Isnin, 21 Oktober 2019

Biskut Tat Nenas

Gebu, tidak berderai, lembut dan lemak. Oh! Saya suka.

Adakah awak sama macam saya? 


Rasa masam manis jem nenas pun punyalah sedap. Padahal jem nenas tu bukan kubuat.. ku beli jer.

Alamak! Tercakap pula. Bocor rahsia.. 😂😂😂



Kebetulan petang tadi singgah di kedai bakeri sebab nak beli bread improver. Tiba-tiba ternampak jem nanas. Dan tiba-tiba I rasa teringin nak makan tat nanas. Ish! Mengidam ker I ni?! 😜😜😜



RESEPI TAT NENAS
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : FB Azlina Ina Fan

Bahan-bahan

250 gm mentega
3 sudu besar susu pekat manis
3 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
Sedikit pewarna kuning

Hiasan

1 biji putih telur dicampur dengan beberapa titis pewarna kuning

Cara-cara membuatnya

Jom kita buat tat nanas..  Sekejap nenas.. Sekejap nanas.. Yang mana satu betul nih?!



Jem nenas tu kita gentel siap-siap supaya mudah dan cepat proses membuatnya nanti.



Dalam bekas yang sesuai, masukkan satu ketul mentega, 3 sudu besar susu pekat manis, 1 biji kuning telur, 2 sudu besar minyak sapi dan 1 sudu kecil esen vanila. Kacau sehingga rata. Guna sudip ya. Tak payah susah-susah pakai mixer bagai.



Bila sudah rata, masukkan pula 2 sudu besar tepung jagung dan 2 sudu besar tepung kastard. Kacau rata.

Kemudian masukkan 3 1/2 cawan tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau lagi sehingga rata. Bila sudah berat, guna jari pula untuk mengadun.



Adunan Mak Hencik tadi lembik sikit,  Jadi Mak Hencik tambah sedikit tepung gandum. Kalai dah elok adunan, jangan tambah dah ya. Adunan jangan keras ya nanti bengkak pula jari nak menekan.



Acuan yang digunakan. Acuan plastik jer. Itu pun kakak yang bagi. 😁😁😁



Ambil sikit adunan, masukkan dalam acuan dan tekan. Buat panjang-panjang sikit agak-agak boleh gulung. Heeeee

Lepas tu letak jem nenas yang digentel di atasnya dan gulung.



Dapatlah dua dulang tapi satu penuh dan satu lagi suku penuh jer.



Telur putih dicampur dengan pewarna kuning sebagai hiasan.

Masa ni boleh panaskan oven 180 C selama 10 minit.



Sapu putih telur tadi di atas tat nenas.



Bakar dalam oven 180 C selama 20 minit atau ikut oven masing-masing



Bila sudah masak, keluarkan dari oven.



Sejukkan sebentar sebelum di masukkan ke dalam balang.



Simpan dalam balang atau bekas kedap udara.

Jom menikmatinya sambil tengok TV.

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan