Isnin, 7 Oktober 2019

Pau Ayam Kentang Gebu

Gebu.. Gebu.. Gebu.. Menikmati pau  yang gebu adalah satu kepuasan.. !


Pau ayam ke.. Pau daging ke.. Kari, rendang, blackpepper adalah kegemaran ramai orang. Begitu jugalah keluarga Mak Hencik. Suka jugalah makan pau.

Kalau buat sekali mesti ada  lah lebihannya. Jadi kita simpan pula dalam peti sejuk.  Kita sejuk- bekukan. Nanti bila kita nak makan,kita masukkan sahaja ke dalam pengukus dan kukus semula dalam 5-10 minit. Selepas itu bolehlah kita menikmati pau hot-hot.



PAU AYAM KARI
Oleh Dapur Cempakasari
(menghasilkan 24 biji pau saiz besar)

Bahan-bahan Pau

5 cawan tepung gandum
2 sudu besar shortening
5 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar bread softener
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar cuka

Larutan Yis
2 sudu besar yis segera
2 sudu besar gula
1 1/4 cawan air suam
Semua bahan di atas dicampur dan dikacau kemudian dibiarkan sehingga kembang.

Bahan-bahan Inti Ayam Kentang Perisa Kari

5 biji ubi kentang saiz besar, dipotong dadu
2 biji bawang putih, dicincang
1 biji bawang merah besar, dicincang
5 sudu besar serbuk kari ayam
1 ketul kiub ayam
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
7 sudu besar gula atau secukup rasa
6 batang daun sup, dihiris kasar
Sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara membuatnya


Moh ler kita ke dapur..

Mula-mula sekali kita sediakan inti pau dahulu. Hari ini kita buat inti ayam kentang perisa kari.



1. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan.

2. Masukkan kentang dan secawan air. Gaul sehingga rata.

3. Masukkan garam, gula dan kiub ayam. Gaul lagi sehingga rata.

4. Bila sudah hampir kering, masukkan daun sup dan gaul lagi sehingga rata.

5. Bila sudah kering elok, bolehlah tutup api. Sejukkan.

Tips: kalau nak cepat kering, masukkan sedikit tepung gandum.


Cara Buat Pau

Marila kita menguli.. Jom! 


Mak Hencik guna bahan di atas. Pau akan berwarna putih sedikit berbanding jika guna minyak. Tapi putih tu tidak lah seputih yang dijual di kedai. 😂😂😂



Langkah 1
Di dalam bekas yang sesuai, campurkan 1 1/4 cawan air, 2 sudu besar gula dan 2 sudu besar yis. Biarkan ia kembang dan berbuih. Ia akan mengambil masa 15-30 minit, terpulang kepada keaktifan yis.



Langkah 2
Di dalam bekas yang sesuai, masukkan  semua bahan pau kecuali cuka. Gaul sehingga rata guna jari. 




Langkah 3
Kemudian buatkan lubang di tengah ya dan tuang larutan yis. Masukkan cuka. Gaul dan ulilah sehingga rata dan adunan tidak melekat di tangan. 



Langkah 4
Tutup bekas yang mengandungi adunan pau tadi dengan kain yang sesuai. Biarkan ia kembang. Mungkin ambil masa paling cepat 30 minit.



Langkah 5
Bila adunan pau sudah kembang, buka kain penutup dan tumbukkan adunan biar dia keluar angin.



Langkah 6
Bentukkan bulat sebesar bola ping pong. Kalau rajin timang supaya dapat saiz yang sama.



Ambil sebiji adunan dan isikan dengan inti.



Tutup semula dengan kemas.



Alas bawah pau dengan kertas baking  yang dipotong kecil. Susun di dalam dulang.



Buat sampai habis.. Dan tunggu sehingga pau kembang sekali ganda sebelum kita kukus dia..



Langkah 7
Bila pau sudah kembang sekali ganda, masukkan ke dalam dulang. Susun biar ada jarak kerana pau akan mengembang lagi apabila dikukus.

Langkah 8
Masukkan ke dalam pengukus dan tutup pengukus dengan tudung yang dibalut dengan kain supaya air tidak menitis jatuh ke atas pau. Timer 15 minit sahaja.

Kalau nak frozen, Kukus 10 minit sahaja.



Langkah 9
Bila sudah masak, keluarkan dari pengukus. Tengoklah. Pau sudah mengembang dan bercantum sesama sendiri.



Sedia untuk dinikmati..

Jemput makan semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan