Rabu, 15 Ogos 2018

Apam Pisang Mudah Sangat

Resepi apam pisang yang sungguh mudah. Kalau tak percaya, cubalah!


Lamanya tak buat kuih, bisik hati kecil ini. Kebetulan pula ada pisang lebu (masak ranum dan lebam) dalam peti sejuk. Di wall FB pula lalu-lalang resepi apam pisang. Jadi bolehlah dikatakan ilham dari Allah untuk buat kuih ini.. He he he



Buah pisang ni kalau tiada, sibuk nak pergi membelinya. Nak buat makanlah, nak buat stoklah.. Bila dah ada pisang nih, hanya dimakan sebiji dua sahaja. Lepas tu tersadai dalam peti ais. Dari segar lama-lama jadi lebu atau masak ranum..



RESEPI APAM PISANG
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal :  FB Azlina Ina Fan

Bahan-bahannya

*2 cawan tepung gandum
*1 sudu kecil baking powder
*2 sudu kecil soda bikarbonat
Bahan bertanda * diayak

**1 cawan gula pasir
**1 cawan minyak masak
**1 cawan pisang lenyek sedikit - diperap setengah jam supaya urat cantik. Tapi ku tak perap pun. Huhu
**1 sudu kecil esen vanila
**2 sudu besar serbuk Milo - jika suka. Tak suka tak payah
**3 biji telur
**1 sudu kecil jus limau - tak letak pun..
** sedikit garam
Semua bahan bertanda ** dikisar.

Cara-cara menyediakannya.

Moh ler kita..



Mula-mula lenyek pisang sehingga hancur. Sukat sebanyak 1 cawan. Kalau rasa pisang tu tak hancur lagi, ha.. Campak jer dalam mesin pengisar.



Kemudian kisar pisang tadi, gula, telur, milo jika suka, jus limau, sedikit garam dan esen vanilla. Agak-agak gula tu separuh hancur jer.



Lepas tu tuang bahan kisar bersama pisang tadi ke dalam bekas yang mengandungi tepung gandum yang telah diayak dengan baking powder dan soda bikarbonat. Gaul sehingga sebati. Guna sudip jer.. lepas tu biar kat situ sekejap.. Kita urus acuannya pula.



Acuan tu kita carilah yang sesuai dengan jiwa raga kita.Kita selongkarlah kabinet dapur kita.. cari.. cari.. cari kat mana ler ku letak acuan-acuan tu semua.. maklumlah kita buat kuih ni setahun atau dua tahun sekali. 

Dah kita jumpa acuan tu, tengok keadaan fizikalnya. Pastikan bersih, suci dan murni. Kalau ada tanda-tanda dinodai oleh haiwan-haiwan nakal, maka wajib atas kita untuk membasuh dan membersihkannya..lepas tu, kita oles acuan dengan minyak masak.

Tips Mak Hencik : simpan acuan yang telah dibersihkan dan dikeringkan dalam bekas plastik tertutup. Keadaannya akan kekal bersih, suci dan murni. Eke ke ke ke..



Lepas tu masukkan bahan yang digaul tadi. Pandai-pandailah nak guna apa. Janji masuk elok dalam acuan dia. Heeeee



Pasanglah api pengukus. Mak Hencik set timer 20 minit. Mak Hencik letak aluminium foil kat atas apam supaya tidak terkena wap air yang menitis..



Owhhh.. Nampak apam dah kembang tu. Owhhh.. So sexy!



Bila sudah masak, tutup api. Buka penutup pengukus. Selak aluminium foil tadi. Eiiii..geram pula nengoknya.



Uish! Cantik sangat kejadian kamu.. Semuanya kembang dan menonjol dari acuan. Suka! suka! suka! 

Cuba tengok awak punya apam pisang tu.. sama kan kejadiannya..!



Bila sudah sejuk sikit, keluarkan dari acuan dan masukkan ke dalam piring hidang. Sedia untuk dijamu..

Bismillah..

Sabtu, 4 Ogos 2018

Bihun Goreng Putih

Sedapnya! Peminat bihun jangan ketinggalan menikmatinya. Adakah anda orangnya?


Ingatkan tadi nak keluar bersarapan di luar. Selepas subuh asyik dok menyembang dengan suami, tak sedar waktu dah berganjak ke pukul lapan pagi.
Uiiii lamanya membawang... Hi3

Lepas tu rasa malas pula nak keluar. Hujan pula turun rintik-rintik membasahi bumi. Lagi ler rasa malas berganda dua nak keluar. Akhirnya buat keputusan untuk memasak ajer lah sendiri.. Sekali-sekala boleh lah kan..



BIHUN GORENG PUTIH YANG MUDAH DAN SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 1/2 keping bihun - direndam sekejap dalam air
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 biji bawang merah - dihiris nipis
2 biji lada hijau - dipotong serong. Kalau nak pedas tukar dengan cili padi secukupnya.
4 batang sosej - dhiris nipis
1 ketul kiub ayam
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar
1/2 susu kecil serbuk lada sulah
1 susu besar sos tiram
2 cawan air atau secukupnya
Sedikit karot - dipotong halus
Sedikit kobis - dipotong kecil
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis

Hiasan
Hirisan daun sup
Bawang goreng



Cara-cara menyediakannya

Jom..



Sediakan bawang putih dan bawang merah hiris, sayuran yang disukai, cili hijau dan sosej.

Kalau nak pedas, tambahlah cili padi 7-8 biji dan ketuk.

Sosej tu pun boleh tukar ke udang, sotong ayam atau daging. Pendek kata, letak jer la apa-apa yang kita suka. Sebab kita jugalah yang akan membelasahnya nanti... Hahaha



Bihun direndam dalam air sekejap, dalam 10 minit gitu. Lepas tu bilas dan toskan air nya.

Ini kes terdesak nak cepat. Tapi okey apa.



Mula-mula panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Kemudian masukkan cili hijau. Godek-godek sekejap.



Masukkan pula sosej. Kacau seketika sehingga masak.



Lepas tu masukkan air pulak. Agak-agaklah ya nak masukkan banyak mana. Mak Hencik masukkan dua cawan.

Sambil menunggu air mendidih tu, kita campak seketul kiub ayam, sedikit garam, gula dan sos tiram. Garam tu jangan banyak sangat sebab kiub ayam sudah ada rasa masin. Kacau-kacau sikit.



Bila air sudah mendidih, masukkan sayuran kita seperti karot dan kobis. Masukkan juga bihun yang ditoskan tadi.



Kacau sehingga rata. Kalau korang suka bihun yang panjang-panjang, gaullah dengan lemah-lembut dan lemah gemalai. Dalam kes korang suka yang patah-patah dan pendek-pendek, bolehlah korang gaul dengan gagah perkasa.

Haaa.. Janji bihun kita digaul rata dan sebati serta sedap rasanya.

Akhir sekali, tabur serbuk lada hitam dan serbuk lada putih. Gaul lagi sehingga rata.
Bila sudah rata, bolehlah angkat dan masukkan ke dalam pinggan hidang.

Hiaskan dia dengan daun sup hiris dan bawang goreng..💚💛💜💖💕



Sudah siap. Yeayyy! Marilah kita bersarapan.

Bismillah..

Khamis, 19 Julai 2018

Seri Muka Durian yang Sedap

Kegemaran seisi keluarga. Pilihan peminat durian. Sungguh sedap! Adakah ia pilihan anda juga?


Petang semalam pergi ke Mantin, ke pasaraya Zeemart untuk mencari bekalan bahan basah. Sambil-sambil itu kita meninjau deretan gerai tepi jalan yang menjual buah durian.

Harga durian kampung rm4 - rm7, udang merah, D24, D 101 rm10 -15 bagi setiap kg. Barulah boleh beli durian dan makan puas-puas..


SERI MUKA DURIAN
Oleh Dapur Cempakasari
Terima kasih penyumbang resepi yang sedap ini..

Bahan-bahan

Lapisan bawah

2 1/2 cawan beras pulut - direndam 15 minit
3 cawan Santan cair
Sedikit garam

Lapisan bawah

2 cawan Santan pekat
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung kastard
1 cawan isi durian
1 cawan gula ( kalau tak suka manis, kurangkan)
1 biji telur
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara membuatnya.

Jom kita ke dapur..


Mula-mula kita basuh bersih beras pulut dan rendam beras pulut dalam 15 minit kalau ikut resepi. Tapi Mak Hencik rendam tak tahu berapa puluh minit. Hahaha. Sebab lepas rendam tu pergi kenduri cukur jambul rumah jiran.


Sediakan acuan. Acuan 10x10 disapu sedikit minyak Dan dialas dengan plastik. Ketepikan.


Beras pulut yang direndam tadi dikeluarkan air rendaman.


Masukkan santan cair dan sedikit garam. Kacau rata.


Kemudian, masukkan beras pulut bercampur santan tadi ke dalam acuan. Ratakan elok-elok.


Lepas tu masukkan ke dalam pengukus dan kukuslah selama 20 minit. Biarkan jer dia sehingga masak.

Sementara itu kita buat lapisan bawah pula.


Ambil sebuah bekas yang sesuai, masukkan Santan pekat, air, gula, tepung gandum, tepung kastard, telur dan sedikit pewarna kuning telur. Kacau sehingga sebati menggunakan whisk.

Masukkan isi durian dan kacau lagi. Eh eh isi durian ni bertali-tali dan berbintil jadinya. Tak boleh jadi nih. Tak berseri nanti Kuih seri muka durian kita nanti!

#cara mudah : campur semua bahan dan kisar. Hahaha. Naper la nak susahkan diri..


Tuang bancuhan tepung dan durian yang dikisar tadi dalam kuali. Buka api dan kacau sekejap jer sehingga naik wap. Tutup api. Tak perlu sampai pekat tau. Ketepikan.


Pulut pun sudah masak, keluarkan Dari pengukus.


Tekan-tekan pulut kita tu sehingga padat.


Kemudian, letak semula di dalam pengukus.


Tuang bancuhan tepung dan durian dari kuali tadi.


Tutup acuan dengan aluminium foil supaya air kukusan tidal menitik masak ke dalam seri muka kita supaya kekal serinya. He he
Kukus selama 20 minit.


Apabila sudah masak, buka aluminum foil Dan kukus lagi selama 5 minit supaya bahagian atasnya betul-betul kering Dan lambat basi.


Sudah masak, tutup api. Haaaa.. Inilah hasilnya. Tunggu dulu sehingga betul-betul sejuk barulah boleh dipotong dan dimakan.

Tak sabar ke?

Memang ler.. Bau doyan ni mencabar Senah oii..

Bismillah..

Selasa, 3 Julai 2018

Udang butter Telur masin

Walau rupa mu tak lawa, nampak berselerak dan tidak kemas, kamu tetap menang di bahagian rasa. Masakan ini memang sesuai untuk udang. Sedap oii!



Kebelakangan ini, harga udang agak murah. Sekilo udang boleh dibeli dengan harga kurang rm30. Ada tu sampai rm26 sekilo dengan saiz yang agak besar juga.


Kita pun apa lagi.. Naik geram ler kalau tengok saiz udang gaya gitu dan kena pula dengan harganya yang berpatutan. Boleh masak udang butter ni dan makan puas-puas.


RESEPI UDANG BUTTER TELUR MASIN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

15 ekor udang saiz besar - digoreng sekejap dengan minyak penuh
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 biji bawang merah besar - dihiris nipis
1 biji lada hijau - dipotong serong
2 biji cili padi (tambah kalau nak pedas) - dipotong serong
3 tangkai daun kari
1 sudu besar butter
1 biji telur masin - direbus dan dihancurkan
1 cawan susu cair @ susu sejat
1 cawan air
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara memasak

Jom ler..


Udang disiang suka hati koranglah nak siang macammana pun. Basuh bersih dan toskan airnya.

  
Panaskan minyak dan goreng udang. Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak.



Telur masin direbus dan diambil isinya.


Penyek-penyekkan guna sudu atau apa-apa alatan yang sesuai dengan jiwa raga korang. Resepi asalnya ambil telur kuning jer, tapi sayang pula nak buang telur putih. Jadi, ambik jer la semua. Hahaha


Langkah 1
Panaskan sedikit minyak lebihan goreng udang tadi dengan 1 sudu besar butter. Tumis bahan hiris seperti bawang putih, bawang merah, lada hijau dan cili padi sehingga layu.


Langkah 2
Kemudian masukkan daun kari. Kacau seketika.


Langkah 3
Masukkan pula susu sejat dan air. Masukkan kiub ayam, serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam. Tunggu sehingga kuah mendidih.


Langkah 4
Apabila kuah sudah mendidih, masukkan udang yang digoreng tadi.


Langkah 5
Masukkan pula telur masin hancur.


Langkah 6
Kacau rata dan rasakan kuahnya. Mak Hencik tak letak garam atau gula. Cukup dengan rasa masin dari kiub ayam dan telur masin. Korang adjust lah ikut selera masing-masing ya..


Langkah 7
Bila sudah masak, tutup api. Hidangkan dalam mangkuk. Sedia untuk dimakan..

Bismillah..