Petang-petang macam ni mulalah terasa nak makan rojak pasembur. Sangat sedap jika ada ais kacang.
RESEPI ROJAK PASEMBUR
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan Kuah
💙1 biji bawang merah besar
💙5 ulas bawang putih
💙2 hiris halia
💙5 tangkai cili kering, dipotong, buang bijik dan gunting kasar. Jika nak pedas, tambah cili kering
Bahan bertanda 💙 digoreng dan toskan minyak
❤️1/2 cawan udang kertas
❤️1 potong sebesar ibu jari sotong kembang
Bahan bertanda ❤️ digoreng dan ditoskan minyak
4 cawan air
1 cawan kacang tanah tumbuk
5 keping biskut Marie, direndam dengan air sehingga hancur.
1/2 cawan atau secukupnya asam jawa
2 biji ubi keledek, direbus
1/2 cawan gula merah
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan pasembur
Telur rebus
Kentang rebus
Cucur udang
Cucur kelapa
Tauhu goreng
Timun disagat
Sengkuang disangat
Tauge dicelur
Cara-cara membuat kuah rojak pasembur
Jom..buat persiapan bahan dahulu.
Sebaiknya, sebelum buat kuah bancuh adunan cucur udang dan cucur kelapa dahulu.
Lepas tu rebus keledek dan ubi kentang serta telur.
Dalam dok merebus ubi bagai tu bolehlah goreng tauhu dan bahan-bahan yang perlu digoreng. Hi3. Ni cadangan jer..😝😝
Ubi keledek direbus, kemudian kisar dengan sedikit air. Ketepikan
Cili kering, bawang merah besar, bawang putih dan halia digoreng dengan minyak. Bila sudah garing angkat dan toskan.
Lepas tu kisar semua bahan tersebut sehingga lumat. Ketepikan.
Udang kertas dan sotong kembang juga digoreng dengan minyak. Dah garing angkat dan toskan.
Lepas tu kisar sehingga lumat bersama s cawan air. Asingkan 1/4 cawan untuk dibuat cucur udang Ketepikan.
Cara masak kuah pasembur.
💙Dalam periuk, masukkan 4 cawan air, ubi keledek kisar, cili kering-bawang kisar dan udang serta sotong kisar.
💙 Masukkan juga garam, gula, gula merah dan air asam jawa
💙 Biarkan sehingga mendidih.
❤️Bila mendidih masukkan biskut Marie yang telah hancur direndam air tadi. Kalau tak hancur, kena blend dulu sampai hancur supaya tekstur kuah jadi licin dan cantik.
❤️Masukkan juga kacang tanah kisar.
❤️Biarkan mendidih seketika.
💙Bila rasanya dah sempurna, bolehlah tutup api dan angkat
💙Rasa kuah rojak pasembur yang sedap mestilah seimbang dari segi rasa masam, masin, manis dan pedasnya. Sesuaikanlah ikut citarasa.
💙Dah masak kuah, bolehlah tutup api. Ketepikan
Cara buat cucur udang
Bahan-bahannya
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air (termasuk 1/4 cawan air udang dan sotong kisar tadi)
1 sudu kecil yis
Sedikit garam
❤️Semua bahan dibancuh dan tutup dengan kain. Perap lebih kurang 20-30 minit sebelum digoreng.
Cara buat cucur kelapa.
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 cawan kelapa parut putih
Sedikit garam
💙Semua bahan dibancuh, diperap 20 minit sebelum digoreng.
💙Cucur kelapa yang rasanya lemak-lemak masin.
💙Potong kasar untuk dihidangkan.
❤️Cucur udang yang kembung menawan.
❤️Potong kasar sebelum dihidangkan.
🎉Sagat timun dan sengkuang. Tauge dicelur sekejap.
🎉Ubi kentang rebus dikupang kulit dan digoreng sebentar kemudian dipotong dadu.
🎉Tauhu digoreng dan dipotong
🎉Cucur kelapa dpotong
🎉Cucur udang dipotong
🎉 Masukkan setiap bahan sikit-sikit ke dalam pinggan, lepas tu curahkan kuah rojak. Siap untuk dimakan.
🎉 Bismillah