Selasa, 23 Oktober 2018

Biskut Samperit Dahlia Tanpa Telur sukatan cawan

Selain Hari Raya, kita juga boleh buat biskut ni sebagai kudapan.. atau sebagai buah tangan untuk majlis kenduri-kendara.



Ada banyak resepi samperit nih. Samperit susu, samperit cheese, samperit pandan dan samperit klasik. Sukatan dan bahan-bahan yang digunakan juga ada sedikit perbezaan, tapi yang penting ia adalah SAMPERIT! 😂😂😂

Resepi ini pula Mak Hencik ambil dari blog Cik Matahari. Asalnya dari sukatan metrik, tapi oleh kerana Mak Hencik kurang rajin dalam timbang-menimbang, Mak Hencik tukar ke sukatan cawan.

Pada tekak Mak Hencik ni rasanya sedap dan berderai bila masuk dalam mulut. Entahlah kalau korang tak suka.. ✌✌


Biskut Samperit Dahlia Tanpa Telur
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

250g mentega
1 cawan gula kastor, kurangkan 1 sudu besar sebab rasa cam manis kalau setengah cawan penuh.
1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawan tepung jagung
1 1/2 cawan tepung red rose, kalau xde boleh jer ganti dengan tepung gandum ,( kalau lembik tambah lagi 1/2 cawan)
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara membuatnya

Jom mengukis!


Di dalam bekas yang sesuai, masukkan gula kastor, mentega dan esen vanila.


Mula-mula gaul guna sudip dahulu. Bila sudah agak sebati, baharulah guna jari-jemari kita.


Ia akan jadi macam di atas 👆👆. Jangan risau, teruskan sahaja usaha menguli.


Akhirnya adunan akan menjadi seperti di atas. 👆👆


Sediakan senjatanya. 😂😂😂 Acuan pecah 6, pecah 7, 8 hingga ke 15. Pilihlah yang mana suka. Untuk hari ini, Mak Hencik pilih acuan paling murah seperti gambar di atas.


Walaupun guna acuan murah, tapi cantiklah juga samperit kita ni.. 😂😂😂


Bakar pada suhu 170° selama 15-20 minit, atau ikut ragam oven masing-masing.

Tips: kata orang yang biasa buat biskut ni, supaya kelopaknya tak jatuh kita kena biarkan dulu dalam 15 ke 30 minit sebelum dibakar.


Bila dah masak, keluarkan dari oven. Sejukkan dahulu sebelum dimasukkan ke dalam balang kedap udara.


Yang 👆👆 nak bawa ke ofis. Pindahkan dari balang ke bekas cute nih. Berderai..

Jom menikmatinya..

Bismillah..

Ahad, 21 Oktober 2018

Tom Yam Kupang dan Seafood

Hari ini kita masak tom yam kupang. Pernah makan? Jom ler kita cuba..




Kupang tu Mak Hencik jumpa di pasar pagi Ahad, RM10 sekilo. Kata si penjual, kupang ni dia ambil dari Johor. Kami pun dah lama tak makan kupang, jadi kami pun beli sekilo.



Setengah kilo, sudah selamat dimasak sambal bertelur. Tinggal lagi setengah kilo tersimpan elok dalam peti ais. Nak masak apa ya? Pak Hencik minta buatkan tom yam. Syukur.. senang nak buat. Kalau cakap, suka hati awak laa. Haaa.. yang tu buat kutergaru-garu kepala yang tak gatal.



Resepi Tom Yam Kupang dan Seafood
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1/2kg kupang, direndam air, dibasuh bersih dan ditoskan airnya.
4 ulas bawang putih, diketuk
5 biji cili padi, atau secukupnya, diketuk
2 batang serai, diketuk
5 cawan air atau secukupnya
1 biji tomato, dibelah empat
5 batang daun ketumbar dipotong kasar. (Ku tak ada, jadi ku tukar dengan daun sup)
1 sudu besar jus limau nipis
2 sudu besar paste tom yam
1 biji bawang besar Holand, dipotong wedges
1/2 - 1 sudu kecil serbuk cili, untuk beri warna merah sedikit.
5 helai daun limau purut, diramas sedikit.
Sedikit minyak untuk menumis
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

Hiasan
Bawang goreng
Hirisan daun sup

Cara-cara membuatnya

Jom jom.. jom memasak



Kupang direndam dalam air dahulu supaya bendasing yang ada di dalamnya keluar. Lepas tu kita basuh bersih dan toskan airnya.



Seafood pilihan hari ini, yang mana ada dalam peti sejuk. Ada udang dan sotong sahaja. Ketam tiada. Kalau ada boleh masukkan sekali, lebih sedap!



Bawang putih, cili padi secukup pedas yang disukai, serai, daun limau purut, tomato dan bawang besar Holand.



Langkah 1
Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang putih yang diketuk. Masukkan sekali cili padi yang juga diketuk.



Langkah 2
Bila bawang putih sudah keperangan, tuang air perlahan-lahan. Hati-hati ya.



Langkah 3
Kemudian masukkan paste tom yam, tomato dan serai.



Daun ketumbar dipotong kasar. Tapi Mak Hencik guna daun sup jer.. Lebih 'kick' kalau guna daun ketumbar tau..



Langkah 4
Bila sudah mendidih, masukkan daun ketumbar diikuti oleh kupang. Biarkan kuah terus mendidih sehingga kupang terbuka sedikit.



Langkah 5
Kemudian, masukkan udang dan sotong. Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa serta sedikit jus limau nipis dan daun limau purut

Nampak pucat pula tom yam kita hari ini, jadi  Mak Hencik masukkan 1 sudu kecil serbuk cili.



Langkah 6
Biarkan sehingga kuah mendidih buat seketika. Akhir sekali masukkan bawang besar Holand. Kemudian bolehlah tutup api. Siap!



Langkah 8
Masukkan ke dalam mangkuk hidang. Taburkan daun sup dan bawang goreng. Wahhhh... tak sabar nak menjamu selera.



Hidangan kita hari ini. Tom yam kupang, ayam sos black pepper, pucuk paku goreng udang kering, ikan rebus goreng, petai celur dan sambal lada tiada belacan.

 Jemput makan kawan-kawan semua..

Bismillah..

Isnin, 15 Oktober 2018

Kari Ikan Merah yang Sedap

Lama tak mengari.. terutamanya kepala ikan. Rasa kari ni memang sedap sangat, cara buat pula sangat ringkas. Sesuai ler dengan den yang agak 'rajin' ni. 😂😂😂



Balik kerja petang semalam sempat singgah sekejap di kedai Acheh. Ambil ikan kembung tiga ekor untuk digoreng nanti. Harga sekila rm16. Tiga ekor harganya rm8.

Nampak ikan jenahak dan ikan merah, segar lagi. Ikan jenahak rm36 sekilo, manakala ikan merah rm32 sekilo. Mak Hencik pun ambil ikan merah seekor sebab ikan jenahak tu besar sikit, takut tak habis pula. Harga rm23 seekor. 🐳 tapi berbaloi.. sedappp..



Resepi Kari Ikan Merah yang Sedap
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 keping ikan merah
1 biji bawang merah besar saiz sedang, dihiris
1 biji bawang putih, dihiris
2 hiris halia, dimayang
3 sudu besar membukit serbuk kari ikan, dicampur dengan sedikit air
4 cawan santan
1 biji tomato, dibelah empat
5 biji bendi
1 tangkai lada hijau
Sedikit daun kari
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak masak untuk menumis

Cara-cara menyediakannya

Jom.. jom.. mengari kita hari ini..



Serbuk kari dibancuh dengan sedikit air.



Bendi dipotong kepala dan ekor.



Bahan-bahan hiris, lada hijau, tomato dan daun kari.



Langkah 1
Panaskan minyak dan tumis bahan hiris. Kacau seketika sehingga keperangan.



Langkah 2
Masukkan bancuhan serbuk kari. Kacau sehingga kering.



Langkah 3
Masukkan kepingan ikan merah. Kacau lagi.



Langkah 4
Masukkan santan. Kacau seketika. Biarkan sehingga kuah mendidih.



Langkah 5
Bila kuah sudah mendidih, masukkan air asam jawa. Masukkan juga garam dan gula secukup rasa.



Langkah 6
Semasa kuah tengah menggelegak itu juga kita masukkan bendi, tomato, daun kari dan lada hijau. Biarkan ia terus menggelegak sehingga bendi masak dan kuah pekat sedikit.



Langkah 7
Bila kari kita sudah masak, rasanya pun boleh tahan aummm sedapnya, boleh matikan api dapur.



Langkah 8
Hidangkan dalam mangkuk. Wahhh! Banyaknya kuah.. tenggelam ghaib si ikan merah.. 😂😂 Den ler dalam keluarga penggemar makan nasi berkuah banjir..😂😂😂

Jemput makan..

Bismillah..

Ahad, 14 Oktober 2018

Resepi Karipap Pusing

Nampak cantik ajer ku tengok karipap pusing ni yang orang lain buat. Kalau aku buat sendiri cantik juga ke tidak? Jom kita cuba buat.. Ermmm.. nampaknya Mak Hencik kena praktis lagi dengan lebih tekun nii.. 😅😅😅



Tak apa nanti lain kali kita buat lagi. Mudah-mudahan hasilnya akan berubah.. berubah menjadi bertambah cantik. Jangan pula berubah menjadi bertambah buruk pula.. hihihi

Practice makes perfect! 💪💪💪💪


RESEPI KARIPAP PUSING
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi :  FB Mas Cotek

Bahan-bahan

Doh A iaitu doh tepung

2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
1/4 cawan minyak masak - dipanaskan
1/2 cawan air

Doh B iaitu adunan minyak

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan marjerin
2 sudu besar shortening

Cara-cara membuatnya

Jooooommmmmmm...


Mula-mula kita buat intinya dahulu.

Bahan-bahan inti kentang

5 biji kentang dipotong dadu dan direbus sehingga empuk. Toskan air.
1 cawan ayam cincang
1 biji bawang merah besar, dihiris
1 biji bawang putih, dihiris
1 hiris halia, dimayang halus
3 sudu besar rempah kari daging
3 tangkai daun sup, dihiris
1 cawan air
1 ketul kiub ayam
Sedikit tepung gandum
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara membuatnya

1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia. Kacau sehingga kekuningan.

2. Masukkan bancuhan serbuk kari. Kacau seketika sehingga air kering.

3. Kemudian masukkan isi ayam atau daging, jika suka. Kalau tak suka tak payah bubuh. Kacau rata.

4. Masukkan air. Masukkan bahan perasa seperti garam dan gula. Masukkan juga kiub ayam yang dihancurkan. Kacau sekali-sekala.

5. Apabila kuah sudah pekat, masukkan daun sup. Kacau lagi.

6. Akhir sekali tabur tepung gandum untuk memekatkan inti. Sebelum tu, cuba rasa dulu inti kita tu. Nak manis ke.. Nak masin ke.. Nak pedas ke..

7. Dah siap, tutup api.

8. Sejukkan..

Sekarang jom buat kulitnya pula..


Buat adunan B iaitu adunan minyak. Masukkan semua bahan dan gaul sebati.


Buat adunan A iaitu adunan tepung. Gaul semua bahan sehingga membentuk adunan yang lembut.

Sebenarnya nak buat yang mana dulu tu tak kisah pun.. asalkan ada dua adunan tu, minyak dan tepung.


Bulatkan 6 biji adunan minyak.


Bulatkan 6 biji adunan tepung.


Ambil sebiji adunan tepung, leperkan sedikit dan masukkan adunan minyak.  Tutup cantik-cantik supaya tidak terbuka dan gentel bulat.


Buat sampai habis.


Ambil sebiji bebola, leperkan dan gelek sehingga nipis. Kemudian sapu di atasnya sedikit air menggunakan berus.


Lepas tu gulung.


Ini yang baru siap gulung.


Ambil yang kita siap gulung tadi dan leperkan sedikit. Tekan-tekan sikit guna tangan jer.


Gelek lagi supaya nipis. Sekali lagi sapukan air dengan berus di atasnya.


Kemudian gulung.


Ini yang sudah siap gulung. Buat semua ya.


Ini enam gulung dari enam biji bebola.


Ambil satu gulung dan potong 5 hingga 7 keping. Mak Hencik buat 5 potong sebab nak tebal sikit.


Mak Hencik potong semua sekali enam-enam gulung tu.


Ambil sekeping. Penyekkan sikit guna tangan supaya senang digelek.


Gelek sikit mengikut ketebalan yang dikehendaki.


Letakkan inti.


Sapu sedikit air di tepinya kemudian tutup karipap.


Kelim tepinya. Siap sebiji.


Ni proses nak bagi cepat siap. Gelek banyak-banyak, kemudian susun dan letak inti. Sapu air tepinya, tutup karipap dan kelim. Buat sampai habis.


Seterusnya panaskan minyak dan gorenglah sehingga warna bertukar ke warna keperangan atau sehingga masak.


Angkat dan toskan minyak. Dapat banyak biji juga. Jadi, Mak Hencik goreng separa masak. Nanti masukkan dalam bekas plastik dan bekukan dalam peti sejuk.


Yang 👆👆 pula untuk kita mengisi tembolok kita sendiri.. 😅😅

Jemput makan kawan-kawan..

Bismillah..