Ahad, 17 Disember 2017

Gulai Nenas Ikan Masin Berkari Selera Sungguh

Gulai yang membuka selera makan kita terutamanya kepada penggemar masakan kampung.



Balik sahaja dari sekolah, aku dan kakak akan ke dapur. Kami akan menyalakan kayu api untuk memanggang ikan masin sebagai lauk. Ada ketika ikan yang dipanggang jatuh ke atas bara api. Cepat-cepat kami kuis keluar. Kalau tidak ikan hangus itulah yang akan mengisi perut kami.


Pada waktu petang, nenek dan datuk baru pulang dari menoreh. Mereka akan bawa bersama lauk basah untuk dimasak sebagai hidangan makan malam. Tang makan malam baru best..


Lagi satu zaman aku kecil dulu tiada peti sejuk. Bekalan elektrik pula hanya dibekal pada waktu malam sahaja. Hanya ikan masin yang boleh disimpan lama.. Gitu ler kisahnya aku dan ikan masin ni..


GULAI NENAS IKAN MASIN BERKARI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

8 keping ikan masin
2 keping nenas - dipotong kecil

*1/2 biji bawang besar merah
*1 biji bawang putih
*1/2 inci kunyit
*5 hiris lengkuas
*3 tangkai cili kering
Bahan bertanda * dikisar halus.

3 cawan santan
1 sudu besar serbuk kari ikan
1 keping asam gelugur
1-2 biji lada hijau atau merah

Cara-cara membuatnya

Marilah kita ke dapur..

Bawang putih, bawang merah, kunyit, lengkuas dan cili kering.

Asam gelugur dan lada hijau

Nenas yang dipotong kecil

Ikan pelata masin dipotong dua

Rempah kari ikan

Langkah 1
Sediakan bahan-bahan untuk memasak.
Kisar bawang putih, bawang merah, kunyit, lengkuas dan cili kering.


Langkah 2
Masukkan santan dalam periuk, masukkan bahan kisar, lada hijau dan asam gelugur. Buka api dan kacau selalu supaya tidak berketul. Kacau sehingga mendidih.

Kalau nak kuah banyak, tambahlah santan ya korang..
 
Gulai sudah mula mendidih
 

Langkah 3
Apabila sudah mendidih, masukkan rempah kari ikan. Kacau rata.
Masukkan juga sedikit garam sebab ikan masin dah masin. Kacau rata. Biar gulai mengelegak seketika.



Langkah 4
Kemudian masukkan nenas dan ikan masin. Ikan masin tu boleh ditukar mengikut selera masing-masing. Ikan sepat ke, ikan talang ke, ikan kurau ke, tulang ikan merah ke .. terpulanglah ya..


Langkah 5
Bila sudah menggelegak, bolehlah ditutup api. Sebelum tu rasalah dulu. Mmm.. sedap!


Langkah 6
Masukkan ke dalam mangkuk hidangan untuk menjamu selera. Ada sambal belacan dan petai. Mmm.. tak nampak orang kiri kanan dah..

Jemput.. jemput..

Bimillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan