Selasa, 22 Oktober 2019

Seri muka pelangi

Katanya seri muka pelangi. Tapi tengok lah dah jadi seri muka apa.. Apa nak kata.. Ku ketawa ajer laaa.. 😆😆😆 Korang pun marilah join ketawa sekali. 😂😂😂




Semua ni mungkin kerana Mak Hencik masukkan secawan air daun pandan menggantikan air. Jadinya warna merah dah jadi cekelat. Hihihi 😆😆😆

Tapi rasanya tetap sedap memukau selera. Ya ek? 😋😋😋 Cuba lah..



Terima kasih saudari Aznati Azhar yang mengepost seri muka pelangi nya yang sangat cantik memikat pandangan mata di FBnya beberapa hari lepas. Awak beri saya inspirasi... Tapi I punya kuih talam tak cantik lakkk. Kalau awak tertengok nanti mesti awak tergelak. Sebelum tu biar saya gelak dulu lah ya. 😂😂😂



RESEPI SERI MUKA PELANGI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

Lapisan bawah

2 cawan beras pulut
1 cawan santan
1 sudu kecil garam

Lapisan atas

2 cawan santan pekat
1 cawan air (Mak Hencik guna air daun pandan)
1 cawan gula
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil garam
3 pewarna pelangi pilihan

Cara-cara membuatnya

Jom kita menalam hari ini..



Beras pulut direndam 2 jam.



Toskan beras pulut dan masukkan ke dalam besen kecil. Masukkan 1 cawan setengah santan dan 1 sudu kecil garam. Gaul sehingga sebati.



Masukkan ke dalam loyang yang telah dioles dengan minyak dan dialas dengan plastik. Santan tu lebih sikit-sikit jer dari aras pulut.



Kukus pulut selama 20 minit.

Sementara itu kita buat lapisan atas.



Di dalam besen kecil, masukkan 2 cawan santan pekat dan 1 cawan air. Masukkan juga 3/4 cawan tepung gandum, 1/4 cawan tepung kastard, sebiji telur, Secubit garam dan esen vanilla. Kacau sehingga rata.



Sediakan kuali yang sesuai. Masukkan satu cawan gula. Kemudian kita tapis bancuhan tadi ke dalam kuali.

Buka api. Masak dan kacau bancuhan tadi menggunakan whisk sehingga naik wap. Tutup api. Biarkan dahulu sebentar.

Sementara itu pulut tadi sudah masak.



Angkat loyang yang mengandungi pulut dan keluarkan dari pengukus. Tekan pulut menggunakan alat yang sesuai supaya kemas.

Sesudah pulut sudah ditekan elok, masukkan semula loyang ke dalam pengukus tapi jangan pasang suis dahulu.

Kita sambung penyediaan untuk lapisan atas.



Bahagikan adunan kepada 3 bekas dengan 3 warna pilihan. Mak Hencik pilih warna hijau, kuning dan merah.



Tuang warna hijau. Tutup pengukus dengan penutup yang dibalut dengan kain. Kukus 10 minit.



Tuang pula lapisan kuning. Tutup pengukus. Kukus lagi 10 minit.



Akhir sekali tuang warna merah pula. Next time Mak Hencik kena bubuh pewarna merah banyak sikit supaya lebih menyerlah. Warna macam di atas tu☝️☝️nampak pudar dan tak menarik. 😅😅😅

Tutup pengukus dan kukus lagi 10 minit.



Akhir sekali, bila sudah masak  buka tutup pengukus dan kukus lagi 5 minit tanpa penutup supaya kuih talam kita lambat basi.



Bila sudah cukup 5 minit, tutup suis pengukus elektrik dan keluarkan dari pengukus. Sejukkan.



Tunggu kuih betul-betul sejuk baharulah boleh dipotong menggunakan pisau plastik.



Siaplah kuih kita hari ini. Walaupun ada kesilapan warna, tapi it's all right..kita kan tidak sempurna.. 😅😅😅

Jom rasa sikit sorang..

Bismillah.. 😋😋😋

Tiada ulasan:

Catat Ulasan