Khamis, 10 Oktober 2019

Pop Corn Caramel guna kuali biasa jer

Mudahnya buat pop corn sendiri di rumah. Tak menyesal langsung! Bangga ada lah.. 😝😝😝


Mana lahh anak mak tak bangga kalau sekali buat jer terus jadik! 
😜😜😜

Rasa pop corn homemade tentunya lebih sedap sebab segar dari dapur. Ditambah dengan rasa manis lemak dari gula dan mentega.

Krup krap Krup krap .. Licin sebalang.


RESEPI POP CORN HOMEMADE
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : RASA

Bahan-bahan

1/3 cawan biji jagung
1 sudu besar mentega
2 1/2 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan Karamel

1/3 cawan gula
1 sudu besar mentega

Cara-cara membuatnya

Marilah kita ke dapur.. Jom!


Sediakan biji jagung.


Langkah 1
Cairkan mentega dan minyak masak.


Langkah 2
Bila mentega sudah hampir cair, masukkan sebiji biji popcorn.


Tutup kuali dengan tudung periuk. Tunggu sehingga ada bunyi pop. Bunyi pop itu menandakan biji popcorn tadi sudah masak.


Langkah 3
Sebaik sahaja terdengar bunyi pop, buka tudung periuk dan masukkan 1/3 cawan pop corn. Kacau sedikit supaya semua popcorn terkena minyak panas.


Langkah 4
Tutup kuali dengan tudung periuk dan tunggu sehingga bunyi pop. Biarkan bunyi pop seketika.

Jangan buka tudung periuk tu ya semasa bunyi pop tu kerana dikhuatiri popcorn tu akan menyembur keluar melompat ke seantero dapur kita. 😁😁😁


Bila bunyi pop sudah berhenti, baharulah tutup api dapur dan buka tudung. Nah! Penuh satu kuali dengan pop corn.


Oleh kerana Mak Hencik buat satu cawan biji popcorn, maka Mak Hencik mengalami proses di atas sebanyak 2 kali.

Hasilnya menakjubkan! Dapat hampir penuh dua bekas besar.


Lepas tu kita buat karamelnya pula.


Oleh kerana Mak Hencik buat 1 cawan biji pop corn, Mak Hencik gandakan sukatannya.

1 cawan gula
3 sudu besar mentega

Jom


1. Dalam kuali yang bersih, masukkan gula. Api kecil sahaja.


2. Kacau sekali sekala sehingga gula cair dan berwarna keperangan.

3. Bila gula sudah sepenuhnya cair, masukkan mentega.


4. Kacau sehingga sebati dan mentega cair.


5. Bila mentega sudah cair sepenuhnya, tutup api.


6. Curahkan karamel tadi ke dalam bekas yang berisi popcorn.


7. Gaul sehingga rata dan sebati.


8. Bila sudah sebati, masukkan ke dalam balang dan tutup rapat supaya tidak masuk angin.

Bila nak makan, buka penutup balang dan makan...

Bismillah.. ☺️☺️☺️

Tiada ulasan:

Catat Ulasan