Sedap dicicah dengan pisang goreng, sedap dimakan bersama soto, bihun sup, mee sup, kue tiew sup, mee kuah, kuetiew goreng.. Ish semualah.. sedap belaka..
Sambal Kicap Pedas Yang Menambah selera
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
25 biji cili akar
1 biji bawang putih - diketuk sedikit
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar gula (kalau suka manis)
3 sudu besar untuk menumis
Cara-cara membuatnya
Jom jom jom
Langkah 1
Sediakan bahan-bahan seperti cili akar dan bawang putih. Cili akar boleh ganti dengan cili padi.
Langkah 2
Panaskan minyak.
Langkah 3
Tumiskan sekejap bawang putih dan cili padi. Bila bawang putih sudah kekuningan terus matikan api.
Langkah 4
Angkat bahan dari kuali. Minyak bekas kita goreng tadi tidak diambil.
Masukkan dalam pengisar dan kisar bersama kicap dan gula sehingga halus.
Kalau tak nak bubuh gula pun orait juga especially pada yang tak suka manis. Tapi Mak Hencik suka yang letak sedikit gula. Manis-manis pedas.. sedap!
Langkah 6
Bila sudah dikisar, tuang ke dalam bekas. Boleh terus dimakan atau disimpan dalam bekas. Bekas tu pula disimpan di dalam peti ais. Nak makan boleh ambil dan makan. Senang. Boleh jadi penambah selera kepada pelbagai makanan. Cubala..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan