Antara kuih tradisi yang masih diminati ramai. Nak tahu cara nak bagi senang dan cepat siap?
Masakan Ringkas. Resepi Mudah. Rasa yang pasti Sedap. Berkongsi menu harian yang lazat dengan langkah bergambar.
Ahad, 7 November 2021
Pulut Panggang Inti Serunding
Sabtu, 6 November 2021
Brownies yang sangat sedap
Buat brownies semudah ABC. Hasilnya setaraf brownies di cafe terkemuka!
Dua tiga kali juga Mak Hencik cuba buat brownies kedut ni, yang ni dikira memuaskan. Jadi selama ni tak berapa nak jadi tu bukanlah salah resepi, tetapi kita sendiri yang tak reti. Hahahah
Hishhh .. jangan ketawa..
RESEPI BROWNIES KEDUT BADAM
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan A
1 cawan dark chocolate Beryl
125 gm mentenga
Bahan-bahan B
1 cawan gula perang
2 biji telur
Bahan-bahan C
1 cawan tepung naik sendiri
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu kecil garam
Semua bahan C diayak
Bahan hiasan
1/2 cawan badam slice, kalau tak ada tak payah bubuh☺️
Jom kita ke dapur.
Sebelum tu, kita buat persediaan sebelum memasak dahulu.
Memang ada kejadian kedut di sebalik badam slice.
Rasanya manis (boleh kurangkan sedikit sukatan lain kali), garing di luar dan chewy di dalam. Sedap!
Jemput makan semua..
Bismillah..
Tak sempat nak ambi gambar yang dipotong, kejap jer habis.
Ni buat lagi.. sedap!
Rabu, 3 November 2021
Laksa Goreng Oh Sedapnya
Laksa goreng.. Pelik ke?
Kalau belum pernah makan, memang agak pelik sebab laksa ni makan dengan kuah. Kuah lemak.. kuah utara.. kuah selatan..
RESEPI LAKSA GORENG
oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1/2 paket laksa kering, dicelur sehingga lembut.
5 ulas bawang putih, ditumbuk
2 sudu besar cili kering kisar, Mak Hencik guna sambal nasi lemak readymade
10 biji meatball, dipotong empat
3 batang sosej dihiris nipis
1 tangkai lada besar hijau, dipotong serong
3 sudu besar minyak untuk menumis
1 sudu kecil serbuk perasa megi
Garam dan sedikit gula.
Cara-cara membuatnya.
Jom kita memasak hari ni.
💟Laksa kering dicelur sehingga lembut. Kalau nak bagi cepat lembut, eloknya kita rendam dulu laksa kering tu dalam dua ke tiga jam. Nanti bila dah celur, kejap jer dia jadi lembut.
💟Dah lembut laksanya, keluarkan dari periuk dan toskan air.
💟Siapkan bahan-bahan lain seperti bawang putih tumbuk, cili kering kisar, lada besar potong serong, sosej dan meatball potong-potong. 😁😁😁
💟Mak Hencik gantikan cili kering kisar tu dengan sambal nasi lemak yang memang siap masak, disimpan dari peti sejuk. Memang lebih sedap rasa laksa goreng ni.
Bahan-bahan semua dah siap, jom mulakan..
💟Panaskan minyak, tumis bawang putih dan cili kering kisar atau sambal nasi lemak sehingga garing.
💟Masukkan meatball. Biarkan selama beberapa minit sambil dikacau.
💟Masukkan sedikit air sebab tadi Mak Hencik tengok dah kering sangat, takut hangus pula. Air dalam dua tiga sudu jer.
Pastu masukkan laksa yang ditoskan tadi. Gaul sehingga rata.
💟Eh eh lupa pula. Sekarang masukkan serbuk perasa megi, garam dan secubit gula untuk seimbangkan rasa. Kalau tak suka letak gula, takyah boh la ya.. ikut citarasa masing-masing 😁😁😁
💟Dah gaul rata, rasa pun dah sedap segala, bolehlah tutup api dan hidangkan.
💟Ni diaaa.. laksa goreng dah siap dah..
Jumaat, 29 Oktober 2021
Petua lembutkan daging
Nak makan masakan daging ni memang sedap, tapi kadang-kadang rasa frust sebab daging liat.
Apa kata kita cuba petua untuk melembutkan daging yang dikongsikan oleh Ameerah Md Isa ni.
Bagaimana caranya?
Ini ceritanya..
Tengah perap daging dengan soda bikarbonat untuk lauk tengahari. Tetiba perut berbunyi2. Belum breakfast rupanya. Amik la sikit daging yg tgh perap tu. Cuci bersih. Kisar bahan tumisan. Buat nasi goreng. Alhamdulillah.
Daging lembut. Takyah guna daging rimau melalak. Guna bahagian mana2 pun boleh jadi lembut. Yg penting, perap dulu dgn soda selama setengah jam. Pastu cuci sebelum masuk kuali. 😋
Haaa.. macamana..? Just perlu perap dengan soda bikarbonat jer..pastu bilas dengan air sebelum dimasak..👍👍
Ahad, 19 September 2021
Rojak Pasembur
Petang-petang macam ni mulalah terasa nak makan rojak pasembur. Sangat sedap jika ada ais kacang.
Cara buat cucur udang
Bahan-bahannya
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air (termasuk 1/4 cawan air udang dan sotong kisar tadi)
1 sudu kecil yis
Sedikit garam