkat. Toskan minyak.
Gorenglah sampai habis.


Masuk ke dalam pinggan dan boleh dihidangkan bersama minuman kegemaran. Perghhhhh manis dan rangup keledek goreng dimakan panas-panas. Jemput makan semua..

Bismillah..

Sabtu, 6 Januari 2018

Yee Mee Sizling ringkas

Mmm.. rasanya boleh tahan sedap. 



Tengok rakan-rakan fb yang membuat yee mee tanpa hot plate, Mak Hencik pun terpengaruh juga. Mak Hencik pun tak ada hot plate ker apa nama tu. Mak Hencik juga gunakan bahan yang mana ada kat dapur jer. Seperti biasa ler. Kicap pekat, kicap masin tak pernah maujud dalam kabinet dapur ku. Semua tu Mak Hencik skip. Ingat! Setiap masakan kita adalah unik! So, no problemo. Hihihi


YEE MEE SIZLING RINGKAS
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 keping yee mee
3 ketul ayam - dipotong kecil. 
4 ulas bawang putih - diketuk sedikit
5 tangkai cili kering - dibuang biji dan dipotong panjang seinci
2 hiris halia - dihiris halus
1/2 cawan sos tiram
1/3 cawan kicap manis
1 ketul kiub ayam
3 sudu kecil serbuk lada hitam
1500 ml air
6 biji cendawan butang segar - dihiris nipis
Sedikit sawi - dipotong 1 inci panjang ( Mak Hencik tiada stok sawi, Mak Hencik gantikan dengan kobis dan brokoli. Kihkihkih)
3 sudu besar minyak masak untuk menumis
2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air

Cara-cara membuatnya

Meh ler kita ke dapur..


Ayam dipotong kecil, dibersihkan dan ditoskan.


Antara bahan-bahan yang digunakan


Langkah 1
Panaskan minyak, masukkan bawang putih, halia dan cili kering.


Langkah 2
Bila bahan tumis sudah hampir garing, masukkan ayam. Kacau sekali sekala sehingga isi ayam masak.


Langkah 3
Bila isi ayam sudah masak, masukkan air. Masukkan sos tiram, kicap manis dan kiub ayam. Biarkan sehingga mendidih.


Masukkan serbuk lada hitam. Hampir-hampir jer terlupa. Hehe


Langkah 4
Kemudian masukkan cendawan, brokoli dan bunga kobis. Ya ampunnnn Mak Hencik menderhaka!


Biarkan sehingga mendidih.


Langkah 5
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sehingga pekat.


Bila sudah pekat elok dan sedap rasanya bolehlah tutup api.

Cara-cara menghidang



Sediakan yee mee dan telur


Ambil pan atau kuali leper, masukkan 3 senduk kuah sizzling. Buka api.


Masukkan yee mee. Biar dia lembut sedikit. Kalau ada sawi, bolehlah masukkan sekarang. Tapi Mak Hencik dah menderhaka tadi, masukkan sayuq awai-awai lagi. Hihihi


Lastly, pecahkan sebiji telur. Bila dah separuh masak telur tu, tutup api.


Lepas tu pindahkan yee mee sizzling ke dalam pinggan hidangan. Ambil sudu, ambil garpu dan ngappp! Mmm sedap rasanya. Tapi lain kali Mak Hencik nak gi beli hot plate lah. Rasa tak lengkap pula makan yee mee ni tanpa hot plate.


Jemput makan kawan-kawan semua..

Bismillah..

************************

Setelah beberapa hari, Mak Hencik kebetulan pergi Nilai 3 sebab nak beli soap dispenser untuk bilik air. Tiba-tiba anak dara tunjukkan kat satu benda. Omaigod...

Ada 2 pilihan bentuk iaitu bujur dan bulat. Yang bujur rm29 dan yang bulat rm22. 




Mak Hencik pilih yang bulat. Tak tahulah kenapa, kononnya lebih senang nak letak atas dapur karang. Hehe

Cempedak goreng rangup

Puas hati kalau buat sendiri. Bancuh tepung goreng pisang segera dengan sedikit tepung beras dan air. Masukkan sedikit garam. Kacau sebati. Terus boleh goreng.



Susah juga nak membeli buah cempedak ni. Kadang-kadang baunya kuat, bila dibeli dan dikopek di rumah, ada lima enam ulas sahaja. Tak berbaloi dengan harga. Tapi itulah rezeki kita, terima sahajalah. Kalau bernasib baik pula dapat isi yang penuh tersusun. Itulah rezeki kita..

Terima kasih Kak Ani beri kita cempedak nih. Besar ulasnya, manis pula rasanya.

Kak Ani tu adalah jiranku. Selalu bagi pisang, rambutan, durian, petai, lauk-pauk, roti canai, murtabak, pau, laksa, mi goreng, ikan tenggiri, mi kari oiii banyaknya kak... Dan macam-macam lagilah. Terima kasih, kak. Hanya Allah yang mampu membalasnya.

Korang hadow jiran baik cenggitu? Hihihi. Pasti ada juga kan.


RESEPI CEMPEDAK GORENG RANGUP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

20 biji cempedak
1 cawan tepung goreng pisang segera
1/3 cawan tepung beras
1 cawan air
Sedikit garam
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara menyediakannya

Jom kita menggoreng. Jom


Isi cempedak


Di dalam mangkuk adunan, campurkan tepung goreng pisang segera, tepung beras dan sedikit garam.


Kacau rata dan sebati.


Adunan agak pekat jugalah supaya mudah disalut dengan cempedak. Pandai-pandailah korang ya.


Panaskan minyak yang banyak dan bolehlah menggoreng cempedak. Balikkan cempedak bila sudah masak.


Apabila sudah masak, angkat dan toskan minyaknya.

Teruskan menggoreng cempedak seterusnya sehingga habis.


Masukkan dalam pinggan hidangan.


Bersedia untuk dimakan. Ya ampunnnn sedapnya. Rangup. Manis pula. Isi pun tebal. Ditemani pula dengan teh o panas. Tak sedar dah habis sepinggan. Hihihi. Jemput makan kawan-kawan.

Bismillah