Kalau jemu makan nasi, inilah pilihan lain yang ada. Steamboat!
Kalau buat sendiri, kosnya sangat berbaloi. Dengan bahan yang dibeli tu boleh buat makan tiga empat kali. Sungguh jimat dengan hasil yang sangat memuaskan.
RESEPI KUAH STEAMBOAT
Dicuba oleh : Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Facebook
Bahan-bahan
3000 ml air
1 paket perencah asam pedas Adabi
2 paket perencah tom yam Adabi
1 kiub ayam
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
Cara-cara menyediakannya
Moh ler kita ke dapur..
Perencah - perencah yang digunakan
Di dalam periuk, masukkan air, perencah asam pedas, perencah tom yam, kiub ayam, garam dan gula. Buka api dan biarkan sehingga mereneh.
Biarkan kuah mendidih seketika.
Bila kuah sudah pekat sedikit, boleh tutup api.
Sediakan harta karun yang disukai. Sediakan juga sayur-sayuran pilihan.
Sediakan maggi. Pilihan lain adalah mi kuning, bihun, kuew tiaw dan yang sama waktu dengan nya.
Mak Hencik sediakan buah sikit. Ini optional. 😝😝😝
Bila semua bahan sudah sedia. Kita angkut lah ke ruang yang sesuai.
Kami makan kat depan tangga atau anjung rumah ni jer.. 😝😝😝
Lepas tu bolehlah pasang dapur. Mak Hencik guna portable kitchen jer laa.
Kuah tadi dipanaskan sehingga mendidih. Lepas tu masukkan harta karun yang dikehendaki, sayur-sayuran pilihan dan maggi. Masukkan sikit-sikit setiap jenis. Tunggu sehingga masak.
Bila sudah masak, ambil senduk dan kaup serta ambik apa yang kita nak makan..
Haaaaa.. Apa lagi.. Jom laa..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan