Jumaat, 11 Oktober 2019

Laksa Penang yang mudah dan sedap

Cara penyediaan yang mudah dan ringkas. Rasa yang semestinya sedap dan lazat! 😋😋😋


Betul ke ni laksa Penang? Ker laksa utara? 🤔🤔🤔

Sebenarnya Mak Hencik tak tau betui kaa laksa yang Mak Hencik masak ni laksa Penang. Laksa Kedah ada ke? tu yang mana pulak? Laksa Perglih?


Yang pasti depa semua tu laksa utagha.. Yang pasti depa semua tu sedap-sedap belaka.. Adoii merecik ayaq liuq oiii..! 😁😁😁

Atau kemungkinan juga laksa-laksa tu lebih kurang sama sahaja. Cuma ada beza sikit-sikit. Apa beza sikit-sikit tu ya? Pegawai penyiasat.. Tolong pi siasat sat. 😎😎😎


LAKSA PENANG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 bungkus laksa kering - direndam dan direbus.
4 ekor ikan sardin saiz XL - direbus, diasingkan isi dan tulang.
1 liter air
1 liter air - untuk blend isi ikan dan bawang
2 biji bawang putih - dikisar
1 biji bawang merah besar - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
1 inci belacan - dikisar (saya tak letak)
2 keping asam gelugur
10 batang daun kesum
1 kuntum bunga kantan - di belah enam
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Bahan-bahan ulaman

Timun - disagat
Daun salad - dihiris kasar
Daun salom - dihiris halus
Lada merah - dihiris serong
Cili padi - dihiris halus
Telur rebus - di belah dua
Limau kasturi - di belah dua

Cara-cara menyediakannya

Mohler kita ke dapur..


Langkah 1
Rendam laksa kering sehingga dia menjadi lembut sedikit.


Rebus laksa sehingga lembut dan masak.

Mak Hencik rebus laksa sekali dengan telur. Telur tu basuh bersih-bersih dahulu tau. Ini stail masakan rimba. Kihkihkih

Kalau geli kata kulit telur tu berkuman berbakteria bagai, rebus lah asing tapi jangan mengecam cara orang lain masak.  Okey?


Apabila laksa sudah masak, keluarkan dan toskan airnya.

Cara menyediakan kuah laksa



Ikan sardin direbus dengan garam dan asam gelugur atau asam keping secukup rasa.

Kalau nak guna ikan jenis lain pun boleh..

Ikan tu kita asingkan tulang dengan isinya. Isi tu kita kisar dengan air. Tulang ikan dan kepala ikan tu pun kita kisar juga dan tapis. Ambil airnya.


Bahan-bahan utama seperti bawang putih, bawang merah, cili kering, daun kesum dan bunga kantan.
Jangan lupa belacan ya!


Kisar bawang putih, bawang merah, cili kering dan belacan sehingga hancur.

Okey.. Bila semua bahan kisar dah siap sedia, jom lah kita memasak.


Mula-mula kita masukkan 1 liter air dan asam keping ke dalam periuk. Lepas tu masukkan bawang kisar.


Masukkan pula isi ikan kisar dan air tulang ikan.


Masukkan juga bunga kantan dan daun kesum. Bubuhkan garam, gula dan serbuk perasa. Gula dan serbuk perasa tu tak bubuh pun tak apa.


Biarkan kuah mendidih. Sambil tu kacau sekali-sekala.


Bila rasa kuah sudah secukup rasa, bolehlah tutup api.


Untuk lebih sedap, biarkan kuah semalaman. Buat kuah pada malamnya dan esok baru makan.


Sediakan ulam-ulaman. Ulam untuk laksa Mak Hencik dapatkan segar dari peti sejuk. 
😜😜😜


Sekarang dah boleh hidangkan dalam mangkuk.

Mudik perahu menuju muara,
Untuk ke kedai membeli ragi;
Nampak laksa terus berselera,
Yang sudah kenyang pun nak makan lagi

Selamat menjamu selera semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan