Selasa, 21 November 2017

Lempeng Bondaku yang Sangat Lembut dan Mudah disediakan

Aroma wangi lempeng yang dimasak oleh bonda memang satu kenangan yang tidak dapat dilupakan sepanjang usia.

Pagi-pagi lagi bila celik sahaja biji mata, tanpa sempat membasuh muka, dengan sisa-sisa tahi mata (hihihi) terus menuju ke dapur. Tengok-tengok bonda sedang tekun membuat sarapan pagi.

Pada zaman itu, kedai makan sangat sedikit. Nak ke kedai makan pula agak jauh di pekan atau bandar kecil. Jadi, setiap pagi bonda akan menyiapkan sarapan. Apa-apa sahaja hidangan yang disediakan oleh bonda adalah hidangan istimewa, walaupun nampak tidak seberapa. Mana-mana hidangan istimewa pastilah lazat rasanya tidak terhingga...




RESEPI LEMPENG BONDAKU
oleh Dapur Cempakasari 

Bahan-bahan

2 cwn tepung gandum
2 1/2 cawan air
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil garam
sedikit minyak untuk melengser kuali


Cara-cara Menyediakannya.

Meh ler kita..

Langkah 1
Di dalam sebuah besen kecil, campurkan semua bahan kecuali minyak masak. Nak guna baldi kecil pun boleh asalkan bersih. Sanggup ke? Hehe Gunalah bekas yang sesuai.

Langkah 2
Gunakan whisk dan kacau menggunakan tangan. Exercise lengan sikit kita hari ni ya.


Langkah 3
Kacau sehingga membentuk adunan yang licin. Kalau berketul-ketul, kacaulah lagi. Kacau sehingga tidak berketul.

Langkah 4
Sediakan sedikit minyak masak dan berus untuk melengser. Kalau korang ada daun pandan, boleh gunakan sebagai berus juga. Lebih asli, lebih ori! 


Langkah 5
Panaskan kuali dan lengserkan minyak masak menggunakan berus tadi.


 Langkah 6
Ambil senduk dan ceduk adunan tadi. Dengan penuh kasih-sayang, tuang ke dalam kuali.




Langkah 7
Biarkan seketika. Api adalah sederhana besar sahaja.

Langkah 8
Apabila sudah hampir kekuningan, balikkan lempeng tersebut.

Langkah 9
Apabila lempeng kita sudah nampak menggelembung, bolehlah dibalik lagi sekali. Tengok keadaannya adalah sudah masak elok atau tidak.

Langkah 10 
Beginilah rupa lempeng kita. Mak Hencik suka tengok bintik-bintik hitam itu. Menaikkan seri lempeng Mak Hencik. Sedang elok sahaja. Tidak terlalu garing.




Langkah 11
Tu diaaaaa!! Dah masak, angkat dan masukkan ke dalam pinggan. 

Untuk lempeng yang kedua, lengserkan minyak. Masukkan sesenduk adunan lempeng dan biar seketika. Selepas itu, balikkan lempeng. Tunggu seketika sehingga dia menggelembung. Balikkan untuk tengok dah masak elok seperti yang kita kehendaki. Kemudian bolehlah diangkat dan dimasukkan ke dalam pinggan.

Ulang lagi kaedah tersebut lagi, lagi dan lagi sehingga adunan lempeng kita habis..


Langkah 12
Hari ini Mak Hencik makan lempeng yang lembut dicicah dengan Sambal Ikan Bilis yang rasanya pedas-pedas manis. Mmmm....Sedapnyerrr...
 
Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan